Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Bogorme i Viborg låner bøger mellem mel og gryn

Lokalt samarbejde mellem købmænd og Viborg Bibliotekerne har givet boost til landsbyerne. Flere henter deres biblioteksbøger hos købmanden eller uddeleren under corona Siden anden corona-nedlukning i december har Viborg Bibliotekerne

Lokalt samarbejde mellem købmænd og Viborg Bibliotekerne har givet boost til landsbyerne. Flere henter deres biblioteksbøger hos købmanden eller uddeleren under corona   

Siden anden corona-nedlukning i december har Viborg Bibliotekerne udleveret 1.200 bogposer til borgere gennem en række dagligvarebutikker rundt om i den geografisk vidtstrakte kommune.

Den lokale dagligvarebutik mestrer sameksponering som en del af det gode købmandskab. Tilbud på pitabrød serveres med en palle tun på samme plads i butikken. Og nu er der også blevet plads til udlevering af biblioteksbøger.

Nedlukningen af samfundet har inspireret til ”samskabelse”, hvor købmanden eller Brugsen lægger lokaler til en service, som ikke handler om salg. Men som alligevel kan give nye kunder i butikken.

Take Away Bøger i dagligvarebutikkerne

Da corona har lukket skolebibliotekerne, som har stået for udlevering af bestilte bøger via nettet til voksne lånere, er der i stedet indgået aftaler med Min Købmand i  Møldrup og Dagli’Brugserne i Frederiks, Ørum og Rødkærsbro om den såkaldte Take Away bogordning.

Oprindeligt blev Take Away bogordningen skabt for en del år tilbage, da bl.a. dagligvarebutikker i Hammershøj, Ulbjerg, Løgstrup og Vridsted blev åbnet for bogudlevering til de lånere, som ellers ville have lang vej til en af Viborg Kommunes 10 biblioteker.

– Hos købmanden eller i Brugsen kan man hente bestilte materialer, som leveres en gang om ugen til butikken. Her kan vores borgere også aflevere materialerne. Typiske er lånerne forældre, som har brug for bøger til oplæsning for deres børn, eller kernelånerne, som læser meget litteratur, forklarer biblioteksassistent Tove Hald, Viborg Bibliotekerne.

Købmand Morten Pedersen (foto øverst), Købmandsgården i Vridsted, har også mærket den ekstra aktivitet ved butikkens bogkasse i coronatiden:

– Vi er glade for at kunne tilbyde vores kunder denne ekstra bogservice. Og det er ikke noget, som tager tid fra de egentlige driftsmæssige opgaver i butikken.

Bogkassen er placeret i butikkens forområde tæt ved kassen. Her kan kunderne hente deres bøger i en nummeret pose og aflevere deres bøger.

Som noget nyt har Købmandsgården Vridsted, der er en del af Dagrofas kæde Min Købmand, også etableret en ordning med indlevering af tøj til rens.

Pakkeudlevering er også blevet en stor aktivitet for butikken. Og selv om det ifølge købmanden er ”jul året rundt” at dømme på antal pakker, så er det langt nemmere at håndtere end den oprindelige posthusfunktion.

Her kan bibliotekets lånere hente og aflevere deres bøger i Købmandsgården Vridsted.

Pas, kørekort og diagnoser

Chefkonsulent Noa Jankovic, Dagrofa, ser store perspektiver i samskabelsen mellem butik og andre aktører i forhold til at dække hverdagens behov. I forvejen har mange købmænd udvidet deres forretning med håndkøbsmedicin og pakkeudlevering. Mange steder kommer fiske- og ostehandleren også forbi en gang om ugen med salg direkte fra varevogn.

Han forestiller sig, at man kan få en snak med sin læge i en videokonsultation, justere sin boligsikring eller forny pas eller kørekort, når man alligevel handler hos den lokale købmand. Eller omvendt får lyst til at handle lokalt, da det giver ny mening med flere muligheder.

– Den lokale købmand er allerede i dag en samfundsinstitution, og det ligger naturligt for mange købmænd at tale med kunderne om lidt af hvert. Det er ofte limen i den lokale sammenhængskraft. Købmændene kan derfor bidrage med mere i de lokale samfund, hvor borgerne har langt til ikke bare bøger og apotek. Så i fremtiden kan vi meget vel se en online-lægekonsultationen rykke ind i butikken, forudser Noa Jankovic.

Som tidligere Public affairs-chef i Landdistrikternes Fællesråd kom han jævnligt rundt i kommuner og lokalsamfund. Det har givet ham et godt kendskab til, hvad der er på spil i mange lokalsamfund, som enten har mistet troen på fremtiden eller takket været lokale ildsjæle igen er begyndt at blomstre. Og måske har etableret en borgerbutik. Dem er der snart 100 af – de fleste under kædenavnet Min Købmand eller SPAR.

– Fælles for dem er, at samfundet er i fare for at dø, hvis butikken og skolen lukker med den konsekvens, at huspriserne falder, og folk flytter, siger han.

Noa Jankovic forestiller sig, at der hos købmanden kan stå en computer, som kunderne kan bruge, når de skal i kontakt med borgerservice.

– Man kan også godt forestille sig et rum, hvor borgerne har mulighed for at få en videokonsultation med sin læge. Sådan kan købmanden være det offentliges forlængede arm på samme måde, som han i dag er det for apotekerne, når borgerne kan hente receptmedicin hos købmanden, siger Noa Jankovic.

Ikea hos den lokale købmand

Under coronanedlukningen har den svenske møbelkæde med store butikker rundt om i landet også haft glæde af, at købmænd har stillet deres parkeringsplads til rådighed for varehusets Klik og Hent.

I Haderslev er der udlevering af Ikea-varer fra en varebil på parkeringspladsen ved SPAR på Lyøvej i Starup.

Købmand Morten Lang lægger p-plads til Ikea.

Købmandsparret, Morten og Lone Lang, som også driver Spar i Hoptrup, sagde forud for samarbejdet med Ikea: – Det har kørt et stykke tid på Sjælland, hvor det er en kæmpe succes. Vi får ikke penge for at stille vores parkeringsplads til rådighed for Ikea. Men vi gør det for at skabe liv og aktivitet i Starup og for at holde handlen i byen.

Morten Lang konstaterer, at rigtig mange af de lokale –  ikke mindst børnefamilier – handler i Ikea i forvejen, og nu kan de spare køreturen til Aarhus eller Odense ved at hente deres møbler hos den lokale købmand.

– Ikea er et stærkt brand. Og det vækker opsigt, når deres lastbil holder ved vores butik. Vi håber naturligvis på ekstra kundestrøm. Men det afgørende for os er, at vi gerne vil gøre noget anderledes og bidrage positivt til lokalsamfundet, siger Morten Lang.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: