Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Beskyttede betegnelser

I 1992 blev der i EU indført tre forskellige systemer til beskyttelse af landbrugsprodukter og levnedsmidler, som har opnået et værdifuldt omdømme. De mest kendte produkter er nok Parmaskinke, Fetaost og Champagne. Brugen af beskyttede betegnelser er langt mere udbredt i det sydlige Europa end i Skandinavien.

Hvorfor beskytte en betegnelse?

I Danmark er det Fødevarestyrelsen, som producenterne skal ansøge, hvis de ønsker at beskytte et produkt. Behovet for beskyttelsen skyldes ofte, at produktet har et særligt karakteristika, f.eks. en højere kvalitet end lignende produkter, hvilket producenten ønsker at værne om. Andre lignende produkter kan derfor ikke anvende navnet, og betegnelsen må heller ikke bruges til markedsføring af andre produkter.

Danske produkter er også beskyttede

Der er i juli 2018 registreret godt 1.600 produkter, hvoraf nogle få er danske; Danbo, Esrom, Danablu, Lammefjordsgulerødder, Lammefjordskartofler, Vadehavslam og Vadehavsstude.

DSK har udarbejdet et notat om beskyttede betegnelser. Notat, som du finder herunder, rummer også en liste over produkter, der er almindelige i Danmark, og som er omfattet af beskyttede betegnelser.

Del:

VIDEN OPDELT I KATEGORIER

Afgifter på dagligvarer

Aldersgrænser

Beskæftigelsen i detailhandelen

Beskyttede betegnelser

Branchekoder

Forbrugermærker

Grænsehandel

Lukkeloven

Madspild

Ord og begreber

Planloven er nøglen til fysisk planlægning

Priserne

Sundere mad

Udviklingen i dansk dagligvarehandel

Unges arbejde

DSK MAGASIN

Få hjælp til butikkens grønne omstilling

I det nye DSK magasin retter vi b.la. fokus mod hvordan man får hjælp til butikkens grønne omstilling, loyale kunder i Borgerbutikken, butikstyveri og idéer til enklere regler.

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: