Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Drømmestart for ung købmand

Borgerne i Kragelund står på hænder for deres nye købmand Thomas Nielsen i Min Købmand Borgerne i Kragelund ved Silkeborg kan også skåle i eget bryg, når de fejrer en

Borgerne i Kragelund står på hænder for deres nye købmand Thomas Nielsen i Min Købmand

Borgerne i Kragelund ved Silkeborg kan også skåle i eget bryg, når de fejrer en fælles redningsaktion for den lokale dagligvarebutik. Første driftsår tegner lovende.

Min Købmand med den 29-årige købmand Thomas Nielsen er kommet så godt fra start i den borgerejede butik, at året formentlig ender med en omsætning tæt på 50 pct. mere end budgetteret.

Byens borgere har finansieret både bryghus og butik med anparter. Bryghuset kom på anparter i 2006 og har været i god gænge siden 2008. For nylig blev det besluttet at udvide med ekstra 200 anparter for at inkludere endnu flere i fællesskabet.

Byens borgerne har også planer for byens torv, hvor boliger, butikstorv og træer skal binde butik og bryggeri sammen til et levende og attraktivt mødested.

Øllet fra Bryghuset Kragelund bliver kun solgt til specialhandlen. Men med købmanden som eneste undtagelse. For hvis man ikke skulle købe sit eget bryg i sin egen by og butik…. Og derfor har Min Købmand en reol med øl, som bryggeriets frivillige selv sørger for bliver fyldt op.

Noget for noget og nogen

Da Min Købmand holdt åbningsfest den 1. februar i år, skrev journalist Hans Krabbe i Midtjyllands Avis:

”Var det koldt i luften, var der til gengæld varme i øjnene på de mange fremmødte. Og stolthed. Senere bredte varmen sig til kinderne på Kragelunds nye købmand, Thomas Nielsen, da han med arme, der gik som møllevinger, ekspederede slangen af købelystne kunder i den menneskefyldte butik”.

Siden har Thomas og hans kæreste Catharina Thorsted fundet sig godt til rette i byen og overvejer at veksle et lejemål hos den lokale elektriker til egen bolig i byen.

– Der er blevet taget fantastisk godt imod os. Jeg føler, at byens borgere næsten står på hænder for os. Og det forpligter jo i den grad til at skabe en butik for kunderne, siger købmanden, der allerede har justeret sortimentet med 200 nye varer, som er ønsket af kunderne.

Og købmanden har sendt de første 25.000 sponsorkroner af sted til det lokale forenings- og idrætsliv: – Jeg kan godt lide tanken om, at vi støtter hinanden i byen.

Miraklet i Kragelund

Optakten til ”hverdagsmiraklet” i Kragelund, som det lød i en overskrift i den lokale avis, var en borgerindsamling hen over sommeren 2018.

Borgere og foreninger i lokalområdet købte anparter i selskabet ”Kragelund Invest Aps” med det formål at overtage en tidligere brugsbygning fra Coop. I alt blev der indsamlet 1,8 mio. kr., hvad der rakte til at sikre byens nye købmand en god start og en levedygtig butik som ”Min Købmand” med Dagrofa som grossist.

Men det var lidt af et tilfælde og et opslag fra Dagrofas HR Business Partner John Hove på LinkedIn, som fik Thomas Nielsen til at skifte et job ud som butikschef i Fakta i Viborg til en fremtid som selvstændig købmand i Kragelund.

Han kunne huske John Hove, som dengang var ansat i Coop, fra en samtale om karrieren kort tid efter, at han var blevet udlært salgsassistent i SuperBrugsen Lystrup nord for Aarhus.

– Jeg skrev til John på LinkedIn og fik lidt mere at vide om jobbet som købmand. I tre måneder overvejede jeg min fremtid, inden jeg igen kontaktede John og aftalte et møde for at få mere at vide om, hvad det ville indebære at blive købmand, fortæller Thomas Nielsen.

Frihed og ansvar

Selv om han har en solid lederuddannelse i bagagen fra en karriere i SuperBrugsen, Kvickly og Fakta, stod han som selvstændig købmand på næsten bar bund i forhold til økonomi, regnskab og administration.

– Pludselig skulle jeg selv sørge for at kontakte f.eks. Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen for at få relevante godkendelser og registreringer. Og hos De Samvirkende Købmænd har jeg hentet ansættelseskontrakter, da jeg jo også er min egen HR-medarbejder, siger Thomas Nielsen.

Det ekstra papirarbejde bliver dog ifølge den unge købmand mere end opvejet af friheden og fleksibiliteten i hverdagen, hvor han har stor frihed til at bestemme, hvor varerne skal stå og hvilke varer, det giver mening for kunderne, at han har på hylderne.

Thomas Nielsen har ikke fortrudt, at han tog springet fra butikschef i en discountbutik til købmand i en landsby. Foto: Flemming Effersøe

 

 

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: