Spring til indhold
Søg
Close this search box.

DSK: Butikker skal kunne afvise kontanter

Af Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør, De Samvirkende Købmænd, DSK. Super Avisen satte den 28. april fokus på røverier i detailhandelen. Et røveri er yderst ubehageligt for de involverede ansatte og

Af Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør, De Samvirkende Købmænd, DSK.

Super Avisen satte den 28. april fokus på røverier i detailhandelen. Et røveri er yderst ubehageligt for de involverede ansatte og de menneskelige konsekvenser kan være alvorlige. Indsatsen imod røverier skal derfor tages alvorligt af alle parter: ledelse, medarbejdere, politi og politikere.

Super Avisen reklamerer – både redaktionelt og med annoncer – for kontantløse håndteringsanlæg, og på lederplads mener Super Avisen, at det ligefrem bør være obligatorisk. Det vil være en særdeles dyr løsning, som kun vil glæde Super Avisens annoncører, da omkostningen for selv de mindste butikker let kan passere 100.000 kroner. Det er altså en omkostningstung investering, der enten skal tages fra købmandens – ofte meget beskedne – indtjening eller som vil medføre højere forbrugerpriser.

I stedet bør man vende blikket mod Sverige. I Sverige er det nemlig frivilligt for den enkelte butik, om man vil modtage kontanter som betalingsmiddel eller ej. DSK har derfor foreslået, at butikkerne skal kunne afvise kontanter aften og nat netop for at minimere risikoen for et røveri. Forslaget er præsenteret for eksempelvis Virksomhedsforum, Nationalbanken og en række medlemmer af Folketinget.

Betalingstjenestelovens § 56 forpligter i dag betalingsmodtageren (butikken) i en betalingstransaktion til at modtage kontanter, hvis kunden ønsker at betale med dem. Af paragraffens ordlyd fremgår det, at ”betalingsmodtager er forpligtet til at modtage kontant betaling”. Det betyder, at butikken, med den nuværende lovgivning, ikke har mulighed for udelukkende at modtage eksempelvis elektroniske betalinger. Den bestemmelse ser DSK gerne ændret.

Selv om der er udstedt hele 5,5 millioner Dankort, er der kunder uden betalingskort, og de kunder skal fortsat kunne handle med kontanter. Det er baggrunden for, at DSK foreslår frivillighed aften og nat, hvor risikoen for røveri er størst. DSK lægger altså ikke op til generelt at afskaffe kontanter i de danske butikker, men til at øge sikkerheden for medarbejderne uden at omkostningerne til sikkerhedsudstyr løber løbsk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSK har derfor foreslået, at butikkerne skal kunne afvise kontanter aften og nat netop for at minimere risikoen for et røveri. Forslaget er præsenteret for eksempelvis Virksomhedsforum, Nationalbanken og en række medlemmer af Folketinget. Foto: Flemming Effersøe

 

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: