Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Prinsesse og DSK til minitopmøde 

Franskmændene snupper den tredje ambassademiddag i kampen mod madspild Frankrigs ambassade i Danmark kan i det nye år invitere udvalgte gæster til den tredje Annual International Stop Wasting Food Dinner.

Franskmændene snupper den tredje ambassademiddag i kampen mod madspild

Frankrigs ambassade i Danmark kan i det nye år invitere udvalgte gæster til den tredje Annual International Stop Wasting Food Dinner.

Dermed overtager Den Franske Ambassade stafetten fra Den Svenske Ambassade, som i 2019 var vært for middagen, der kan ses om et minitopmøde om madspild.

Foto fra ambassademiddag i 2019. Fra venstre ses kok Erik Andersson fra restaurant Spill i Malmö, stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad Selina Juul, H.E. Sveriges Ambassadør Fredrik Jörgensen og TV-kok Timm Vladimir. Foto: Simon Klein-Knudsen.

Formålet er give inspiration til kampen mod madspild og fokusere på FN’s Verdensmål om en halvering af verdens madspild og fødevaretab inden 2030.

Til ambassademiddagen i fjor var H.K.H Prinsesse Marie med som æresgæst, og blandt de 22 inviterede var også adm. direktør John Wagner, De Samvirkende Købmænd.

Middagen er nu blevet en årlig tradition i Danmark, hvor en ny ambassade hvert år tager stafetten og arrangerer en Stop Spild Af Mad-middag. Første middag blev holdt på Den Hollandske Ambassade i 2018. På grund af corona er middagen i 2020 udskudt til 2021.

Ved middagen på Den Svenske Ambassade var der udover deltagelse af Prinsesse Marie også ambassadører, toneangivende fødevareaktører, kendte kokke og købmændenes talerør i skikkelse af John Wagner.

DSK’s adm. direktør kunne på den nye nationale Madspildsag den 29. september i år sammen med tidligere prismodtagere af købmændenes madspildspris ”Stræberen” overrække prisen til Prinsesse Marie som anerkendelse for hendes indsats mod madspild.

H.K.H Prinsesse Marie hædret for indsatsen mod madspild med prisen ”Stræberen”, som blev overrakt den 29. september på Danmarks Nationale Madspildsdag. Foto: Keld Navntoft.

– Prinsessen har gjort en kæmpe folkeoplysningsindsats i den gode sags tjeneste, siger John Wagner og peger på, at hun bl.a. var protektor for regeringens fødevaretopmøde “World Food Summit – Better Food for More People”, og at hun ved tv-optræden introducerede madlavning med overskudsmad med engagerede skolebørn. I fjor var hun desuden sammen med Selina Juul medforfatter på kogebogen “Mad med respekt”.

Ved Annual International Stop Wasting Food Dinner-middagen på den Svenske Ambassade fortalte John Wagner bl.a. om sine medlemmers indsats mod madspild, hvor REMA 1000 for 12 år siden var blandt pionererne ved at sætte en stopper for flerstykstilbud og sætte prisen ned på varer tæt på udløbsdato.

Rammen om middagen 2021 bliver Det Thottske Palæ på Kongens Nytorv, hvor Den Franske Ambassade har sit domicil.

– Omtrent en tredjedel af den mad, vi producerer hvert år i verden, går til spilde. Det er i modstrid med vores vision om et bæredygtigt fødevaresystem og med Agenda 2030 og Verdensmålene, siger H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferrari forud for middagen.

Hun tilføjer, at Frankrig har været førende inden for bekæmpelse af madspild.

– Men vi kan ikke knække kurven alene. Vi har brug for støtte fra alle interessenter: regeringer, virksomheder, velgørende organisationer og forbrugere. Derfor er det en ære og et privilegium for Den Franske Ambassade at være vært for den årlige Stop Spild Af Mad-middag, Annual International Stop Wasting Food Dinner.

Mens Frankrig har valgt at lovgive sig til mindre madspild, har Selina Juul i stedet formået at mobilisere foreninger, forretninger og folkestyret i Danmark til en vedvarende og bredt folkeligt forankret indsats mod madspild.

Seneste har fødevareminister Mogens Jensen udtalt, at lovgivning ikke er på menuen hos den socialdemokratiske regering.

Selina Juul: – Jeg er rigtig glad og beæret over at H.E. Frankrigs Ambassadør i Danmark Caroline Ferrari og Den Franske Ambassade vil være vært for den succesfulde årlige Annual International Stop Wasting Food Dinner. Foto: Keld Navntoft

 

John Wagner: – De danske erfaringer viser bl.a., at vi kan opnå stor effekt ved at bekæmpe madspild på tværs af fødevarekæden. De sker når f.eks. landbrug, industri og detailhandel i samarbejde løser en konkret udfordring med en konkret overproduktion af en grøntsag.  I sidste ende kan man jo heller ikke lovgive mod madspild hjemme hos forbrugerne, hvor størstedelen af madspildet rent faktisk finder sted. Foto: Keld Navntoft

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: