Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Dansk Retursystem åbner ny fabrik i Høje Taastrup

Millioner af dåser uden pantmærke, der er købt i tyske grænsehandelsbutikker, bliver ikke genbrugt. Når grænsehandlen med tyske dåser falder, er Danmark klar til sikre genbrug af endnu flere emballager

Millioner af dåser uden pantmærke, der er købt i tyske grænsehandelsbutikker, bliver ikke genbrugt. Når grænsehandlen med tyske dåser falder, er Danmark klar til sikre genbrug af endnu flere emballager

Verdens bedste retursystem bliver endnu bedre, når Dansk Retursystem tager sin nye fabrik i Høje Taastrup i brug. Den blev officielt indviet mandag den 9. marts.

Efter 18 år med stigende mængder flasker og dåser fra især øl, sodavand og vand, er Dansk Retursystems hidtidige fabrik i Hedehusene vokset ud af sine nuværende rammer.

De Samvirkende Købmænd var for mere end 20 år siden blandt stifterne af Dansk Retursystem, der siden er blevet et forbillede for etableringen af pant- og retursystemer i mange lande over hele verden.

Den nye, højteknologiske fabrik skal fremover håndtere den østdanske del af de fire millioner tomme emballager, der kommer ind om dagen. Samtidig bliver driften langt mere effektiv med nyt og moderne sorteringsanlæg fra tyske Stadler.

Energiforbruget pr. genanvendt flaske eller dåse bliver lavere på den nye fabrik. Dels er maskinerne mere effektive, og dels er der i designet af fabrikken tænkt i at bygge i højden, så man udnytter tyngdekraften og derved får et bedre flow og sparer energi, når flasker og dåser skal sorteres.

– Danmark vil også fremover være et af de førende lande, når det kommer til at genanvende plast, glas og aluminium fra emballager, siger Lars Krejberg Petersen, der er adm. direktør i Dansk Retursystem.

Dermed bidrager den nye fabrik også til ambitionen om fuldt cirkulær økonomisk drevet virksomhed, da den nye fabrik kan sortere de mange forskellige emballager på en mere optimal måde end tidligere.

Kapaciteten på den nye fabrik er samtidig udvidet. Men pant- og retursystemet står ikke over for udvidelser med nye varegrupper efter at emballage fra saft og juice blev koblet på retursystemet i efteråret 2019.

Vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.

Derimod ser vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen store perspektiver i fabrikken som løftestang til at håndtere mere indenlandsk salg af øl og sodavand.

– Dansk Retursystem er nu klar til at håndtere stigende mængder øl- og sodavandsemballage den dag, hvor der bliver sat en stopper for vanviddet med de pantfrie dåser fra de tyske grænsehandelsbutikker, siger Claus Bøgelund Nielsen og tilføjer:

– Tyskland grænser op til ni nabolande, og ved de øvrige otte grænser bliver alle borgere – uanset nationalitet – opkrævet tysk pant, hvis de handler i tyske butikker.

Med den nye fabrik er Dansk Retursystem klar til at håndtere et stigende antal emballager fra danske butikker, når salget af øl og sodavand vender hjem til danske butikker og danske arbejdspladser, siger Claus Bøgelund Nielsen, der også er bestyrelsesmedlem hos Dansk Retursystem.

Første spadestik til den nye fabrik blev taget af Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler den 21. november 2018.

Adm. direktør Lars Krejberg, Dansk Retursystem, og vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd.

 

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: