Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Grænsehandlen vendte hjem til Danmark

Købmænd beretter om kronede dage under nedlukningen af grænsen. Typiske grænsehandelsvarer er steget dobbelt så meget som den samlede dagligvarehandel fra 2019 til 2020. Det fremgår af ny grænsehandelsrapport fra

Købmænd beretter om kronede dage under nedlukningen af grænsen.  Typiske grænsehandelsvarer er steget dobbelt så meget som den samlede dagligvarehandel fra 2019 til 2020.  Det fremgår af ny grænsehandelsrapport fra Boston Consulting Group

– Det koster butiksliv, beskæftigelse, uddannelsespladser og skatteprovenu i Danmark, at grænsehandlen nu er på vej til at runde 10 mia. kr. årligt.

Det siger adm. direktør John Wagner efter offentliggørelsen mandag af en grænsehandelsrapport, som er udarbejdet af Boston Consulting Group.

Udover den traditionelle grænsehandel kommer en ubekendt stor e-handel over grænserne.

Lukningen af grænsen til Tyskland har givet analytikerne i Boston Consulting Group en unik mulighed for via et såkaldt ”naturligt eksperiment” at tegne et billede af grænsehandlens effekt på dansk økonomi. Det flugter med det billede, som mange købmænd allerede i maj i fjor kunne berette om.

Dagligvarehandlens samlede omsætning er steget 5 pct. fra 2019 til 2020, mens den forudgående vækst i dagligvaremarkedet viser en stigning på 0,2 pct i gennemsnit per år. Det viser den opgørelse, som Boston Consulting Group har foretaget.

Denne markante stigning i efterspørgslen efter dagligvarer fra 2019 til 2020 skyldes hovedsageligt to faktorer. For det første hjemvendt grænsehandel. Og for det andet at restauranter, kantiner, caféer, barer mv. har været tvunget til at holde lukket, hvad der har flyttet forbruget til privat indkøb af dagligvarer. Til gengæld har aflyste fester og forsamlingsforbud været med til at dæmpe efterspørgslen sidste år.

Grænsehandelsrapporten fra Boston Consulting Group viser, at fem typiske grænsehandelsvarer er steget med over det dobbelte af den samlede dagligvarehandel fra 2019 til 2020.

Det drejer sig om sodavand, øl, vin, spiritus og konfekture, hvor omsætningen er steget med 11-14% fra 2019 til 2020 kontra 5% for den samlede dagligvarehandel.

Dette indikerer, at hjemvendt grænsehandel er en væsentlig årsag til den generelle stigning i omsætningen i den danske dagligvarehandel, da nydelsesmidler udgør knap en fjerdedel af dagligvarehandlen.

Købmand Torben Petersen, SPAR i Hobro, oplevede en stor stigning i salget af særligt øl, sodavand og spiritus, da den tyske grænse lukkede i uge 12, Alle varegrupper solgte mere end 60 pct. mere end året før i maj. Og det selv om der er 245 km til grænsen.

– Vi gik fra at få omkring fire paller om ugen fra Unibrew til at kunne få seks paller om ugen, siger Torben Petersen og anslår, at 70 pct. af den øgede omsætning kommer fra grænsehandlen.

– Der er mange i området, der får andre til at hente drikkevarer, når de alligevel er nede med en varevogn for at fylde op, siger han.

En del af løsningen på grænsehandlen kan ifølge Torben Petersen komme ved at sætte pant på dåserne i Tyskland. – En del af grænsehandlen vil helt sikkert aftage, hvis der kom pant på dåserne i Tyskland.

Under nedlukningen har butikkens medarbejdere haft meget mere travlt. Når folk får fri fra arbejde fra 14-18, så har butikken haft 1-2 ekstra ungarbejdere for at klare presset.

Købmand Johnny Jørgensen, SPAR i Ørnhøj, driver butikken sammen med sin far og har selv været i butikken i ca. 25 år.

Købmand Johnny Jørgensen.

Butikken beskæftiger godt 20 medarbejdere svarende til ca. 8 fuldtidsmedarbejdere og er essentiel for lokalsamfundet, der ellers skal på en længere køretur for at handle.

Da grænserne til Tyskland lukkede i foråret 2020, oplevede købmanden i Ørnhøj en stor stigning i omsætningen af typiske grænsehandelsvarer.

– Det eksploderede fuldstændig vildt, siger han.

En sammenligning af omsætningen for maj i 2019 og 2020 viser, at butikken i 2020 omsatte for 109 pct. mere øl, 64 pct. mere vin og 60 pct. mere sodavand.

Det endda på trods af, at butikken har tabt meget omsætning pga. færre ungdomsfester, fester på efterskoler og sølv- og guldbryllupper.

Selvom butikken ligger 204 km fra grænsen, er det købmandens klare indtryk, at stigningen blandt andet skyldes, at den tyske grænse er lukket.

Under nedlukningen har SPAR Ørnhøj brugt flere lønkroner, og Johnny Jørgensen estimerer, at han kan ansætte en ekstra fuldtidsmedarbejder, hvis niveauet fortsætter.

Under de nuværende forhold glæder købmanden sig over, at folk støtter lokalhandlen og sparer tid og CO2 fra køreturen til grænsen, hvilket samtidig resulterer i, at færre dåser uden pant ender i den danske natur.

Købmand Carsten Lindberg har været i dagligvarehandlen i over 40 år og har været købmand i Løvbjerg i Fredericia i snart tre år. Butikken har eksisteret siden 2011 og har omkring 60 ansatte svarende til ca. 35 fuldtidsansatte.

Da den tyske grænse lukkede i foråret 2020, steg butikkens omsætning med typiske grænsehandelsvarer væsentligt mere end andre varer.

– Sidste år begyndte vi at sælge afsindigt mange dåsesodavand og dåseøl, fortæller Carsten Lindberg, der oplevede en omsætningsstigning på 140 pct. på sodavand i maj i 2020 ift. 2019, hvilket var væsentlig større end omsætningsstigningen på for eksempel spiritus (92 pct.) og vin (88 pct.)

Det kom som lidt af en overraskelse for Carsten Lindberg, at omsætningen med grænsehandelsvarer steg så meget: – Vi vidste godt, at der blev grænsehandlet, men vi blev overraskede over mængden.

Som følge af den større aktivitet har butikken anvendt flere deltidsmedarbejdere svarende til ca. 4 fuldtidsmedarbejdere. De ekstra kræfter er både anvendt til ekstra arbejde i butikken og ekstra timer ved kassen.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: