Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Svenskerne tøver – danskerne handler

Danmark klar til at give tyvebander et knock-out, mens svenske politikere tøver med større indgreb, der kan gøre dagligvarebutikkerne mere sikre. DSKs politiske arbejde er med til at hjælpe den

Danmark klar til at give tyvebander et knock-out, mens svenske politikere tøver med større indgreb, der kan gøre dagligvarebutikkerne mere sikre. DSKs politiske arbejde er med til at hjælpe den tilsvarende svenske brancheorganisation Livsmedelshandlarna

På bare et halvt år er det lykkedes dagligvarehandlen i Danmark at få politikerne til at skærpe eller give tilsagn om at skærpe lovgivningen, så det bliver nemmere for butikker, politi og retsvæsen at forfølge og straffe butikstyveri. Anderledes er det gået i Sverige.

Selv om Livsmedelshandlarna, som er det svenske svar på De Samvirkende Købmænd, DSK, siden 2013 har forsøgt at rejse en debat om tyveri i svenske dagligvarebutikker, så ser den svenske dagligvarehandel misundeligt til den politiske udvikling på den modsatte side af Øresund.

I Danmark er et bredt flertal i Folketinget enige om at øge indsatsen mod butikstyveri og støtter en syv punktsplan, som skal gøre butikkerne mere sikre. Planen udspringer af 10 ønsker til mere sikre butikker, som DSK lancerede på en konference på Christiansborg i februar 2017.

Allerede for syv år siden sendte den svenske dagligvarehandel et nødråb til politikerne. Butikstyveri havde fået et omfang, så det kostede handlen op mod fem mia. kr. årligt og skaber stor utryghed blandt de ansatte.

– Det var først i foråret 2018, at vores debat om nærmest lovløse tilstande i dagligvarehandlen for alvor nåede ud til offentligheden, siger adm. direktør Pär Bygdeson, Livsmedelshandlarna.

Til Utblick, der udgives sammen med ICA Nyheter, forklarer han, at der indtil videre er sket følgende i Sverige: en udredning om tilhold om ikke at komme i en butik, to fælles konferencer med politiet og en række lokale tyveriforebyggende projekter og et forsøg med hurtigere domfældelse ved mindre sager om tyveri.

Pär Bygdeson ser frem til en rapport, som vil vise effekten af den indsats, som indtil nu er gennemført i Danmark, og som blev vedtaget under den daværende konservative justitsminister Søren Pape.

Den positive poliske velvilje er fortsat med den socialdemokratiske mindretalsregering. Justitsminister Nick Hækkerup har i et tweet lovet, at regeringen til efteråret vil komme med forslag til højere bøder og udvisning af udenlandske kriminelle. Så indsatsen for mere sikre butikker er stadig i høj grad på den politiske dagsorden i Danmark.

Adm. direktør Pär Bygdeson, Livsmedelshandlarna, holdt indlæg om tilstande i Sverige ved DSKs konference om sikker butik på Christiansborg i 2017.

Pär Bygdeson var inviteret med til konferencen på Christiansborg i 2017 for at fortælle om de svenske erfaringer:

– Vi har i Sverige længe været vant til en kultur, hvor normer og social kontrol har fået de fleste af os til at leve efter, hvad der er rigtigt og forkert. Det har ikke været nødvendigt at bruge ressourcer på at få befolkningen til at overholde lovgivningen. Sådan er det ikke længere.

DSK glæder sig over, at politikerne i Danmark har imødekommet ønsket om en styrket politiindsats særligt i de mest udsatte egne af landet, større bøder, hyppigere brug af udvisningsdomme til udenlandske bander, en indsats imod hæleri i både dele af kioskmiljøet og i lukkede fora på sociale medier.

– Vi har også efterlyst en lettere måde at anmelde tyverier på og en mulighed for lønindeholdelse i de sager, hvor en tyv dømmes, men uden at varerne leveres uskadte tilbage. Det indgår alt sammen i tryghedspakke for butikkerne, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen.

Utblick skriver i det nye nummer om store forskelle mellem Danmark og Sverige i forhold til den politiske håndtering af dagligvarebranchens ønsker til mere sikre butikker.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: