Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Butikstyverier fylder stadig for meget og skaber utryghed

Butikstyverier er stadig et stort problem for rigtig mange butikker. De mange tyverier koster butikkerne penge og giver anledning til en masse frustration. Det skyldes bl.a., at der ikke er

Butikstyverier er stadig et stort problem for rigtig mange butikker. De mange tyverier koster butikkerne penge og giver anledning til en masse frustration. Det skyldes bl.a., at der ikke er tilstrækkelige konsekvenser og sanktioner over for dem, der begår tyverierne.

”Ingen kender det reelle omfang af butikstyverier, men der politianmeldes ca. 17.000 butikstyverier årligt. Der er dog utvivlsomt et meget stort mørketal, hvor de anmeldte tyverier kun udgør toppen af isbjerget. DSK satte allerede fokus på ”den sikre butik” for fem år siden, hvor vi bl.a. gennemførte en konference på Christiansborg med deltagelse af daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K)”, fortæller Claus Bøgelund Nielsen, der er vicedirektør i DSK.

Dengang afleverede DSK en ønskeliste med 10 punkter, og Søren Pape satte straks gang i en række initiativer. Desværre er der forsat nogle mangler, der endnu ikke er gennemført politisk. Blandt de største ønsker er højere bøder, en større indsats mod salg af hælervarer og flere udvisningsdomme.

I Rønde på Djursland har man over en længere periode oplevet markant flere butikstyverier. Butikstyvene er, ifølge købmand Rene Povlsen i den lokale Meny, meget velforberedte og organiseret, og tyvene går målrettet efter let omsættelige varegrupper som kaffe, vin og kød. Derfor er det ekstra frustrerende, når der ikke sker noget, når og hvis de bliver taget på fast gerning.

Det øgede antal butikstyverier fik René Poulsen til at tage sagen i egen hånd. Han tog derfor kontakt til sine lokale kollegaer i REMA 1000, Netto og Coop365, for at drøfte situationen. Frustrationerne var store blandt de fire butikschefer og indehavere, og der var enighed om, at det kræver handling.

”Vi havde efterfølgende et møde med politiet, der lovede at patruljere oftere i området, men det hjælper jo ikke meget, når der ikke er konsekvenser for dem, der stjæler. Vi har derfor aftalt et internt varslingssystem, hvor vi varsler hinanden, når en af butikkerne har ubudne gæster. Det er ikke vejen frem, men det er bedre end ingenting”, siger René Poulsen og fortsætter.

”Vi må igen igen råbe vagt i gevær her i Rønde – og det gælder sikkert i hele landet – for de organiserede butikstyverier er blevet en fast del af hverdagen, og det fylder rigtig meget. Det koster os penge, og gør personalet utrygge”.

”Det er fuld forståeligt, at en købmand i en travl hverdag smider tyven ud frem for diverse anmeldelser – og en mulig kontakt til et politi, der ikke prioriterer butikstyverier. På den anden side kan vi ikke dokumentere problemets enorme omfang over for politi og politikere, når mørketallet er stort – meget stort”, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Så opfordringen fra DSK er, at man konsekvent politianmelder kriminalitet, da dokumentation er vejen til politisk forståelse.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: