Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Forbud mod gratis udlevering af bæreposer på vej

DSK mener, at betaling for poser uanset materiale er en god ide Regeringen er på vej med et lovforslag, der indeholder et forbud mod gratis udlevering af bæreposer, uanset materiale

DSK mener, at betaling for poser uanset materiale er en god ide

Regeringen er på vej med et lovforslag, der indeholder et forbud mod gratis udlevering af bæreposer, uanset materiale og størrelse. Formålet er at fremme genbrug af bæreposer.

Derudover forbydes udlevering af tynde plastikbæreposer under såkaldt 30 mikrometer (μm), der sjældent genbruges på grund af deres skrøbelige karakter. De fleste kender poserne fra f.eks. pizzeriaer og er ofte anvendt i Sydeuropa.

Dog er de meget tynde og lette plastikbæreposer uden hank, som f.eks. bruges i dagligvarehandlens frugt- og grøntafdelinger undtaget for lovforslagets forbud.

Vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen.

– Disse meget tynde plastikbæreposer er nødvendige til fødevarer af hensyn til hygiejne og forebyggelse af madspild, hvilket regeringen anerkender, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.

Lovforslaget vil først og fremmest få betydning for udvalgsvarehandelen, hvor det traditionelt har været praksis med gratis udlevering af bæreposer, hvorimod dagligvarehandelen allerede har opkrævet betaling fra kunderne gennem årtier.

Claus Bøgelund Nielsen mener, at regeringens lovforslag har en god balance mellem hensyn til miljø og hverdagen i butikkerne:

–  Det er en glimmerende idé med obligatorisk brugerbetaling på bæreposer uanset materiale. Når noget “koster gratis” bliver der brugt mere, end med selv beskeden betaling. Et opgør med gratis bæreposer vil derfor betyde mere genbrug og mindre affald.

I en pressemeddelelse udtaler miljøminister Lea Wermelin, at ”plastikforurening og overforbrug er en af de store miljøsyndere. Derfor tager vi fat på at forbyde gratis bæreposer af plastik og andre materialer”.

Hun tilføjer, at de nye regler vil betyde, at vi som forbrugere spørger os selv, om vi virkelig har brug for en ny bærepose, når vi handler ind, og at vi bliver bedre til at bruge poserne igen og igen.

Miljøminister Lea Wermelin. Foto: Steen Brogaard

– Vi skal rette op på dårlige vaner, og vores brug-og-smid-væk kultur. Vi skal tænke over vores forbrug, også i dagligdagen. Tempoet i den grønne omstilling skal op, og det her er et vigtigt første skridt mod en grønnere omstilling, siger Lea Wermelin.

 

 

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: