Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Pantordningen er klar gevinst for både miljø og dansk økonomi

Så lykkedes det endeligt at gøre arbejdet færdigt og sikre en pantaftale med Tyskland. Aftalen betyder, at der kommer pant på de ca. 650 millioner dåser, som danskerne hvert år

Så lykkedes det endeligt at gøre arbejdet færdigt og sikre en pantaftale med Tyskland. Aftalen betyder, at der kommer pant på de ca. 650 millioner dåser, som danskerne hvert år køber ved grænsen – og dermed bliver naturen skånet for millioner af dåser.

Aftalen er et markant gennembrud. Det har taget ca. 10 år at få en aftale i stand med Tyskland. Den aftale som nu er klar til at blive underskrevet, udmønter de principper som daværende miljøminister Troels Lund Poulsen lagde, og som de efterfølgende miljøministre fra begge sider af Folketingssalen har fulgt, i forsøget på at indgå en pantaftale med Tyskland. Vi klapper i hvert fald i hænderne over, at vi nu endelig får den pantaftale, som fjerner incitamentet til at efterlade sine tomme dåser i naturen og reducere grænsehandlen.

Jyllands-Posten skriver i sin leder fredag, at aftalen er indgået med det formål at straffe jyder og fynboer. Det er jo en helt absurd påstand, som er langt ude i hampen. Faktum er, at omkring 95% af grænsehandlen foregår i Slesvig-Holstein, og det derfor er her, at en pantaftale giver mening.

Med aftalen opkræver Tyskland moms på 19 øre oven i panten, som man ikke får igen, hvis man vælger at købe dåserne med dansk pant. Til gengæld kan man så aflevere dåserne tæt på sin egen bopæl i Danmark. Hvis man i stedet vælger at købe dåser med tysk pant, skal man til Tyskland igen for at få panten retur, og her får man også den tyske moms retur.

Med aftalen får grænsebutikkerne præcis samme konkurrencebetingelser som både butikker i Danmark og resten af Tyskland, der alle skal opkræve pant. Det er der ingen forskel på. Og det er yderst positivt.

Må vi i øvrigt stilfærdigt minde om, at danskerne betaler tysk moms af alle de varer, de vælger at købe i Tyskland.

Pantaftalen har to afgørende konsekvenser; først og fremmest for miljøet i Danmark. Dansk Naturfredningsforening afholder hvert år en årlig affaldsindsamlingskampagne, og i den forbindelse blev der i april i år indsamlet mere end 120.000 dåser, hvor af de 97.347 var uden pant. Derudover viser en undersøgelse fra 2009 foretaget i Syd- og Sønderjylland, at cirka 1 procent af alle dåser fra grænsehandlen bliver efterladt i det offentlige rum. Det betyder altså, at der hvert år bliver smidt millioner af tyske dåser på offentlige pladser, på strande, ved tankstationer, i affaldskurve eller i naturen.

Men aftalen har også økonomiske konsekvenser. Samlet set vil det være en klar fordel for dansk økonomi. Omsætning for op mod en halv milliard om året vil flytte fra Tyskland til Danmark, og skabe vækst og nye arbejdspladser i yderområderne. Og det ved vi alle, at der er hårdt brug for.

Jyllands-Postens mavesure lederskribent kan ikke ændre på fakta. Efter 10 lange år er det nu lykkedes, at få en pantaftale igennem med Tyskland. Det gavner miljøet, det gavner de danske butikker og servicesektoren og det gavner dansk økonomi.

Af miljøminister Kirsten Brosbøl (S), adm. Direktør for De Samvirkende Købmænd John Wagner, adm. Direktør i Dansk Erhverv Jens Klarskov og Præsident for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen. Bragt i Jyllandsposten d. 27. maj 2015.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: