Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Markant mindre madspild i boligblokke

Madspildet hos husholdningerne i 2017 er 14.000 tons lavere sammenlignet med 2011. Det viser ny rapport fra Miljøstyrelsen. Madspildet er pr. person i etageboliger nu på niveau med madspildet i

Madspildet hos husholdningerne i 2017 er 14.000 tons lavere sammenlignet med 2011. Det viser ny rapport fra Miljøstyrelsen. Madspildet er pr. person i etageboliger nu på niveau med madspildet i enfamiliehuse

14.000 tons madspild. Så meget har danskerne reduceret deres madspild i 2017 sammenlignet med 2011. Hos personer i etageboliger er madspildet nu på niveau med énfamiliehuse.

Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen baseret på en gennemgang af madspildet i en stor bunke skraldeposer fra danske husstande i 2017.  Rapporten viser, at madspildet per person i etageboliger er faldet med 24 pct. sammenlignet med 2011. Og er altså nu på niveau med enfamiliehuse, hvor madspildet er status quo.

Undersøgelsen har alene kortlagt udviklingen i madspildet, og ikke grundene til, hvorfor det er sket. Samlet set er der et gennemsnitligt fald i madspild per person på 8 procent. Det vil sige, at der blev kortlagt 261.000 tons madspild i 2011 og 247.000 tons i 2017.

Samtidig viser en rapport, som Aarhus Universitet har udarbejdet for Fødevarestyrelsen, at danskerne er blevet opmærksomme på udfordringen. 85 procent af danskerne er blevet gjort bekendt med madspildsproblematikken i løbet af det seneste år.

Derudover peger rapporten på, at motivation til at reducere madspild hænger sammen med, hvor meget husholdningen kan spare på budgettet – hele 66 procent af danskerne mener, at muligheden for at spare penge vil gøre, at de formindsker madspildet. Herudover ser 54 procent af danskerne madspild som et problem for miljøet. Rapporten viser desuden, at de færreste laver madplaner, som ellers er en effektiv måde at undgå at købe for meget på.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil nu gå i tænkeboks og overveje, hvordan han kan bidrage med nye initiativer mod madspild:  Hvis vi skal have mindre madspild i Danmark, kræver det en indsats fra alle. Vi skal huske, at de nye tal dækker over husholdningerne, og der kan godt være sket et større fald hos andre dele af samfundet.

Selina Juul, som for 10 år siden stiftede organisationen Stop Spild Af Mad, vurderer, at folk i lejlighederne har skruet ned for madspildet, fordi det er blevet nemmere at købe ind til en lille husholdning:

– Dagligvarebutikkerne er begyndt at sælge mere mad til singler og convenience-måltider, der skal spises med det samme. Nu skal vi bare have folk, der bor i enfamilieshuse, til at reducere deres madspild i samme flotte omfang.

Fødevarekonsulent Anne-Marie Jensen Kerstens. Foto: Flemming Effersøe

DSKs fødevarekonsulent Anne-Marie Jensen Kerstens nævner, at forbrugeren i dag foretager flere indkøb henover ugen end tidligere:

– Jeg er enig med Selina Juul om, at det det i dag er lettere at købe ind til en lille husholdning. Det skyldes, at flere butikker har indført salg i løsvægt, mindre pakninger og har afskaffet mængderabatter. Informationsmateriale til forbrugerne f.eks. i optimal opbevaring i hjemmet er også forbedret over en årrække.

Hun tilføjer, at der desuden er en stigning i den mad, der spises på farten, hvilket ikke er belyst i rapporten.

– Vi kan håbe, at madspildet ikke har rykket sig til en ”anden kategori”. Derfor har vi brug for bedre data i hele værdikæden, siger Anne-Marie Jensen Kerstens.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: