Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Bryder konsensus

Bryggeriforeningen indleder sit debatindlæg i Børsen den 2. juni med at slå fast, at brancheorganisationen ”er tilhænger af pant på dåser fra grænsebutikker”. Super! Alle øvrige linjer i indlægget bruges

Bryggeriforeningen indleder sit debatindlæg i Børsen den 2. juni med at slå fast, at brancheorganisationen ”er tilhænger af pant på dåser fra grænsebutikker”. Super!

Alle øvrige linjer i indlægget bruges derefter på at argumentere imod; i øvrigt som en del af et omfattende lobby-arbejde fra denne ”tilhænger” med henblik på at undgå pant i grænsebutikkerne.

Det må undre. Herhjemme har det danske pantsystem altid baseret sig på en enighed mellem danske politikere, danske bryggerier og dansk detailhandel. Vi har indtil nu haft en fælles miljøforståelse. Også i forhold til grænsehandelen. Det er den konsensus, Bryggeriforeningen nu bryder med.

Helt ærligt: det ville være meget lettere for os i butikkerne, at der ikke var pant på dåser og flasker i Danmark og Tyskland. Det er bøvlet, dyrt og svært at håndtere. Men det er godt for miljøet. Derfor har vi bakket op, at vi i fællesskab løser en miljømæssig udfordring.

I 2009 indgik den daværende danske regering en hensigtserklæring med Tyskland om, at der skulle være mulighed for pant i grænsehandelen i Slesvig-Holsten. Samt at kunderne skulle kunne returnere deres tomme dåser mv. tæt på deres bopæl i Danmark. Den netop indgåede aftale følger fuldstændig sporet fra det seneste tiårs forhandlinger.

Igennem årene har syv miljøministre på stribe sammen med netop bryggerierne og en samlet dansk detailhandel arbejdet for at afskaffe den særstatus, som ca. 60 tyske grænsehandelsbutikker har i forhold til resten af Tyskland. For det er, som også Venstres formand Lars Løkke Rasmussen konstaterede under et nyligt besøg i en nordjysk butik, ren Ebberød Bank, at bryggerierne kører varerne ned over grænsen, hvorefter danskerne starter bilen og kører samme vej for at fylde bagagerummet op og køre retur.

Undervejs i denne besynderlige cyklus havner en alt for stor del af de tomme dåser i danske vejsider, på badestrande og i skraldespanden. Den eneste måde at sikre samme høje genanvendelsesrate, som vi har på pantflasker og -dåser i Danmark, er ved at indføre pant for grænsehandelen. Netop det har hele tiden fra skiftende regeringer været det danske udgangspunkt.

Så lad os lige få debatten tilbage på sporet, inden Bryggeriforeningen slår yderligere skår i en længe ventet aftale.

At pant-aftalen nu er i hus og dermed ikke længere en fugl på taget, har tilsyneladende givet Bryggeriforeningen kolde fødder, hvorfor den forsøger at bryde med mange års fælles indsats fra danske bryggerier, dansk detailhandel og et i øvrigt bredt miljøpolitisk flertal i Folketinget.

Bryggeriforeningens pludselige modstand afslører et årtis mummespil og må i bedste fald skyldes, at bryggerierne ikke tidligere har anset en aftale som politisk realistisk.

Heldigvis kan denne indædte ”tilhænger” af en aftale stadig nå at sætte vægt bag sine ord om, at man mener det seriøst med pant på dåser fra grænsebutikkerne.

Af direktør Claus Juel-Jensen, Netto, direktør Henrik Kirketerp, Coop Invest A/S og vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd.
Debatindlæg bragt i Børsen d. 8. juni 2015

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: