Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Færre danskere har et skadeligt alkoholforbrug – lad os fortsætte indsatsen

Alkoholpartnerskabet, hvor DSK er medlem, har i et debatindlæg i Jyllands-Posten kommenteret ”Den Nationale Sundhedsprofil 2017” På syv år er der blevet langt færre danskere, der overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænser for

Alkoholpartnerskabet, hvor DSK er medlem, har i et debatindlæg i Jyllands-Posten kommenteret ”Den Nationale Sundhedsprofil 2017”

På syv år er der blevet langt færre danskere, der overskrider Sundhedsstyrelsens højrisikogrænser for forbrug af alkohol. I 2010 havde 10,6% af de voksne danskere et potentielt skadeligt alkoholforbrug, og i 2017 var andelen dalet til 6,9%.

Det svarer til, at lidt mere end 192.000 danskere har bevæget sig ned på den rigtige side af højrisikogrænserne.

Desværre formørkes dette smukke lyspunkt i sidste måneds rapport fra Sundhedsstyrelsen, ”Den Nationale Sundhedsprofil 2017”, af triste statistikker om rygning, overvægt og psykiske problemer. Og medierne valgte at fokusere på de negative vinkler i rapporten.

Der er dog grund til at dvæle ved den markante nedgang. Bag tallet på 192.000 danskere gemmer sig med sikkerhed en lang række positive fortællinger om gladere familier, sundere mennesker og større livskvalitet.

Endnu mere lyst tegner billedet sig, hvis man kigger på de unge mænd fra 16 til 24 år. For andelen af unge mænd, der overskrider højrisikogrænsen, er næsten halveret – fra 22% i 2010 til 11,5% i 2017.

Det tyder på, at indsatsen for en mere ansvarlig alkoholkultur blandt de unge bærer frugt.

Vi i Alkoholpartnerskabet arbejder for en ansvarlig alkoholkultur i Danmark og forsøger at bidrage til udviklingen. Det er blandt andet sket gennem kampagnen Fastland, hvis hoveddel er en webserie, der nuanceret skildrer, hvad der kan ske, hvis unge drikker for meget og glemmer at være der for hinanden.

Afsnittene i webserien er blevet afspillet mere end 500.000 gange, men det er i sagens natur umuligt at vide, om serien får tallene i den næste Sundhedsprofil til at fortsætte på ret kurs. Vi håber det. Og vi håber, at politikerne også i den fremtidige forebyggelsesindsats vil anvende kompetencerne hos os, der producerer og sælger alkohol.

Øl, vin og spiritus skal nydes, ikke misbruges. Vi påtager os meget gerne vores ansvar for at reducere et muligt skadeligt forbrug – ikke mindst hos de unge.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: