Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Jørgen Larsen holder liv i sin købmandsbutik

SPAR i Aakirkeby på Bornholm fik styrket sin økonomi under og efter finanskrisen Bortset fra købmændene i MENY i Rønne og SPAR i Aakirkeby, Gudhjem og Hasle har det i

SPAR i Aakirkeby på Bornholm fik styrket sin økonomi under og efter finanskrisen

Bortset fra købmændene i MENY i Rønne og SPAR i Aakirkeby, Gudhjem og Hasle har det i mange år været Kvickly og Brugserne under Coop og Netto under Dansk Supermarked, som har domineret dagligvaremarked på Bornholm. Men nu kan kunderne også handle hos fakta, Lidl og REMA 1000.

Dagligvaremarkedet udgjorde ifølge en COWI-rapport fra 2014 ca. to mia. kr. årligt. Heraf kom ca. 300 mio. kr. fra turisterne. Rapportens prognoser var med til at bane vej for i første omgang en Lidl i Nexø og fra og med i år også en Lidl og to REMA 1000 i Rønne.

Befolkningstallet var lidt over 40.000, da rapporten blev skrevet. Nu er det kravlet under de 40.000, og det tal ventes at være faldet til godt 36.000 om 10 år. Samtidig kommer de ældre til at udgøre en stadig større del af befolkningstallet. Det er typisk husstande med lavere forbrug end fx børnefamilier.

– Med øens nuværende antal butikskvadratmeter ville vi kunne forsyne 200.000 mennesker, anslår den 54-årige købmand Jørgen Larsen, der indtil i fjor drev butikker i Aakirkeby, Gudhjem, Nexø og en sommerbutik i Sandvig.

Men nu er den 100 år gamle butik i Nexø lukket til stor ærgrelse for de mange ældre, som var loyale kunder i butikken. Heller ikke sommerbutikken i Sandvig kunne hamle op med nye og gamle konkurrenter.

– Vi har flyttet ugentlige vareture for Regionskommunen og til private fra Nexø til Aakirkeby, som dermed får en tiltrængt vitaminindsprøjtning i vareflowet. Det er især på ferskvare, at det kan være en udfordring af holde volumen oppe, forklarer Jørgen Larsen.

Torvet tømt for banker og posthus

Sammen med erhvervsmanden Egon Jensen nåede Jørgen Larsen fra finanskrisen i 2008 at opbygge en solid forretningsmodel med fleksibel drift af de fire købmandsbutikker på alle ugens dage. De gode tider fortsatte til et par år efter lukkelovens liberalisering i oktober 2012. Den havde indtil da havde forhindret de fleste store butikker i at holde åbent på alle søndage.

– Vi havde en chauffør, som kunne flytte rundt på varer mellem butikkerne, ligesom vi kunne lægge vareturene i den butik, som ikke var ramt af omsætningsgrænsen for, hvornår den måtte holde lukket om søndagen, siger Jørgen Larsen.

Mens SPAR i Gudhjem er en udpræget sommerbutik, hvor omsætningen bliver 8-doblet i forhold til de stille vintermåneder, så har SPAR i Aakirkeby været ”moderbutikken” med en stabil omsætning hen over året.

– Men ophør af lukkelov og lukning af to banker på torvet og lukning af posthus i butikken har kostet kundestrøm. Samtidig har SuperBrugsen, der ligger i byens udkant ved siden af Netto, fået styr på sin drift. Heldigvis har vi stadig mange ældre loyale kunder og en beskeden husleje, siger Jørgen Larsen, der erkender, at han efterhånden tjener lige så meget på at være aktie- og ejendomsinvestor som på at være købmand.

Købmand for 125.000 kroner

Jørgen Larsen fik styrket sit købmandskab hos Rønne-købmanden Ejvind Pedersen, der også havde butikker i Nexø og Allinge. Efter en periode som butikschef i Nexø blev købmand og butikschef uenige om strategien, og Jørgen fik arbejde hos Egon Jensen, der havde en mindre købmandsbutik i Aakirkeby.

– Senere fik jeg fra anden side tilbud om at overtage butikken i Gudhjem. For at mindske den økonomiske risiko spurgte jeg min nye arbejdsgiver, om han ville være med i et partnerskab. Han nikkede jeg, og jeg skød 125.000 ind i mit eget anpartsselskab, fortæller Jørgen Larsen.

Et par år senere stod Jørgen Larsen med ansvaret for fire butikker og blev i 2008 kåret som ”Årets købmand” i SPAR. Samme år ramte finanskrisen, hvad der gav Egon Jensen og Jørgen Larsen mulighed for at købe deres nye og større butikslokale i Aakirkeby tilbage fra et nødlidende ejendomsselskab til en attraktiv pris.

Ejendomsselskabet havde før finanskrisen købt en stor møbelforretning for 15 mio. kr. i naboejendommen og sat lokalerne i stand for seks mio. kr.

– Selskabet vil gerne købe vores gamle butik for 3,5 mio. kr., hvis vi blev lejere i det nye lokale. Det var med 850 m2 mere end dobbelt så stort som det gamle. Heldigvis var vi kun lejere i kort tid. Samlet set kom den nye butik til at koste os fem mio. kr. og gav vores omsætning et løft på næsten 40 pct. Det var gode tider. Ikke mindst da vi havde det værn, som lukkeloven havde givet os om søndagen, siger Jørgen Larsen.

– Vores butikker har altid haft sorte tal på bundlinjen. Og selv om konkurrencen er skærpet, bliver der ikke sendt gode penge efter dårlige penge, siger Jørgen Larsen, der har været købmanden i forretningen, mens partneren Egon Jensen har været talknuseren.

Købmand Jørgen Larsen blev kåret som Årets Købmand i SPAR i 2008. Indtil i fjor drev han fire butikker på Bornholm. Nu er butikkerne i Gudhjem og Sandvig lukket.

SPAR Aakirkeby rykkede kort tid før finanskrisen i naboejendommen, som tidligere rummede en møbelbutik. Omsætningen steg med næsten 40 pct.

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: