Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Lederne: Mænd har størst chance for at blive topchef

Over halvdelen af lederne i Danmark mener, at mænds muligheder for at blive topchef er bedre end kvinders. Det viser en undersøgelse fra Lederne, hvor flere end to tusinde ledere

Over halvdelen af lederne i Danmark mener, at mænds muligheder for at blive topchef er bedre end kvinders. Det viser en undersøgelse fra Lederne, hvor flere end to tusinde ledere er blevet bedt om at komme med vurdering af mænd og kvinders chancer for at stryge helt til tops på karrierestigen

Lidt over halvdelen af lederne svarer i undersøgelsen, at mænd har ”lidt” eller ”meget” bedre muligheder for at blive topleder i den private sektor i Danmark. Fire ud af 10 vurderer, at mænd og kvinder har lige gode muligheder for at blive øverstkommanderende.

Kun én procent af de i alt 2.335 adspurgte ledere peger på, at kvinders muligheder er bedre end mændenes.

– Kvinderne mangler i høj grad rollemodeller, der kan stå som eksempler på, at det at være kvinde ikke er en hindring for et toplederjob, siger viceadm. direktør hos Lederne, Bodil Nordestgaard Ismiris.

Hun mener, at svarene afspejler sammensætning af køn i mange virksomheders direktioner: – I dag er fem ud af seks topledere i Danmark mænd. Det giver alt andet end lige et indtryk af, at mænd rent faktisk har bedre muligheder for at komme til tops.

Undersøgelsen, der er lavet i 2017 i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, viser, at markant flere kvinder end mænd mener, at mænds topchef-drømme har bedre chancer for at gå i opfyldelse end kvinders.

43 procent af kvinderne svarer i undersøgelsen, at mænd har ”lidt” bedre muligheder, mens en fjerdedel mener, at mænd har ”meget” bedre muligheder. En stor andel af de mandlige ledere erklærer sig dog enige i kvindernes vurdering. 42 procent af mændene mener, at de som mænd har ”lidt” eller ”meget” bedre muligheder for en karriere som topleder.

– Det er virkelig tankevækkende, at så mange mænd mener, at deres muligheder for en topkarriere er bedre end kvinders. For hvad skyldes det? Er det fordi den mandsdominerede kultur i toppen af virksomhederne er så stærk, at selv mændene kan se, at det er et problem for kvinderne at komme frem, spørger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Hun ser dog en lysere fremtid for kvinder med toplederambitioner: – Med den teknologiske udvikling ændrer lederrollen sig løbende. I fremtiden vil vi se en større efterspørgsel på feminine kompetencer.

Robotternes indtog på arbejdspladserne vil kalde på de kompetencer, som robotterne ikke selv er i besiddelse af: At være empatisk, kreativ, fleksibel og intuitiv.

– Vores forestillinger om “lederen” er desværre dybt indgroet i os – både når det handler om alder, etnicitet, uddannelsesbaggrund, arbejdstid og køn. Vi ser billedet af en hvid mand i 50 års alderen med dybe bekymringsrynker i panden, iført et stramt nålestribet jakkesæt, hvor slipset er blæst ud til siden, fordi han halser igennem sin 80 timers arbejdsuge, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Se undersøgelsen herunder. Kilde: Lederne

Bodil Nordestgaard Ismiris: – Efterhånden er det heldigvis banket godt på plads i selv de mest konservative hoveder, at diversitet skaber værdi – også på bundlinjen. Ved mere diverse ledelser og bestyrelser får vi en mere varieret masse af kompetencer, værdier og ledelsesstile.

 

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: