Spring til indhold

Butikstyveri koster dagligvarehandlenover 2 mia. kroner i 2024

Antallet af butikstyverier fortsætter med at stige i Danmark, og dagligvarebranchen står over for tab, der overstiger 2 mia. kroner i 2024.

En ny analyse fra De Samvirkende Købmænd (DSK) baseret på danske og svenske data peger på, at problemet er både omfattende og stigende.

I 2024 forventes antallet af anmeldte butikstyverier at nå næsten 28.000 – en stigning på 13 procent sammenlignet med 2023, der i forvejen var et rekordår. På baggrund af analyser og erfaringer fra Sverige vurderer DSK, at værdien af det samlede tab på grund af butikstyverier i Danmark overstiger 2 mia. kroner. Dette svarer til en markant stigning fra 2023, hvor tabet blev estimeret til ca. 1,65 mia. kroner.

Svenske erfaringer giver indsigt i danske udfordringer
En rapport fra den svenske erhvervsorganisation Svensk Handel anslår, at butikstyveri i Sverige kostede dagligvarebranchen 6 mia. svenske kroner i 2023. Disse data er blevet anvendt som grundlag for at vurdere det tilsvarende økonomiske tab i Danmark.

”Sammenligningen viser, at den danske dagligvarebranche står over for en stigende udfordring, hvor vores estimater viser, at tabet på grund af butikstyveri i Danmark kan være endnu højere end de beregnede 2 mia. kroner, når faktorer som mørketal, højere moms og stjålet alkohol medregnes. Vi vurderer derfor, at det reelle tab kan overstige 2,4 mia. kroner,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør hos DSK.

Købmænd står tilbage med regningen
DSK opfordrer politikerne til at tage problematikken alvorligt og sikre bedre rammer for landets dagligvarebutikker, der er blandt de største ofre for denne stigende kriminalitet.

“Vi står i en situation, hvor butikkernes økonomi lider under et voksende problem, som kræver handling både nationalt og internationalt,” udtaler Jannick Nytoft.

En international udfordring kræver internationalt samarbejde

Problemet med butikstyverier er ikke kun et dansk fænomen. Svenske og danske data viser, at udenlandske statsborgere er overrepræsenteret blandt butikstyvene. DSK mener derfor, at der er behov for internationale løsninger:

  1. Styrket forebyggelse og konsekvens: Bedre adgang til teknologi, der kan hjælpe både myndigheder og butikker med at forebygge butikstyverier. Højere straffe til tyve og hælere.
  2. Økonomisk kompensation: Bedre rammer for, at butikker kan få dækket tab, f.eks. gennem løntilbageholdelse og en kriminalitetsfond.
  3. EU-samarbejde: Udfordringen bør drøftes på EU-niveau med fokus på retspolitiske rammer og Schengen-samarbejdet.
  4. Fokus på problemet: Øget generelt fokus fra politiets side på både tyve og hælere, herunder fokus på sociale medier og andre steder, hvor hælervarer sælges.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: