Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Skatteminister vil hjælpe imod madspild

Ny lov vil gøre det billigere for fødevarevirksomheder at donere f.eks. kaffe og chokolade til hjemløse og andre socialt udsatte Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der vil gøre det nemmere

Ny lov vil gøre det billigere for fødevarevirksomheder at donere f.eks. kaffe og chokolade til hjemløse og andre socialt udsatte

Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der vil gøre det nemmere for bl.a. FødevareBanken at forvandle madspild til måltid. I mere end 10 år har FødevareBanken fordelt overskudsmad til hjemløse og andre socialt udsatte.

– Vi hilser det velkomment, at regeringen har sendt et lovforslag i høring, som gør det nemmere og mindre byrdefuldt for fødevarevirksomheder og dagligvarebutikker at donere overskudsmad, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd, DSK.

FødevareBanken har siden 2008 arbejdet ud fra mottoet ”fra madspild til måltid” for at modvirke madfattigdom i Danmark. Alene i fjor blev det til 2,7 mio. måltider.

Som reglerne har været hidtil, har en chokoladefabrik skulle afregne punktafgifter, selv om varen doneres.

FødevareBanken er en registreret socialøkonomisk virksomhed. Og organisationen er det første initiativ i Norden, som systematisk og i stor skala adresserer det madspild, der foregår i industrien og den madfattigdom socialt udsatte oplever.

DSKs fødevarechef Anne-Marie Jensen Kerstens anerkender FødevareBankens bidrag i kampen mod madspild, hvor det er lykkedes at etablere et unikt system baseret på frivillighed og handling:

– Ildsjæle, virksomheder og socialt udsatte har fået en fælles platform, som alle får noget ud af.

Sammen med en række andre initiativer som madoverskudsbutikken Wefood og de to madspilds-app To Good To God og YourLocal er der en bred bevægelse i kampen mod madspild.

Velux Fonden har i perioden 2013-2017 støttet FødevareBanken med ca. 23 mio. kr. til blandt andet udvidelse i Østjylland, en styrkelse af organisationen samt ressourcer til udvikling af nye og eksisterende indtægtskilder med det mål at realisere en økonomisk bæredygtig organisation.

Købmand Rasmus Vejbæk-Zerr fra MENY Rotunden i Hellerup er en af de købmænd, som har valgt at støtte FødevareBanken. Se opslag på Facebook.

[vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_column_text]

I denne video kan du høre mere om, hvordan sociale udsatte og skoleelever i vanskeligt stillede hjem får glæde af overskudsmad fra industri og dagligvarehandel. Samtidig er det lykkedes at aktivere mange frivillige til at håndtere logistikken omkring afhentning og levering af overskudsmad. Det har vist sig at have appel til mænd, der er gået på efterløn eller pension.

[/vc_column_text][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://vimeo.com/233451143″][/vc_column][/vc_row]

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: