Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Branchetopmøde i København

DSK’s nordiske søsterorganisationer er i København for at udveksle erfaringer på en række områder med vægt på erhvervspolitiske rammevilkår. Over to dage har topledere fra brancheorganisationerne bl.a. diskuteret fair handel,

DSK’s nordiske søsterorganisationer er i København for at udveksle erfaringer på en række områder med vægt på erhvervspolitiske rammevilkår. Over to dage har topledere fra brancheorganisationerne bl.a. diskuteret fair handel, grænsehandel, fødevaresikkerhed, miljø, sporbarhed på tobak og alkohol.

Udfordringerne i Danmark, Sverige, Norge, Finland og Island kan være meget forskellige i forhold til f.eks. planlov, alkoholpolitik og logistik. Samtidig er markedsandele og konkurrencen mellem selvstændige købmænd, kapitalkæder og medlemsejede butikker forskellig fra land til land.

På EU-niveau er det Kommissionens forslag om at sikre fair spilleregler mellem dagligvarehandlen og leverandørerne, som har fået ekstra opmærksomhed i de nordiske brancheorganisationer. På mødet blev der givet en national status.

Underdirektør Jytte Tandrup fra DSK fortsatte ad EU-sporet, da hun redegjorde for et sporbarhedssystem, der skal medvirke til at bekæmpe illegal handel med tobak.

Også miljøet var på dagsordenen, da den norske direktør, Ingvill Størkesen, fra dagligvare i Virke redegjorde for den norske indsats for at begrænse og genbruge plast gennem Norwegian Retailers Enviroment fund.

Det sker i forlængelse af, at EU-Kommissionen har vedtaget en europæisk strategi for plastaffald, som er en del af overgangen til en mere cirkulær økonomi.

Målet er at beskytte miljøet mod plastforurening samtidig med at fremme vækst og innovation til fordel for erhvervslivet. Planen er at alle plastemballager på EU-markedet genbruges inden 2030, forbruget af engangsprodukter vil blive reduceret, og anvendelse af mikroplastik vil blive begrænset.

Der bliver også kæmpet mod spild på andre fronter i den nordiske dagligvarehandel. Ikke mindst i Danmark, hvor organisationen Stop Spild Af Mad gennem de seneste 10 år har formået at sætte en dagsorden hos butikker, forbrugere, medier og politikere, så indsatsen mod madspild nu er blevet en konkurrenceparameter i såvel dagligvarehandel som hos leverandørerne.

Det danske madspildsikon og stifteren af Stop Spild af Mad, Selina Juul, fortalte engageret om kampen mod madspild og gav deltagerne fra de andre nordiske lande konstruktive input, som de kunne tage med hjem til deres respektive organisationer.

Seniorkonsulent Kirsten Jacobsen i DSK gennemgik nye EU-regler for kontrol med økologi, og hvad det betyder for dagligvarehandlen.

Det nordiske topmøde sluttede fredag over middag på Visit Carlsberg i Valby, hvor Bryggeriforeningens adm. direktør Niels Hald fortalte om den danske ølrevolution, som har givet danske forbrugere adgang til mere kvalitet og et stor udvalg af specialøl.

DSK’s adm. direktør John Wagner kunne supplere med, at det også er blevet en konkurrenceparameter i mange danske dagligvarebutikker. Ølsmagning for kunderne bliver set som en ligeså naturlig aktivitet som f.eks. vinsmagninger.

Det er især de i nordisk sammenhæng liberale danske alkohollovgivning og ikke mindst etableringen af Dansk Retursystem i 2002, som har gjort det muligt for nye producenter i såvel Danmark som udlandet at nå frem til mange danske forbrugere. Dansk Retursystem anses for at være det bedste i verden og sikrer, at ni ud af 10 engangsemballager bliver indsamlet og genanvendt.

Stifteren af Stop Spild Af Mad, Selina Juul, fortæller om kampen mod madspild i Danmark. Foto: Flemming Effersøe
Under en frokost på Bar Jacobsen på Visit Carlsberg fortalte adm. direktør Niels Hald om, hvordan bryggerierne er med til at skabe job rund om i landet. Ikke mindst i kølvandet på ølrevolutionen, som har skabt en stribe, nye mindre bryggerier.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: