Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Hvem er på afveje?

Af John Wagner, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd, bragt i Berlingske Tidende d. 1.4.14. ”Vi kan ikke i længden fastholde beskæftigelse og velfærd i Danmark ved at beskytte lavproduktive erhverv

Af John Wagner, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd, bragt i Berlingske Tidende d. 1.4.14.

”Vi kan ikke i længden fastholde beskæftigelse og velfærd i Danmark ved at beskytte lavproduktive erhverv mod konkurrence”, skrev Berlingske i en Leder fredag – og i går kom så Produktivitetskommissionen med, hvad også den betragter som løsningen på alverdens problemer: Liberalisering, konkurrence og hypermarkeder, jo flere og større, desto bedre!

Lykkeligvis har økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager mandsmod til at sige fra i forhold til en liberalisering af planlovens detailhandelsbestemmelser. Fordi, siger ministeren – ligesom de fleste andre radikale, socialdemokrater, SF og Enhedslisten, Det konservative Folkeparti og i stigende grad også Dansk Folkeparti – der er andet til i denne verden end produktivitet.

Hensynet til butikslivet i købstædernes bymidter, til dagligvareforsyningen uden for de allerstørste byer, bosætningen på landet, beskæftigelse og huspriser – ja, hensynet til ”hele” Danmark – er og bliver altså vigtigere end teoretiske beregninger af en diskutabel og under alle omstændigheder minimal produktivitets-gevinst.

Forhåbentlig er den ged nu barberet, medmindre Venstre – engang det nære samfunds forsvarer – og Liberal Alliance af neoliberalistiske grunde vil forfølge sagen, og liberale medier fylde læserne med upræcise og til tider helt forkerte oplysninger.

Tag fredagens Leder, ”Købmænd og Coop på afveje”, som eksempel:

Her anføres det, at dansk dagligvarehandel ”ikke er underkastet international konkurrence”, selv om der i dag er 5 internationale aktører på markedet med en markedsandel på næsten 30 procent

Lederen hævder, at ”dagligvarer er dyrere i Danmark end i de lande, vi normalt sammenligner os med”, hvad der er en sandhed med modifikationer, jf. undersøgelser fra bl.a. Dagligvareleverandørerne.

Lederen noterer, at 40 organisationer – fortrinsvis blandt de mindre handlende plus COOP – har protesteret mod en planlovs-liberalisering. Der er tale om 48 folkelige bevægelser – ikke ”bare” detailhandel, men også Danmarks Naturfredningsforening, Bæredygtigt Landbrug, Landdistrikternes Fællesråd, Håndværksrådet, Akademisk Arkitektforening, HORESTA med mange flere.

Lederen mener, at ”det er veldokumenteret, at eksistensen af hypermarkeder i andre lande skærper detailhandelen og gør den mere effektiv og prisbillig”, selv om alle detailhandelseksperter er enige om, at discount-konceptet er det mest produktive.

I synlig triumf hævder Lederen, at Forbrugerrådet Tænk derfor bakker kommissionen op, hvad der er lodret forkert. Forbrugerrådet Tænk advarer – ligesom de 48 og HK Handel – imod en liberalisering af detailhandelsbestemmelserne.

Så mener Lederen, at det slet ikke er hypermarkeder med milliard-omsætning, som er den eksisterende dagligvarehandels problem, nej, det skulle være internethandelen med under 2 procent markedsandel…

Endelig mener Lederen, at ”det store tavse flertal af forbrugere” skulle ønske flere hypermarkeder…

Heller ikke den holder i byretten!

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: