Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Ærligt bagværk

Vestsjællands bedste og mest ærlige brød i ordentlige rammer er visionen for bagermester Per Bangert og købmand Peter Egebæk i MENY Kalundborg Svedjerug, rugsigte og fuldkornsrug, som er stenformalet

 Vestsjællands bedste og mest ærlige brød i ordentlige rammer er visionen for bagermester Per Bangert og købmand Peter Egebæk i MENY Kalundborg

Svedjerug, rugsigte og fuldkornsrug, som er stenformalet på den lokale Mejnerts Mølle, er den økologiske kerne i bageriet i MENY Kalundborg.

Bagermester Per Bangert har fået frie hænder til at udvikle et nyt koncept under navnet ”RUG – ærligt bagværk”: – Fra kornet høstes på marken til det lander som brød på kundens bord, er der sket en nænsom forarbejdning for at fremelske den bedste smag fra kornet.

Rug-melet er bageriets signatur, mens ærligheden og kærligheden til brødet betyder, at der så vidt muligt bruges økologiske råvarer, smør i stedet for margarine og den mere tidskrævende koldhævning.

Det er ambitionen, at alle råvarer løbende skal udskiftes til økologi, så det bliver muligt at markedsføre bageriet som 100 pct. økologisk.

– Vi kunne principielt godt gå over til økologi på udvalgte produkter. Men det kræver megen administration med dobbelt bogholderi på råvarer og salg at markedsføre det med det røde Ø-mærke. Desuden vil vi hellere vænne kunderne til en bedre smagskvalitet, som de gerne vil betale lidt ekstra for. Så bliver springet til økologi ikke så stort, forklarer Per Bangert.

Fra bageriets surdejsrøremaskine er der rigeligt af dej til bageriets egen produktion af rugbrød og nok til at forære lidt dej til de kunder, som selv har lyst til at bage deres brød.

Den 36-årige bagermester deler gerne sine opskrifter. Rygtet om de gode brød og kager hos bageren i MENY Kalundborg har bredt til sig store dele af Vestsjælland og får stadig flere til at tage turen mod vest. Butikken er konstant på udkig efter de dygtigste medarbejdere/fagfolk – også til bageriet RUG, hvor bagermester og købmanden de kommende år forventer en fordobling af bageriets nuværende omsætning.

Mølle måtte vige for bagermester

– Vi er nået så langt med det nye brødkoncept, at vi snart kan byde kunderne velkommen til et nyt forområde i butikken, hvor inventar og design spiller sammen med signaturen for bageriet, fortæller købmand Peter Egebæk.

Han glæder sig over samarbejdet med bagermesteren, som tager turen hver dag fra Køge til Kalundborg for at møde ind tidligt om morgenen og bage til ud på eftermiddagen, så han kan møde kunderne, mens butikken er åbent.

Egentlig var det planen, at bageriet skulle udliciteres til den lokale Mejnerts Mølle. Men så kom Per Bangert og bød sig til med det bedste brød og en faglig stolthed, der fik købmanden til at investere op mod et par millioner kroner i nyt bageri og det betjente område.

–  Over alt i butikken satser jeg på gode råvarer, ferske produkter og hjemmelavet kvalitet, siger købmanden, der hver måned gør regnestykket og udlodder en del af overskuddet til sin bagermester.

Siden han overtog butikken i september 2016 er stort set alt i butikken nyt – lige fra gulve til lys. Udover bageriet, som nu relanceres, er der bl.a. investeret i en topmoderne slagterafdeling med eget pølsemageri, røgeri og kogeri og en stor vinafdeling med et loungeområde, hvor kunderne har mulighed for at sidde ned og smage på vinene.

Det tætte samarbejde med leverandøren Mejnerts Mølle betyder, at Per Bangert har udviklet Mejnerts Ølandsbrød, der kan bruges som en grunddej til brød, boller, flutes, grovbrød samt mørkt og lyst bagværk.

– Kunderne kan købe kornblandingen her i butikken. De vælger selv, om dejen skal koldhæve/langtidshæve eller laves som en hurtig dej (franskbrødsdej). Blandingen kan laves med gær eller surdej. Uanset metode får man et dejligt velsmagende brød med en flot struktur og god krumme, siger Per Bangert.

Bagermester Per Bangert (th) samme med set fra venstre Tonny Calver, John Kiær og Pernille Johannesen.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: