Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Fingrene i farsen er en saga blot

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Først røg kødhakkeren på mødding – siden er det hjemmelavede måltid røget i frit fald Det hjemmelavede måltid er i frit fald. Udviklingen i andelen af aftensmåltider, som – danskerne

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Først røg kødhakkeren på mødding – siden er det hjemmelavede måltid røget i frit fald

Det hjemmelavede måltid er i frit fald. Udviklingen i andelen af aftensmåltider, som – danskerne vurderer er tilberedt fra bunden – er ifølge ”Madkulturen – bedre mad til alle” faldet fra 55 pct. i 2015 til 48 pct. i 2018. Og når vi går i køkkenet, bruger vi mindre tid på langsom mad og mere tid på hurtig mad.

John Wagner, adm. direktør i DSK, advarer i en debat med økologisk ”bondekone” og restauratør Louise Køster om, at de gode råvarer i dele af Danmark kan blive så svært tilgængelige, at det i sidste ende bliver en elite, som alene ”løber med det gode måltid”.

– Når jeg kører hjem fra arbejde, så ser jeg syv steder, hvor jeg kan købe dagligvarer, mens der er 23 steder, som tilbyder færdige måltider. Det synes jeg er en bekymrende udvikling, siger John Wagner og afslører, at han nok skal 55 år tilbage i tiden for selv at have været tæt på kødhakkeren.

Louise Køster mener, at glæden ved leverpostej næres af mødet med råvaren. Det er vigtigt selv at have oplevet at have fingrene i farsen for at sætte pris på hjemmelavet mad.

Mødet mellem ”købmanden” og den ”økologiske bondekone” kan opleves i en film, der er udgivet af Madkulturen.

Direktør Judith Kyst fra Madkulturen skriver i et forord til den nye publikation Madtanker#1, at ”vi på tværs af maddanmark har et kollektivt ansvar for, at vi som befolkning også i fremtiden kan lave mad selv”.

Sammen med Madtanker#1 er der produceret fire film, hvor der lægges op til debat om, hvordan vi kan styrke den danske madkultur.

Madkulturen har nedsat en tænketank med en bred gruppe af repræsentanter fra ”maddanmark”, som har leveret indsigter og holdninger til Madtanker#1. Formålet er at finde nye svar og løsninger til fortsat at få danskerne til at interessere sig for at tilberede deres eget måltid.

Docent ved professionshøjskolen Absalon Jonatan Leer siger til Madtanker#1, at det er ”et kæmpe paradoks, at der aldrig er blevet taget så mange billeder af mad, men at vi omvendt laver mindre og mindre mad”.

En af opskrifterne på at få danskerne tilbage til køkkenet mener John Wagner skal findes i de mange, nye convenience-løsninger, som dagligvarebutikkerne i stigende grad tilbyder:

– Takket være convenience og udviklingen på området med mange lødige og sunde alternativer til færdigretter af lav kvalitet behøver vi ikke at skulle tage stilling til alle råvarer hver eneste dag.

– Sunde måltidssalater, snittede rodfrugter og andres grøntsager, som er klar til brug, er for alvor kommet på butikshylderne, og gør det nemt for kunderne at spise sundere hjemme.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?time_continue=135&v=Iz_OXD-kxAw&feature=emb_logo”][/vc_column][/vc_row]

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: