Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Lad os få sat tal på grænsehandels-vanviddet

Grænsehandlen skader dansk erhvervsliv og koster job. Ny rapport om grænsehandlen klar. Af vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd, formand Michael Holm, Vin og Spiritus Organisationen i Danmark, og

Grænsehandlen skader dansk erhvervsliv og koster job. Ny rapport om grænsehandlen klar.

Af vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd, formand Michael Holm, Vin og Spiritus Organisationen i Danmark, og chefkonsulent Marie Louise Thorstensen, Dansk Erhverv

Vi ved, at grænsehandlen fortsat er stor takket være høje danske punktafgifter og dansk pant på bl.a. øl, sodavand, vin, spiritus, slik og chokolade. Omkring halvdelen af danskerne valfarter til den dansk-tyske grænse for at købe stort ind af de eftertragtede varer, som er særligt dyre i Danmark.

Grænsehandlen skader dansk erhvervsliv og koster job. For når danskerne tager til Tyskland for at handle, mister de danske butikker salg, og staten mister både indtægter fra afgifter og moms. Samtidig skaber højere afgifter og dansk pant grobund for illegal handel med slik, sodavand og alkohol.

Skatteministeriets tidligere rapport om grænsehandlen viste, at halveringen af sodavandsafgiften og sænkningen af ølafgiften førte til pæne fald i grænsehandlen med øl og sodavand. Omvendt viste rapporten også, at afgiftsforhøjelser på vin, alkoholsodavand, slik og chokolade førte til en stigning i grænsehandlen og den illegale handel.

Ikke desto mindre er vinafgiften hævet med 89 pct. og afgiften på slik og chokolade med 83 pct. siden 2009. Og selvom ølafgiften blev reduceret med 15 pct. i 2013, er den stadig 10 pct. højere end i 2009.

Det er et velkendt politisk argument at sætte afgifterne op for dels at få folk til at købe lidt mindre og dels for at få flere penge i statskassen. Vi må konstatere, at begge dele indtil videre er slået fejl.

Man får ikke forbrugerne til at betale merpris for afgiftsbelagte dagligvarer, når der kan købes chokolade, slik eller vin i Tyskland uden afgift. Desuden er spiritusafgiften, inkl. moms, 62 pct. højere i Tyskland.

Grænsehandlen har tilmed den effekt, at den øger danskernes forbrug af varer, som de høje danske afgifter skulle begrænse. For når man nu er taget over grænsen efter øl, kan man jo lige så godt købe lidt ekstra slik, vin, spiritus og sodavand. En tredjedel af de grænsehandlende danskere siger, at de har en tendens til merforbrug, når de grænsehandler.

De høje danske afgifter har altså flere utilsigtede konsekvenser: Omsætning, beskæftigelse, moms- og afgiftsprovenu flytter til Tyskland, den illegale handel vokser, og danskerne forbruger mere, end de ville have gjort, hvis de kunne købe varerne med ingen eller lavere afgifter i Danmark.

Hvor stort omfanget er, ser vi frem til at læse i Skatteministeriets rapport om grænsehandlens omfang. Med fakta i hænderne tror vi ikke på, at man fra politisk side kan blive ved med at ignorere effekterne af de tårnhøje afgifter.

Selv om sodavandsafgiften er skrottet, så har Danmark stadig et pantproblem i forhold til tyske grænsehandelsbutikker, hvor danske kunder ikke skal betale pant, mens tyske kunder omvendt skal betale pant.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: