Spring til indhold

Høringssvar vedr. bekendtgørelse om pant på og indsamling m.v. af emballager til visse drikkevarer

Journalnummer: 2024-85660

De Samvirkende Købmænd takker for muligheden for at give kommentarer til udkast til ny hovedbekendtgørelse af bekendtgørelse om pant på og indsamling m.v. af emballager til visse drikkevarer.

Nedenfor findes først vores generelle bemærkninger til forslaget efterfulgt af en række specifikke bemærkninger til forslagets enkelte dele.

Den første pantbekendtgørelse blev udstedt før Dansk Retursystem fik eneretten til at drive pant- og retursystemet, hvilket er meget tæt på at være 25 år siden. En gennemarbejdet pantbekendtgørelse sikrer trygge rammer for det vel nok hidtil største CSR-projekt, der er etableret mellem fødevareproducenter/importører og dansk dagligvarehandel. Vi vil gerne benytte lejligheden til at kvittere for at pantbekendtgørelsen til stadighed følger med tiden.

Pantbekendtgørelsen forholder sig – som noget nyt – til eksport af drikkevarer i engangsemballager med dansk pantmærke, der eksporteres til Færøerne og/eller Grønland
Det skal blive muligt for danske virksomheder at anmode om refusion af den dansk betalte pant ved eksport til netop Færøerne eller Grønland. DSK bakker op om forslaget. Både Færøerne og Grønland er små samfund, hvor det er dyrt med produktion af egne varepartier – f.eks. danske drikkevarer uden dansk pantmærke. På den baggrund er forslaget både en lettelse for danske virksomheder og for forbrugerne i Grønland og Færøerne, der undgår at betale dansk pant oven i varens pris.

Det bør dog være fuldstændig klart, at den valgte løsning udelukkende kan anvendes indenfor Kongeriget (Rigsfællesskabet), og at det danske pantmærke dermed ikke kan slippes løs på andre markeder med samme vilkår.

Sikkerhed mod dobbelt pantudbetaling 
Som læser synes det uklart, hvorvidt der er en risiko for at der vil kunne ske udbetaling af pant for den samme emballage to gange. Det vil – teoretisk – kunne ske, hvis emballagen både omfattes af den nye godtgørelsesordning og der samtidig sker indsamling i Grønland/Færøerne med henblik på transport til Danmark, og dermed udbetaling af pant i Danmark. Panten i Grønland er 2 kr., så tvivlen er her udelukkende teoretisk.

DSK anbefaler derfor, at ændringerne følges nøje, så risikoen for eventuel svindel og dobbelt udbetaling af pant minimeres.

DSK har nærmere kommentarer til en række af forslagets bemærkninger.

Betaling for arbejdet med en refusionsordning
Miljøstyrelsen foreslår med § 78 litra 4, at Dansk Retursystem afholder de nødvendige og rimelige omkostninger i forbindelse med refusionsordningen ved eksport til Grønland og Færøerne.

Det synes overraskende, at Styrelsen ikke benytter sig af bestemmelsen i § 83, stk. 5 litra 2, der lyder:

”Dansk Retursystem A/S’ omkostninger forbundet med aktiviteterne, skal finansieres af de brugere, som må antages at have gavn af aktiviteterne.”

Det virker ikke oplagt med en finansiering, der skal gebyrfinansieres af emballagerne i almindelighed på det danske marked, når aktiviteten (Grønland/Færøerne) må være til gavn for det grønlandske og færøske marked,

DSK’s anbefaling

Styrelsen bør derfor overveje, hvorvidt den konkrete arbejdsopgave med refusion bør flyttes fra § 78, litra 4 til § 83, stk. 5.  

Ikrafttræden og ophør
Bekendtgørelsen træder jf. § 117 i kraft den 1. juli 2025 og ophæves – ligeledes jf. § 117 – automatisk 1. januar 2029, medmindre andet bestemmes​.

DSK’s anbefaling

Forslaget skaber ro om Dansk Retursystems arbejde for de kommende år, hvilket vi gerne vil kvittere for.

Med venlig hilsen

Claus Bøgelund Nielsen
vicedirektør
cbn@dsk.dk / 23 45 30 59