Spring til indhold

EU skal være til for hverdagen – ikke for papirarbejdet

Af Jannick Nytoft, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd.

Nu da Danmark har overtaget EU-formandskabet, bør det være med en klar ambition om, at bringe EU tættere på dagligdagen.

Den danske regering har store ambitioner med EU de kommende seks måneder. Men det er i hverdagen, at EU’s succeser – og udfordringer – skabes.

Købmændene og dagligvarebutikkerne i Danmark bruger hvert år mellem 1,3 og 1,8 milliarder kroner alene på at håndtere bureaukrati. Det dækker over alt fra indberetninger og tilladelser til registreringer og procedurer, som i mange tilfælde hverken skaber værdi for forbrugeren eller øger sikkerheden.

Det er ressourcer, som i stedet burde bruges på at udvikle butikken, skabe arbejdspladser og yde god kundeservice. Meget stammer fra EU-regler. Der findes med andre ord EU-lovgivning, der – ofte i kombination med dansk særregulering og nidkær implementering – er en klods om benet på mange købmænd.

Vi ser samtidig, hvordan EU på flere andre områder ikke her blik for reglernes konsekvenser ude i butikkerne og i dagligdagen. Et konkret eksempel er butikstyverier, der i stigende grad har fået et grænseoverskridende præg. I Danmark er hver tredje anmeldte butikstyv udlænding, og det samme mønster gør sig gældende i flere EU-lande. Det understreger behovet for en fælles europæisk indsats mod organiseret butikskriminalitet, som ikke kan løses med nationale indsatser alene.

Et andet område, hvor den europæiske indsats mangler, er grænsehandlen. I det meste af EU foregår grænsehandel naturligt og i små mængder mellem borgere, der krydser grænser. Men mellem Tyskland og de skandinaviske lande har det taget overhånd. Tyske virksomheder sælger systematisk pantfrie dåser og flasker til skandinaviske kunder – uden reel lokal tilstedeværelse. Det sker uden EU i tilstrækkelig grad griber ind. Det underminerer både danske og europæiske regler og bæredygtighedsmål, og det forvrider konkurrencen for danske købmænd.

Samtidig halter EU’s regler på tobaksområdet langt efter udviklingen. I dag tillader EU’s cirkulationsdirektiv, at en borger kan tage op til 800 cigaretter med hjem til “eget forbrug” efter blot en dagstur. Det er en hån mod den tobaksforebyggelse, som både EU og medlemslandene ønsker at fremme. En mere tidssvarende grænse på f.eks. 100 eller 200 cigaretter ville være langt mere rimelig. Det vil samtidig gøre det lettere at bekæmpe misbrug og videresalg.

Derfor bør Danmark som formandsland tage initiativ til at modernisere og afbureaukratisere EU’s tilgang. Det handler ikke om at afskaffe al regulering for naturligvis skal der være regler, der sikrer f.eks. fødevaresikkerhed og ansvarlig drift, men det handler om at gøre reglerne klogere og mere virkelighedsnære, og på at holde et nidkært fokus på den hverdag, som købmændene og alle andre små virksomheder i Europa oplever. Det må de høje ambitioner ikke stå i vejen for.

Der er behov for langt større omhu og tilbageholdenhed, når EU laver ny regulering, herunder at der bliver lyttet endnu mere til stemmer fra detailhandlen og de mindre virksomheder.

EU må ikke blive en fjern institution, der forvolder mere bøvl end gavn. Formandskabet giver Danmark en historisk mulighed for at sætte en ny retning. En retning, hvor EU bliver en hjælp i hverdagen – ikke en hindring.

Debatindlægget blev bragt i AvisenDanmark torsdag den 10. juli 2025.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: