Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Kristina fik sin ilddåb som købmand i Jelling

For Kristina Hvelplund blev mødet med købmændene i REMA 1000 afgørende for, at hendes drøm om at blive til noget fik vinger Siden sommer i fjor har Jelling været omdrejningspunktet

For Kristina Hvelplund blev mødet med købmændene i REMA 1000 afgørende for, at hendes drøm om at blive til noget fik vinger

Siden sommer i fjor har Jelling været omdrejningspunktet for 35-årige Kristina Hvelplunds arbejds- og familieliv. Bopæl, butik og børnenes skole er samlet i gåafstand fra de to store runesten, der står som symbol på Danmarks dåbsattest.

Selv om hun fra barnsben vidste, at hun gerne ville blive til noget, så var det først i mødet med købmændene, kulturen og værdierne i REMA 1000, at hun begyndte at se sig selv i rollen som købmand.

– Jeg er vokset op i Varde med tre yngre brødre hos min mor, der var alene.  Det har nok været medvirkende til, at det var vigtigt for mig at få økonomisk og arbejdsmæssig frihed. Men dengang vidste jeg ikke, hvad drømmen om frihed skulle føre til, siger Kristina Hvelplund.

Hun flyttede fra Varde til Aarhus og kom i lære i SuperBrugsen. Siden flyttede hun til Jelling, hvor hun havde sin kæreste. Sammen med ægtefællen Stig, der arbejder som specialkonsulent for Hede Danmark, har hun en pige på syv år og en dreng på ni år.

Erkendelsen: Bliver aldrig færdig

– Jeg kan lægge rigtig meget energi min butik, fordi familiens logistik er på plads, og fordi min mand har et fleksibelt job, fortæller Kristina Hvelplund.

Inden hun fik nøglerne til butikken i Jelling, kom hun i ”købmandslære” hos købmand Jim Nielsen i REMA 1000 på Skolegade i Vejle og har været på REMA 1000’s Talenthold.

– Jeg følte mig 100 pct. klar til jobbet som købmand. Men det er alligevel kommet bag på mig, hvor meget arbejde, der ligger i jobbet bag kulisserne med jobsamtaler, være leder for medarbejderne, besvare mails og tale i telefon.

– Efter det første halve år måtte jeg sande, at jeg aldrig ville få tid til at løse opgaverne på den måde, som jeg havde forestillet mig. Når man erkender det, finder man ro og overskud til udvikle sig selv og butikken, siger Kristina Hvelplund.

Klar til at blive købmand

Efter tre år som ferskvareansvarlig i ABC Lavpris i Tørring var hun utålmodig efter at få sin egen butik. Egentlig søgte hun jobbet i ABC Lavpris for at arbejde på et lavere blus, mens børnene var små. Men ret hurtigt blev hun sulten efter udfordringer og blev efter en personalemæssig omrokering i butikken forfremmet fra salgsassistent til en lederstilling.

REMA 1000 kende hun fra et tidligere job som souschef i perioden fra 2006 til 2009 hos købmand Lise Leander i REMA 1000 Stautrup syd for Aarhus.

– Jeg ringede til kædens regionschef Morten Bruun og fortalte, at nu var jeg klar til at blive købmand i REMA 1000. Heldigvis var han klog nok til at sende mig til en samtale hos min kollega i Vejle, inden jeg blev sluppet fri på egen hånd, fortæller Kristina Hvelplund.

Mens hun arbejdede i REMA 1000 i Vejle, søgte hun om optagelse på kædens talenthold og blev færdiguddannet i år.

Mere plads til økologi og frugt og grønt

Som købmand er det vigtigt for Kristina Hvelplund ikke at skuffe kundernes forventninger: – Vi skal være klar med varerne. Og de skal være friske. Det er min ambition at styrke frugt og grønt og skærpe profilen på økologi.

Hun har også ideer til forskellige lokale tiltag så som loppemarkeder med børn og grillarrangementer, hvor kunderne kan møde medarbejderne på en anden måde, end når de sidder i kassen eller er ved at fylde varer på hylderne.

Men som hun konstaterer: – Rom blev ikke bygget på en dag, og jeg er bevidst om ikke at skulle imponere. Nu gælder det om at samle trådene, udvikle medarbejdere til at tage ansvar og selv have styr på, hvad jeg synes der vigtigst for butikken.

– Jeg føler, at REMA 1000 gav mig en chance for at blive til noget, og derfor vil jeg gerne give noget videre til andre, så de får samme muligheder, som jeg fik.

Rollemodel

Kristina Hvelplund er udlært i SuperBrugsen Skødstrup nord for Aarhus, hvor hun første gang mødte Lise Leander, der dengang var uddeler i butikken.

– Jeg fulgte med Lise til hendes butik i Stautrup. Vi havde sindssygt travlt med at genopbygge rytmer og rutiner i en nedslidt REMA 1000. Her oplevede jeg for første gang, hvordan en god leder og en virksomhedskultur spiller sammen og ser på muligheder i den enkelte medarbejder med det mål at gøre det til en større og stærkere person. Her begyndte jeg at tænke: Hvorfor ikke blive købmand?

Siden har Lise Leander været mentor og en god ven, som Kristina Hvelplund kan vende mange forskellige spørgsmål med: – Lise og REMA tændte en glød i mig. Det fik det bedste frem i mig, og jeg fandt omsider noget, som jeg var god til. Hidtil havde jobbet i butik bare været et arbejde. Nu blev det til mere end det: En fremtid, jeg troede på.

Fordommene

Da Kristina Hvelplund annoncerede, at hun ville være købmand, mødte hun to reaktioner: Jamen, det er jo hårdt arbejde, og hvad med børnene.

– Men nu, hvor jeg er købmand, møder jeg ikke længere fordomme, eller hvad man nu skal kalde det. For mit eget vedkommende tror jeg, det har stor værdi, at jeg kommer hjem til mine børn som en glad mor, selv om det har været en lang arbejdsdag. Børnene kommer jo også forbi butikken af og til. Den yngste har måske taget vel meget ved lære af sin mor, for hun samler boner, dosmersedler og andet skidt op fra gulvet.

Kristina Hvelplunds råd til kvinder, der overvejer en fremtid som købmand, er at spørge sig selv: Skal dit liv handle om dig selv, dine børn eller kan det kombineres. Jeg synes selv, jeg har fundet en god kombination takket være min mands opbakning og et liv uden transport.

Kristina Hvelplund, 35 år, har fået drømmejobbet som købmand i REMA 1000 Jelling. Butikken ligger tæt på bopæl og børnenes skole, hvad der gør det nemmere at få en lang arbejdsdag til at hænge sammen med familielivet. Foto: Flemming Effersøe

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: