Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Grænsehandlen vendte hjem til Danmark

Købmænd beretter om kronede dage under nedlukningen af grænsen. Typiske grænsehandelsvarer er steget dobbelt så meget som den samlede dagligvarehandel fra 2019 til 2020. Det fremgår af en grænsehandelsrapport fra

Købmænd beretter om kronede dage under nedlukningen af grænsen.  Typiske grænsehandelsvarer er steget dobbelt så meget som den samlede dagligvarehandel fra 2019 til 2020.  Det fremgår af en grænsehandelsrapport fra Boston Consulting Group

– Det koster butiksliv, beskæftigelse, uddannelsespladser og skatteprovenu i Danmark, at grænsehandlen nu er på vej til at runde ti mia. kr. årligt.

Det siger adm. direktør John Wagner på baggrund af en grænsehandelsrapport, som er udarbejdet af Boston Consulting Group. Den blev offentliggjort tidligere på året.

Udover den traditionelle grænsehandel kommer en ubekendt stor e-handel over grænserne.

Unik analyse

Lukningen af grænsen til Tyskland har givet analytikerne i Boston Consulting Group en unik mulighed for via et såkaldt ”naturligt eksperiment” at tegne et billede af grænsehandlens effekt på dansk økonomi. Det flugter med det billede, som mange købmænd allerede i maj i fjor kunne berette om.

Dagligvarehandlens samlede omsætning er steget fem pct. fra 2019 til 2020, mens den forudgående vækst i dagligvaremarkedet viser en stigning på 0,2 pct i gennemsnit per år. Det viser den opgørelse, som Boston Consulting Group har foretaget.

Denne markante stigning i efterspørgslen efter dagligvarer fra 2019 til 2020 skyldes hovedsageligt to faktorer. For det første hjemvendt grænsehandel. Og for det andet at restauranter, kantiner, caféer, barer mv. har været tvunget til at holde lukket, hvad der har flyttet forbruget til privat indkøb af dagligvarer. Til gengæld har aflyste fester og forsamlingsforbud været med til at dæmpe efterspørgslen sidste år.

Fem varer er fordoblet

Grænsehandelsrapporten fra Boston Consulting Group viser, at fem typiske grænsehandelsvarer er steget med over det dobbelte af den samlede dagligvarehandel fra 2019 til 2020.

Det drejer sig om sodavand, øl, vin, spiritus og konfekture, hvor omsætningen er steget med 11-14 pct. fra 2019 til 2020 kontra fem pct. for den samlede dagligvarehandel.

Dette indikerer, at hjemvendt grænsehandel er en væsentlig årsag til den generelle stigning i omsætningen i den danske dagligvarehandel, da nydelsesmidler udgør knap en fjerdedel af dagligvarehandlen.

Fra fire paller til seks paller

Købmand Torben Petersen, SPAR i Hobro, var blandt de mange købmænd, som oplevede en stor stigning i salget af særligt øl, sodavand og spiritus, da den tyske grænse lukkede i uge 12. Alle varegrupper solgte godt 60 pct. mere end året før i maj. Og det selv om der er 245 km til grænsen.

– Vi gik fra at få omkring fire paller om ugen fra Royal Unibrew til at kunne få seks paller om ugen, siger Torben Petersen og anslår, at 70 pct. af den øgede omsætning kommer fra grænsehandlen.

– Der er mange i området, der får andre til at hente drikkevarer, når de alligevel er nede ved grænsen med en varevogn for at fylde op, siger han.

Boost til den lokale livsnerve

Også købmand Johnny Jørgensen, som i 25 år har drevet SPAR i Ørnhøj sammen med sin far, har aldrig oplevet noget lignende: Salget eksploderede.

Butikken beskæftiger godt 20 medarbejdere svarende til cirka otte fuldtidsmedarbejdere og er en livsnerve for lokalsamfundet, der ellers skal på en længere køretur for at handle.

En sammenligning af omsætningen for maj i 2019 og 2020 viser, at butikken i 2020 omsatte for 109 pct. mere øl, 64 pct. mere vin og 60 pct. mere sodavand.

Det endda på trods af, at butikken har tabt meget omsætning på grund af færre ungdomsfester, fester på efterskoler og sølv- og guldbryllupper.

Selvom butikken ligger 204 km fra grænsen, er det købmandens klare indtryk, at stigningen blandt andet skyldes, at den tyske grænse har været lukket.

Købmand Johnny Jørgensen, SPAR Ørnhøj, fik boostet sit sag af dåseøl, da grænsen til Tyskland lukkede under coronapademien.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: