Journalnummer: 2023-15-31-00547.
De Samvirkende Købmænd takker for muligheden for at give kommentarer til udkastet til bekendtgørelse om frivillig dyrevelfærdsmærkningsordning. Hermed følger vores bemærkninger.
Vi er klar over, at det ikke har været hensigten at foretage en gennemgående revision af bekendtgørelsens indhold, og at der alene er tale om enkelte, afgrænsede ændringer i kriterierne for kvægbesætninger. Alligevel har vi tilladt os at give yderligere bemærkninger.
Specifikke bemærkninger til forslaget
Tilladte ”øvrige ikke-økologiske ingredienser” skal være sideordnede – ikke alternativer til hinanden
Bekendtgørelsens kapitel 8 omhandler, hvilke regler virksomheder skal være opmærksomme på, når de ønsker at mærke og markedsføre produkter med Dyrevelfærdsmærket.
Jf. stk. 4, § 21 må fersk kød, hakket kød, tilberedt kød, kødprodukter, færdigretter, m.v. og mejeriprodukter mærkes med relevant logo, når vægtindholdet af det dyrevelfærdsmærkede kød eller mejeriprodukt udgør mindst 75 pct. af det samlede animalske indhold i det færdige produkt, og de øvrige animalske ingredienser opfylder kravene til økologi. Dog må produkterne derudover indeholde følgende ”øvrige ikke-økologiske ingredienser”:
- ikke-økologiske tarme, gelatine og kollagen af anden oprindelse,
- ikke-økologiske fisk eller
- frilandsæg
I stk. 3, §21 opremses de samme ”øvrige ikke-økologiske ingredienser”, dog ikke som alternativer til hinanden, men i sideordnet rækkefølge, hvor opremsningen afsluttes med et ”samt”.
Det er DSK’s vurdering, at teksten bør ændres, så det tydeligt fremgår, at anvendelse af én af ingredienserne ikke udelukker brugen af en af de andre. Der må fx både anvendes ikke-økologisk gelatine og frilandsæg i det samme dyrevelfærdsmærkede produkt – ikke enten eller.
Bredere anvendelse af dyrevelfærdsmærket
Potentialet for mærkningsordningen udnyttes ikke i tilstrækkelig grad i dag. For at færdigretter som f.eks. sandwich og måltidssalater, kan mærkes med dyrevelfærdsmærket ”Bedre Dyrevelfærd”, kræver det bl.a., at de animalske ingredienser enten opfylder kravene til anvendelsen af mærket eller er økologiske. I en sandwich med dyrevelfærdsmærket kylling, men som også indeholder bacon, betyder det, at baconen skal leve op til kravene for dyrevelfærdsmærket eller være økologisk. I praksis er dette dog ikke altid en mulighed.
De nuværende krav er ufleksible og fører til et mindre udbud af dyrevelfærdsmærkede fødevarer til forbrugeren. Derfor bør reglerne for mærkningsordningen tilpasses, så det bliver muligt at oplyse forbrugeren om, at en bestemt komponent i et produkt er dyrevelfærdsmærket, f.eks. så det i en sandwich med kylling og bacon kan fremhæves, at det er kyllingen, der er dyrevelfærdsmærket.
Herved kan Dyrevelfærdsmærket udbredes mest muligt, så forbrugerne får endnu bedre mulighed for at vælge bedre dyrevelfærd til, hvilket videre vil øge udbuddet hos virksomhederne.
Med venlig hilsen
Isabell B. Kristiansen
Fødevarekonsulent
isk@dsk.dk / +45 20 80 23 34