[vc_row][vc_column][vc_column_text]Marlene Larsen i Ebberup på Vestfyn slås for sin butik og for sine håndboldpiger
Livet som købmand gennem 25 år i Ebberup har været som et ægteskab, hvor Marlene Larsen, 47 år, har kæmpet for sin butik i medgang og modgang. De seneste 19 år har hendes ægtefælle Jan Jørgensen kæmpet ved hendes side.
Hun vandt den lokale kappedyst mod Dagli’Brugsen, som måtte trække sig i 2005, overvandt med nød og næppe finanskrisen, kæmpede sig tilbage med nyt butiksanlæg, blev kåret som årets købmand i 2010 i SPAR kæden, måtte døje med opgravning til fjernvarme og har med succes været med til at kæmpe for bevare overbygningen på den lokale skole.
25 års jubilæet blev fejret den 16. juni i år for hele byen med musik, pølsevogn og fadøl ved byens idrætshal.
– Det var vores måde at sige tak til byens borgere på for støtte og opbakningen gennem årene, siger Marlene Larsen, der glæder sig over, at butikken med 30-35 medarbejdere efter nogle turbulente år omkring finanskrisen er stabiliseret økonomisk.
Levedygtige landsbyer
For nylig kunne Marlene Larsen byde velkommen til Udvalget for Levedygtige landsbyer, som er nedsat af Erhvervsministeriet. På mødet deltog skolelærer Karin Christiansen som gæst. Som frontfigur for den lokale aktionsgruppe var hun med til at sikre, at overbygningen på Ebberup Skole overlevede en kommunal spareøvelse i kommunalbestyrelsen i Assens.
– Købmanden, skolen og foreningslivet udgør hver sit ben på den stol, der får byen til at hænge sammen. De er hinandens forudsætninger, fortalte Karin Christiansen, der selv har været ungarbejder hos Marlene Larsen. I dag er det hendes datter, der har fritidsjob i butikken.
I butikkens forområde breder en duft sig af friskbagt brød og en gaveshop byder på et univers af inspiration til små og store værtindegaver. Marlene Larsen er trofast gæst på Formlandmessen, hvor hun går på opdagelse i de nyeste trends.
Bagest i butikken bliver sanserne bombarderet af et stort fødevareområde med kød, frugt, grønt, vin og specialiteter. Her er det ægtefællen Jan og lederen af frugt og grønt Marie Thulstrup, som har ansvaret for at skabe et attraktivt fødevaremarked, hvor kunderne kan blive inspireret og få dækket deres behov for god mad til hverdag og ekstra forkælelse til fest.
Ebberup frygter ny discountbutik i Assens
En større udvidelse af butikken op til finanskrisen i 2008 var en dårlig timing i forhold til gæld og omsætning. Det blev forværret af gravearbejde til fjernvarme i 2010, hvad der gjorde det svært for kunderne at parkere ved butikken. I stedet søgte de mod de nye discountbutikker, som i perioden var skudt op andre steder i kommunen.
– Det var tæt på, at vi dengang måtte dreje nøglen om. Men vi valgte at kæmpe hårdt for at vinde kunderne tilbage. Da situationens alvor gik op for vores kunder, kunne vi mærke byens sammenhold. Kunderne kom heldigvis tilbage, fortæller Marlene Larsen.
Netop som roen havde sænket sig over Ebberup med beslutning tidligere i år om at bevare overbygningen på den lokale skole, har kommunalbestyrelsen givet grønt lys for, at der kan arbejdes videre med et projekt, som kan føre til etablering af en discountbutik i udkanten af Assens.
– Hvis der kommer en discountbutik i rundkørslen uden for Assens bymidte i retning mod Ebberup, vil det få store konsekvenser for bymidten i Assens og vores butik og dermed dagligvarehandlen i Ebberup, siger Marlene Larsen og tilføjer:
– Skolen, idrætshallen, foreningerne og den årlige revy og SPAR-købmanden er omdrejningspunktet for det levende lokalmiljø med et stærkt sammenhold, der fortsat gør Ebberup til en attraktiv by at flytte til. Ebberup er en af de byer i Danmark, hvor en høj andel af de unge flytter tilbage efter endt uddannelse.
Der går 300 elever på Ebberup Skole og mange har haft deres første fritidsjob hos købmanden. Efter godt 25 år i Ebberup er det nu børn af de første ungarbejdere, som har job i butikken efter skoletid.
Købmand og mor til tre
Da Marlene Larsen overtog butikken i 1992, var det ikke uden betænkeligheder. Hun havde stået i lære i butikken, og den daværende købmand ville gerne sælge sin HOKI-butik til Marlene.
– Men jeg ville gerne ud i verden og opleve noget andet, fortæller Marlene Larsen.
Butikken blev solgt til anden side. Men efter halvandet år ringede den nye købmand, der ønskede at trække sig af personlige årsager og ville høre om Marlene mon alligevel kunne tænkte sig at overtage butikken.
– Jeg havde haft min tænkepause og slog til. Det skulle have en chance. Bare mig, en deltidsmedarbejder og en elev. For det var jo en lille butik med en omsætning på syv mio. kr., fortæller Marlene Larsen, der nu har ansvaret for en butik med omsætning på ca. 40 mio. kr.
Seks år efter at hun overtog butikken, fødte hun sin ældste datter Nanna, som nu er fyldt 19 år. Med travlhed både i butik og derhjemme gav det god mening, at Jan sagde sit job op og begyndte at arbejde i butikken i stedet.
– Da vi senere fik tvillingerne Freja og Lea, som nu er fyldt 14 år, samtidig med en stor ombygning af butikken, må jeg indrømme, at der ikke var meget tid til Nanna, siger Marlene Larsen, der godt kan forstå, at man som kvinde lettere kan blive ramt af dårlig samvittighed. Desto vigtigere er det, at familien står sammen.
Fleksibel planlægning
– Det er værd at huske på, at vores hverdag er meget anderledes i forhold til en almindelig familie, hvor mor og far måske begge arbejder 37 timer eller mere om ugen og kan lægge transporttid oveni. Jeg og Jan slipper for transporten og kan planlægge vores timer, så det passer bedst muligt med vores arbejde og fritid, og vi kan dermed gøre det bedst mulige for vores familie.
– Det er min erfaring, at vore tre børn har tilpasset sig den hverdag. I en skoleopgave skulle vores tvillinger tælle de timer, som de havde sammen med os. Sammenlignet med de andre elever viste det sig, at vores børn opfattede, at de havde dobbelt så mange fritimer med deres far og mor. Det samme gjaldt et andet forældrepar i klassen, der også har butik. Det er jo ret tankevækkende, eftersom vi ofte føler, at vi bruger rigtig meget tid i butikken.
Mandag og onsdag aften træner Marlene Larsen sine håndboldpiger i Ebberup Hallen. Og om søndagen er hun som træner altid klar på sidelinjen ved håndboldkampe.
– Det kan lade sig gøre at kombinere et liv som købmand med et aktivt familieliv. Men det kræver, at din ægtefælle og hele familien støtter dig. Hvis jeg skal give nye unge kvinder med drømme om karriere som købmand, så ville det være altid at følge sin mavefornemmelse. Den tager aldrig fejl.
SPAR Ebberup er omdrejningspunkt for den levedygtige landsby.
Gaveshop med inspiration til hjemme og værtindegaver.
SPAR i Ebberup er en fødevarebutik, som matcher de store supermarkeder.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/FNSTSeXG8co” title=”SPAR Ebberup”][/vc_column][/vc_row]