Af John Wagner, adm. direktør, De Samvirkende Købmænd
To gange de seneste to uger har to af Børsens lederskribenter (Steen Leth Jeppesen 30. januar og Anders Krab-Johansen 13. februar) advaret politikerne mod at lytte til mine betænkeligheder ved bankernes salg af Nets og dermed håndteringen af Dankortet, Betalingsservice og NemID.
Jeg takker for den ærefulde opmærksomhed – også selv om den var ledsaget af skældsord som ”den evige bagstræber” og galde: ”Det er rent klynkeri på forskud” og ”Lad ikke den mand vinde”.
Min eneste brøde er såmænd bare, at jeg på linje med købmændenes hoved-konkurrent, Dansk Supermarked A/S, politikere fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti, Finansforbundet og en række uafhængige eksperter omkring den finansielle infrastruktur har råbt vagt i gevær.
Det er bankernes valg, om de vil sælge aktierne i Nets, fordi de ikke ønsker at bevare og/eller ikke kan enes om udviklingen af Dankortet (og måske også har brug for pengene fra aktiesalget). Men det må også være f.eks. detailhandelen tilladt at pege på, hvad salget efter vor mening kan risikere at få af konsekvenser for driftssikkerheden, fortrolighed, produktudvikling og omkostningerne både på kort, men måske ikke mindst på længere sigt, når den nuværende aftale mellem detailhandlen og Nets udløber og skal genforhandles med ”?” – for ja, det er netop det helt store spørgsmålstegn.
Ved det i gang satte salg af Nets sidder de største danske banker, som også er dansk detailhandels bankforbindelser, og Nationalbanken med omkring bordet og vælger forhåbentlig ikke ”hvem som helst”. Men næste gang?
Derfor opfordrer vi Folketinget til – via regeringen og de politisk valgte medlemmer af Nationalbankens bestyrelse – at fastholde det samfundsperspektiv på den finansielle infrastrukturs udvikling, som f.eks. kan sikres med Nationalbankens fortsatte tilstedeværelse i en fremtidig ejerstruktur.
Er det bagstræberisk? Det er i hvert fald udtryk for den ansvarlighed, som bør lægges for dagen i en sådan sag, hvor man ikke bør spille hazard, men sikre sig, at forandring også er en forbedring.