Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Kommunerne går butiks-amok

På Dansk Erhvervs årsmøde for nylig var fire af Danmarks største ”købmænd” – koncerncheferne Per Bank, Salling Group, Jesper T. Lok, Dagrofa, Henrik Burkal, Reitan, og Finn Poulsen, Bestseller –

På Dansk Erhvervs årsmøde for nylig var fire af Danmarks største ”købmænd” – koncerncheferne Per Bank, Salling Group, Jesper T. Lok, Dagrofa, Henrik Burkal, Reitan, og Finn Poulsen, Bestseller – helt enige om, at vi som følge af e-handel m.m. får færre butikker i fremtiden.

Af John Wagner, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd

(bragt i Jyllands-Posten den 29. maj 2018)

Dagen efter lukkede Coop 16 ”brugser” oven i de 47 Fakta’er, som Coop tidligere på året meddelte, ville blive lukket, hvor også Aldi lukkede butikker, ligesom Dagrofa besluttede helt at lukke Kiwi i Danmark.

Vi har simpelthen for mange butikskvadratmeter i Danmark. Det gælder på dagligvareområdet og måske i endnu større udstrækning på såkaldte udvalgsvarer, altså tøj, sko, isenkram osv., der i endnu højere grad bliver ramt af e-handlen. Institut for Center Planlægning vurderer forsigtigt, at 30 procent af det samlede forbrug af udvalgsvarer i 2030 vil blive købt gennem e-handelskanaler, hvad der vil overflødiggøre ca. to millioner kvadratmeter butiksareal.

Alligevel går mange af landets kommuner butik-amok i disse måneder. Næstved vil tillade etablering af 54.000 nye butikskvadratmeter ved det eksisterende storcenter og hypermarked – på bekostning af butikker i alle nabobyerne. Herning vil have to nye og udvide et eksisterende aflastningscenter på bekostning af nabobyerne. Og nabobyerne svarer naturligvis igen! Kreative developere og bygherrer får kronede dage, hvorefter de nye butikker sælges til 10-mandsselskaber og pensionskasser og udlejes til kapitalkæder. Konkurrencen handler ikke længere om at udbyde det bedste udvalg, kvalitet og service, men om at få de bedste og fleste beliggenheder, indtil konkurrenterne må dreje nøglen om.

Og så er spørgsmålet: Hvad skal vi om få år bruge alle de tomme butikslejemål – i bymidter og ved indfaldsvejene – til? Der er trods alt grænser for, hvor mange cafeer og genbrugsbutikker, der er behov for– og kønt bliver det ikke!

Måske skulle byrådsmedlemmerne tage ”de lange briller” på og kigge lidt mere kritisk på kommunens detailhandelsudvikling med henblik på at bevare en levende bymidte og dagligvareforsyning i landdistrikterne.

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: