Jo tættere på den dansk-tyske grænse, og jo længere tid grænsen har været lukket, desto flere ”grænsevarer” sælger butikkerne
Af formand Steffen Damsgaard, Landdistrikternes Fællesråd, branchedirektør Leif Nielsen, DI Fødevarer, skattepolitisk chef Jacob Ravn, Dansk Erhverv, områdechef Klaus Jørgensen, Landbrug & Fødevarer, vicedirektør Jakob Brandt, SMVdanmark og vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd. Debatindlæg bragt i dagbladet Børsen den 3. juni 2020.
Butikker i landdistrikter går fra at være lukningstruede til at være byens mødepunkt. Det er især salget af øl, vin, sodavand og slik, der boomer. Grænsen skal naturligvis ikke holdes lukket af den årsag. Men grænsehandel skal bekæmpes med lige rammevilkår, og det er en lukket grænse ikke.
Før coronakrisen tjente svage sjæle gode penge ved at opkøbe større partier af f.eks. drikkevarer og slik i udlandet for at sælge det fra varevogne og baglokaler rundt om i landet. Det er overraskende langt fra grænsen, at danske fødevareleverandører og butikker kan mærke et opsving, fordi den illegale handel ligger underdrejet.
Som følge af krisen er der desuden akut brug for at skabe jobs, der hurtigt kan besættes af ledige. Her er det oplagt at styrke danske virksomheders konkurrencekraft, så danske forbrugere naturligt handler i Danmark.
I denne tid slår de forhøjede tobaksafgifter igennem i form af højere forbrugerpriser. Den fulde grænsehandelseffekt kendes endnu ikke, men det må formodes, at danskerne vil øge købet i udlandet med ca. 1,5 mia. kr., hvis der ikke sættes ind med afgiftslettelser på andre varer end tobakken.
Det er entydigt til skade for dansk økonomi, når danskerne grænsehandler – så lad os sætte ind og bekæmpe det med en tilpasning af rammevilkårene mellem især Danmark og Tyskland.
Hvis politikerne ikke gør noget, vil grænsehandelen stige og dermed koste omsætning og arbejdspladser i Danmark. Der er brug for det modsatte.