Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Lokale i kamp for købmænd

– Der er en stigende ansvarsbevidsthed i de små samfund om, at de ikke bare mister et sted at købe mælk, men også et lokalt samlingspunkt, hvis købmanden lukker. Derfor

– Der er en stigende ansvarsbevidsthed i de små samfund om, at de ikke bare mister et sted at købe mælk, men også et lokalt samlingspunkt, hvis købmanden lukker. Derfor ser vi flere eksempler på, at borgerne selv tager initiativ til at bevare den lokale købmand.

Det siger underdirektør Jytte Tandrup, De Samvirkende Købmænd (DSK), til Avisen.dk.

Ifølge et notat fra DSK er antallet af dagligvarebutikker i de mindste byer og landdistrikter faldet med mere end en tredjedel på ti år. Men flere truede lokalsamfund trodser udviklingen sammen med købmanden.

– Det er kun fantasien, som sætter grænser for, hvad der bliver gjort for at holde gang i den lokale købmand. Der er både en række forskellige måder, hvor man økonomisk kan gå ind og støtte, men også en masse andre initiativer som f.eks. at tilbyde frivillig hjælp, siger Jytte Tandrup til Avisen.dk. og tilføjer:

– DSK har ikke tal på tendensen, men ud fra de tilbagemeldinger, som vi får, bliver flere og flere af de lukningstruede købmænd reddet på målstregen af lokale initiativer.

Købmændenes Finansieringsinstitut (KFI) har støttet udarbejdelsen af en drejebog med gode råd og tips til, hvordan lokale borgergrupper kan redde deres dagligvarebutik.

Det er forskelligt, hvordan man har valgt at redde den lokale købmand fra by til by. Nogle steder har man stiftet et anpartsselskab, hvor man sælger anparterne til byens borgere, som selv kan vælge, hvor mange de vil købe, alt efter hvad de har lyst og mulighed for.

Andre steder holder man et borgermøde og indsamler penge, som købmanden så tilbagebetaler til kunderne i form af varer i butikken. En tredje løsning kan være, at borgerne køber bygninger og inventar, og lejer det ud til købmanden.

DSK ser meget positivt på, at der er kommet en øget bevidsthed omkring dagligvarebutikkernes betydning for et lille samfund.

– Vi kunne principielt være ligeglade med, om vores medlemmer ligger i små eller store byer, men vi synes, det er vigtigt, at hele landet har adgang til gode og ordentlige butikker, og vi ved, hvor meget liv det giver til et lille samfund med en købmand, siger Jytte Tandrup til Avisen.dk og uddyber:

– Vi drømmer os ikke tilbage et Morten Korch-samfund, men det betyder meget at have et sted i byen, hvor man kan samles og få en snak. Og så er det også tit det sted i byen, hvor man både kan hente sin post og medicin. Man mister både en praktisk løsning og et socialt samlingspunkt, hvis købmanden lukker.

Læs DSK notatet om udviklingen i mindre samfund:

http://www.dsk.dk/images/pdf_filer/Udviklingen_i_dansk_dagligvarehandel_04_16.pdf

Kampen for købmanden på Fyns Hoved:

http://www.dsk.dk/nyheder/butiksstruktur/4550-kobmandens-venner-kaemper-for-min-kobmand

Håbet i Horbelev:

http://www.dsk.dk/nyheder/butiksstruktur/4548-ny-planlov-kan-tage-livet-af-horbelev

Grethe og de lokale ildsjæle:

http://www.avisen.dk/anna-grethes-koebmand-blev-reddet-af-de-lokale-hjael_401950.aspx?deck=A

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: