Af Carlos Lassen, Feriehusudlejernes Brancheforening, Johan Röstin, ForSea, Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd, Jens Brendstrup, OCFF, Ulla Vestergaard, borgmester (S), Thisted, Henrik Hasling Frandsen, borgmester (V), Tønder, og Lars Ramme Nielsen, Dansk Erhverv
Valget er overstået. Det meste af Danmark holder ferie. Vi håber, at det nye Folketing og den nye regering har blik for, hvad der sker rundt om i sommerlandet. For så vil de se, hvor vigtig turismen er for Danmark. Det gælder både for storbyerne og kystdanmark.
Langt størstedelen af alle udenlandske kystturister ankommer i bil. Hver bil er pakket med turister, der glæder sig til ferien og er klar til at bruge ferieopsparingen i overnatningsbranchen, på oplevelser, hos restauranter og hos den lokale købmand.
Turismevejskatten, der er en arv fra VLAK-regeringens aftale om bilafgifter, vil være en skat på især kystturismen. Den vil udgøre en synlig, dyr og besværlig barriere for de turister, der overvejer Danmark som rejsemål. Den vil være en påmindelse om, at man lige nu er gæst i et i forvejen dyrt land. Vejskatten er derfor en dårlig idé, hvis man ønsker at tiltrække flere turister til Danmark.
Men idéen er ikke kun dårlig – den er også død. Den planlagte danske vejskat skulle nemlig udrulles med udgangspunkt i den tyske vejskat. Denne er netop erklæret død af EU-Domstolen.
Dommen er så klar, at de tyske myndigheder allerede har opsagt kontrakter med de virksomheder, der skulle drive anlæg og indkræve skatterne. Tyskernes farvel til turismevejskatten bør betyde, at de danske planer om samme droppes. Alt andet vil trække processen i langdrag og blive til et uskønt forsøg på at holde fast i et dødsdømt projekt.
Derfor, kære folketingspolitikere: Begrav idéen om en turismevejskat og nyd i stedet sommeren. Lad os bagefter bruge den nye politiske sæson til at drøfte, hvordan vi styrker dansk turisme.
Debatindlægget er bragt i Børsen den 31. juli 2019.