Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Lokale i Ebberup kæmper for fremtiden

Trussel om delvis skolelukning hænger som mørke skyer over SPAR-købmandens 25 års jubilæumsfest for alle borgere i Ebberup på Sydvestfyn Med udgangen af februar ved borgerne i Ebberup efter alt

Trussel om delvis skolelukning hænger som mørke skyer over SPAR-købmandens 25 års jubilæumsfest for alle borgere i Ebberup på Sydvestfyn

Med udgangen af februar ved borgerne i Ebberup efter alt at dømme, om de er købt eller solgt. Byens fremtid står på spil, når byrådet i Assens i løbet af måneden ventes at stemme om, hvorvidt overbygningen på Ebberup Skole skal flyttes til skolen i Assens eller ej.

Skolen, idrætshallen, foreningerne og den årlige revy og SPAR-købmanden er omdrejningspunktet for et levende lokalmiljø med stærkt sammenhold. Ebberup er en af de byer i Danmark, hvor flest unge flytter tilbage efter endt uddannelse.

Det var også baggrunden for, at partiformand Mette Frederiksen (S) efter sit opslag på Facebook ”Vis mig dit sammenhold” valgte at besøge bl.a. købmandsparret, som driver SPAR-butikken i Ebberup.

Den 16. juni er der lagt op til et brag af en fest for hele byen, når Marlene Larsen og Jan Jørgensen fejrer deres 25 års jubilæum som købmænd i Ebberup med musik, pølsevogn og fadøl ved byens idrætshal.

– Det er vores måde at sige tak til byens borgere på for støtte og opbakningen gennem årene, siger Marlene Larsen, der glæder sig over, at butikken med 30 medarbejdere efter nogle turbulente år omkring finanskrisen er stabiliseret økonomisk.

En større udvidelse af butikken op til finanskrisen i 2008 var en dårlig timing i forhold til gæld og omsætning. Det blev forværret af gravearbejde til fjernvarme i 2010, hvad der gjorde det svært for kunderne at parkere ved butikken. I stedet søgte de mod de nye discountbutikker, som i perioden var skudt op andre steder i kommunen.

– Det var tæt på, at vi dengang måtte dreje nøglen om. Men vi valgte at kæmpe hårdt for at vinde kunderne tilbage. Da situationens alvor gik op for vores kunder, kunne vi mærke byens sammenhold. Kunderne kom heldigvis tilbage. Og det vil vi takke for med en stor jubilæumsfest, fortæller Marlene Larsen.

Men trængslernes tid er ikke forbi. Byrådets planer for skole- og ungeområdet kan være det første skridt, hvor det levende lokalmiljø i Ebberup får dødsstødet.

– Hvis de unge skal gå i skole i Assens, så vil jeg ikke alene miste dem som kunder, men det vil også være sværere at for dem at passe et job som ungarbejdere her i butikken på grund af længere transporttid, siger Marlene Larsen.

Der går 300 elever på Ebberup Skole og mange har haft deres første fritidsjob hos købmanden.

– Efter 25 år i Ebberup er der selvsagt mange af vores kunder, der selv har været ungarbejdere hos os og nu har deres børn ansat som ungarbejdere, fortæller Jan Jørgensen, der forudser, at lukningen af overbygningen kan blive første skridt til en egentlig skolelukning.

– Hvem vil købe hus i Ebberup, når børnene skal skifte skole fra 7. klasse? Færre børnefamilier vil flytte til byen. Og mon så ikke skolen mister endnu flere elever med tiden, spørger han.

Synspunktet bliver bakket af ejendomsmægler Henrik Dyhr fra Nybolig i Assens, som i et høringssvar skriver, at han kan ”konstatere, at stort set alle mine potentielle købere til ejendomme i Ebberup er bekymrede og afventende i forbindelse med køb af bolig i området af frygt for byens fremtidige udvikling, såfremt overbygningen på Ebberup Skole nedlægges”.

– Skolen i Assens mangler elever til sin overbygning med fire spor. Dem vil politikerne hente i Ebberup. Men hvorfor ikke nøjes med tre spor i Assens? Sjovt nok er der mentalt set længere fra Assens til Ebberup end omvendt, siger Jan Jørgensen, der håber, at politikerne besinder sig og ikke sender Ebberup på afvikling.

For det vil i sidste ende kunne fjerne fundamentet for byens eneste dagligvarebutik.

I 2005 lukkede den sidste konkurrent, da Dagli’Brugsen måtte give op efter, at SPAR havde vundet slaget om tips og lotto. I forvejen kunne Marlene og Jan tilbyde kunderne posthus og apotek.

– Støttefunktionerne har været medvirkende til, at vi har haft kunder og omsætning til løbende at udvikle butikken i forhold til sortiment og service, siger Marlene Larsen, der over for Fyens Stiftstidende lod forstå, at champagnepropperne ikke ville springe:

– Vi skal være endnu mere oppe på mærkerne nu. Når Dagli’Brugsen er væk, vil vi blive sammenlignet med discountbutikkerne i Assens og Haarby i stedet. Selvfølgelig er jeg glad for, at det ikke er os, der lukker. Men at miste Dagli’Brugsen er ikke godt for byen, og set i det lys synes jeg, det er en trist udvikling.

Da Marlene Larsen overtog butikken i 1992, var det ikke uden betænkeligheder. Hun havde stået i lære i butikken og den daværende købmand ville gerne sælge sin HOKI-butik til Marlene.

– Men jeg ville gerne ud i verden og opleve noget andet, fortæller Marlene.

Butikken blev solgt til anden side. Men efter halvandet år ringede købmanden og bad Marlene om at tænke over tilbuddet igen, for den nye ejer havde trukket sig.

– Så tænkte jeg, at det skulle have en chance. Bare mig og en medarbejder. For det var jo en lille butik. Jan var slet ikke inde i billedet. Men som tiden gik, blev han en del af forretningen og gennem årene har vi udvidet eller bygget om stort set hvert andet eller tredje år, så vi nu råder over 800 salgskvadratmeter, mødelokale og personalefaciliter på 1. salen og gode parkeringsforhold. Alt i alt har vi et moderne butiksanlæg, der er rustet til fremtiden, siger Marlene Larsen og spørger:

– Men ønsker politikerne også en fremtid for Ebberup?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Købmand Marlene Larsen og lærer Karin Nedergaard Christiansen, som er medlem af den lokale aktionsgruppe, der kæmper for at bevare overbygningen på Ebberup Skole. Fotos: Flemming Effersøe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gavebutik og brugskunst er med til at trække kunder til SPAR Ebberup fra et stort opland ud mod Helnæs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frugt- og grøntafdelingen er fyldt med friske varer og kan målet sig med store supermarkeder.

 

Dokumentation – brev til byrådet i Assens fra Marlene Larsen, SPAR Ebberup:

Skal Ebberup blive den næste kedelige brik i statistikken?

Det er kun godt en uge siden, at store dele af dagspressen gjorde status over Kommunalreformen, som netop nu ”fejrer” 10 års jubilæum. Det er et jubilæum, der især blev husket for nedgangen i antallet af skoler. Ifølge Folkeskolen er hele 22 procent af landets skoler lukket i de forgangne 10 år og med katastrofale følger for en lang række mindre bysamfund. Og selv om der ikke er tale om en total lukning af skolen i Ebberup, så er der med fjernelsen af overbygningen meget, der tyder på, at I politikere i Assens Kommune har tænkt jer at begå samme fejl, som mange af jeres byrådskolleger rundt omkring i landet har begået.

Hvis I fjerner overbygningen fra skolen her i Ebberup, så vil den allerførste konsekvens være, at byens unge mennesker får væsentligt længere til skole, og de kommer til at leve en væsentlig del af deres liv uden for Ebberup.

Som lille erhvervsdrivende her i byen kan jeg allerede nu se, at jeg vil komme til at miste nogle af de dejlige unge mennesker, som dagligt finder vej her forbi min butik for at handle stort og småt. Og om jeg også fremover vil kunne være det sted, hvor nogle af dem kan finde deres fritidsjob efter skole, er nok tvivlsomt, når de skal ud af byen for at gå i skole – og med deraf følgende længere transporttid.

Det næste, man kan frygte, er, at næste gang kommunen skal spare penge, så er det ganske let at lukke hele skolen, for det er jo alligevel ikke en ”hel” skole.

Og så står vi med de barske realiteter – for hvad er det, der sker med et lille samfund, når byen mister sin skole?

Jo alle de forældre, der henter og bringer børnene, de er jo under alle omstændigheder på farten – og dermed når man alligevel er af sted, så er der mange, der vælger at gøre dagligvareindkøbene tæt på skolen. Og sker det, så mister jeg ganske enkelt eksistensgrundlaget for min butik.

Så vil mange jo nok mene, at det ikke er den store katastrofe, og at man så bare kan handle i de øvrige byer i området – og det er jo også rigtigt for nogle – men bestemt ikke for alle. For hvad med vores ældre medborgere, der ikke pendler ud af byen hver dag? Og hvor skal de udover dagligvarerne få udleveret deres medicin, hvis butikken lukker? [har du udlevering af medicin].

Og for at sætte ”kronen på værket”, så viser en række undersøgelser med al tydelighed, at en lille by uden skole og butik også er en by, hvor ejendomspriserne falder – og så er den negative spiral overordentlig svær at få vendt.

Så herfra skal min opfordring til alle jer kommunalpolitikere være: Bevar overbygningen på Ebberup Skole, for kun ad den vej kan vi bevare en stærk og levedygtig by her i Ebberup, og I undgår at træffe en katastrofal beslutning, der ikke vil kunne omgøres.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: