Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Fremtidens købmand

Bækmarksbro sætter kronen på værket med ny butik til næsten 10 mio. kr.  Købmand Peter Jessen, 52, har købt en solid murstensejendom fra 1933 i Bækmarksbro. Den blev bygget af

Bækmarksbro sætter kronen på værket med ny butik til næsten 10 mio. kr. 

Købmand Peter Jessen, 52, har købt en solid murstensejendom fra 1933 i Bækmarksbro. Den blev bygget af to hjemvendte brødre fra Amerika. Han drømmer om at invitere kunderne i sin nye SPAR-butik på den anden side af gaden til vinsmagning hjemme i kælderen.

Siden Peter Jessen i 2004 blev købmand i Bækmarksbro, der ligger ved krydsningen mellem landevejen Lemvig-Ringkøbing og Flynder Å, har han set byen forfalde som mange andre mindre bysamfund i danske randområder. Men gennem de seneste 10 år har byen rejst sig igen gennem lokalt samarbejde og en stor områdefornyelse.

Når købmanden den 19. maj kan åbne en helt ny SPAR-butik på 600 salgskvadratmeter, som er mere end dobbelt så stor som den, der er blevet revet ned på samme adresse, er det kulminationen på en genrejsning af byen, hvor der samlet set er investeret mere end 40 mio. kr. i skole, børnehave, plejecenter, områdefornyelse og butik.

– Jeg har i nogle år haft et stort ønske om at modernisere og udvide købmandsforretningen, så det er med stor tilfredshed, at planerne er blevet realiseret takket være finansiering på ni mio. kr. via KFI og rådgivning fra Dagrofa, siger Peter Jessen, der lejer sin ind i bygningen.

Forud for nedrivningen af det meste af den gamle butik – bortset fra personalefaciliter – tilbød centerleder Orla Østerby, Tangsø Centret, at genhuse butikken i Multihallen, som ligger på nabogrunden.

– Uden genhusning havde vi nok valgt en mere skrabet model med udvidelse af det eksisterende butiksanlæg. Det havde gjort det muligt at holde butikken åben trods byggerod, siger Peter Jessen, der alt i alt glæder sig over løsningen med genhusning:

– Det er faktisk blevet en god løsning, når man tænker på omstændighederne. Vi er rykket ind i en mindre ekstra-hal på 750 kvm., og det har givet os mere plads, end vi havde i den gamle butik. Nu kan kunderne få øje på varerne og køber derfor flere komplementærvarer. Det øger både kundekurvens størrelse og vores bruttoavance. Og disse erfaringer vil vi naturligvis tage med over i den nye butik.

Samlet set tyder alt på, at SPAR Bækmarksbro under byggeperioden fastholder omsætningen på indeks 100.

Siden 2004 er butikkens omsætningen 3-doblet, så kunderne nu køber dagligvarer for cirka 22 millioner kroner om året.

– I den nye forretning får vi langt bedre plads til at præsentere et bredere og dybere varesortiment og kan tage flere specialvarer ind som for eksempel glutenfri og flere økologiske produkter. Alt det nye fra København kommer nu meget hurtigere til Vestjylland på grund af de sociale medier, siger købmanden, der også håber at kunne trække nye kunder til med en topmoderne dagligvarebutik.

– For et lille lokalsamfund er købmand og skolen nøglen til overlevelse. Derfor er det mit ansvar sammen med SPAR-kæden at have de rigtige varer til konkurrencedygtige priser, siger han.

I erkendelse af, at udvikling og vækst ikke selv finder vej til Vestjylland, tog Bækmarksbro Borgerforeningen og Tangsø Forenede Sportsklubber i 2007 initiativ til at udarbejde en udviklings/helhedsplanplan, som skulle udgøre grundlaget for byens udvikling og vækst.

Helhedsplanen var en slags ønskeseddel for byens udvikling. Nogle af projekterne blev efterfølgende ført over i reservationsansøgning til det daværende Velfærdsministerium om tildeling af midler til områdefornyelse.

Ministeriet meddelte tilsagn i december 2008 under forudsætning af, at der blev udarbejdet et byfornyelsesprogram. Det stod realiseret i 2014.

– Byen var tidligere en driftig handelsby med mange butikker og små virksomheder. Trods et stort opland er handels- og erhvervslivet siden mærket af tidens skærpede konkurrence med færre butikker og virksomheder til følge, forklarer Peter Jessen.

Byen har en del tilbud til både børn, voksne og ældre, bl.a. i form af skole, institutioner, mange fritidstilbud og plejehjem. Der er kollektiv trafikdækning i form af bus/rutebil og tog, og byen fungerer som nærcenter i lokalområdet med hensyn til funktioner, der kan dække de daglige behov.

Udover at huse byens idrætstilbud lægger Tangsø Centret også lokaler til en række af byens sociale og kulturelle funktioner. Centret ligger ud til samme p-plads som købmanden, brandstationen og SFO-ordningen.

I den nye SPAR-butik flyttes indgangen mod hovedvejen ind på pladsen, så den er tættere knyttet sammen med den fælles opholds- og parkeringsplads. Samlet bliver trafikafvikling, parkeringspladser, varetilkørsel, indbydende indgang til butikken samt opholdsarealer til handlende og turister med mulighed for leg og aktivitet forbedret med det nye butiksanlæg.

KFI og Dagrofa har lavet en drejebog for, hvordan man etablerer en bæredygtig dagligvarebutik i de små bysamfund. Det er efter denne drejebog, at finansieringen er faldet på plads.

Centerleder Orla Østerby var for en snes år siden var en del af den gruppe, der stiftede Tangsø Invest I/S, som blandt andet sikrede, at Bækmarksbros daværende købmandsforretning overlevede:

– Vi drager nu nytte af, at vi lokalt satte os for at redde købmandsbutikken tilbage i 1997. Dengang indsamlede vi 400.000 kroner til formålet. Det lokale engagement er en forudsætning for, at KFI og Dagrofa har villet investere i det aktuelle projekt.

Orla Østerby blev valgt til kommunalbestyrelsen i Lemvig i 1997, hvor han har siddet siden. Ved regeringsrokaden i fjor blev han stedfortræder for Søren Pape Poulsen i den konservative folketingsgruppe.- Jeg er født, opvokset og bosat i Vestjylland, så jeg ved, hvor jeg kommer fra. I Folketinget vil jeg derfor selvfølgelig arbejde for et Danmark i balance, siger Orla Østerby.

Se flere fotos af den midlertidige butik.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: