Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Eksporterklæringer undergraver dansk miljø

De tyske grænsehandelsbutikker har kreativt og med de lokale tyske myndigheders velsignelse opfundet en såkaldt eksporterklæring, som fritager danskerne for pant og returforpligtelse, når de handler syd for grænsen I

De tyske grænsehandelsbutikker har kreativt og med de lokale tyske myndigheders velsignelse opfundet en såkaldt eksporterklæring, som fritager danskerne for pant og returforpligtelse, når de handler syd for grænsen

I Danmark har vi et pant- og retursystem, som sikrer genanvendelsen af 1,5 milliarder engangsemballage hvert år, hvortil kommer ca. 200 millioner genpåfyldelige flasker.

Tyskland har også et landsdækkende pant- og retursystem for øl og sodavand med mere.  Bare ikke for visse nationaliteter tæt på den danske grænse.

Grænsehandelsbutikkerne har nemlig opfundet en såkaldt eksporterklæring, som sender tusindvis af dåser uden pantmærke ud i den danske natur.

Når Danmarks Naturfredningsforening hvert år indsamler affald,  kommer ni ud af ti dåser, som indsamles i den danske natur, fra Tyskland og er uden pant.

– Den tyske ordning er ikke bare en miljøpolitisk skandale, fordi den medfører, at alt for mange danske grænsehandlende smider de tomme aluminiumsdåser ned til andet husholdningsaffald eller i naturen, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd.

Han peger også på, at ordningen er enestående i den forstand, at den kun gælder ved landegrænsen mellem Danmark og Tyskland. Og altså ikke mellem Tyskland og Holland, Belgien, Luxembourg, Frankrig, Schweiz, Østrig, Tjekkiet og Polen.

– Det er og bliver konkurrenceforvridende, i modstrid med EU’s miljøpolitik og utroligt, at der ikke for længst er grebet ind over for denne trafik trods skiftende regeringers og miljøministres løfter om at finde en snarlig løsning med tyskerne, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: