Spring til indhold
Søg
Close this search box.

POLITIK OG HOLDNINGER

Aldersgrænser

Aldersgrænserne skal kunne kommunikeres klart.

Detailhandelen er blevet pålagt at håndhæve flere og flere restriktioner over for yngre forbrugere. Der er aldersgrænser for både 15- 16- og 18-årige.

Politikerne har vedtaget aldersgrænser for køb af tobak, alkohol, håndkøbsmedicin, fyrværkeri, spil (Lotto, skrabelodder og Oddset mv.), computerspil, film/DVD’ere, pornografiske blade og film samt sexlegetøj.

Aldersgrænserne starter allerede ved 15 år for f.eks. visse typer af fyrværkeri, men 16 år er den mest udbredte aldersgrænse. Flere varer er dog omfattet af en 18 års aldersgrænse herunder tobak, drikkevarer med minimum 16,5 % alkohol samt visse former for smertestillende håndkøbsmedicin.

En højere aldersgrænse er ikke i sig selv en garanti for et sundere forbrug hos de unge forbrugere, men den er naturligvis et klart signal fra myndighederne til såvel de unge som deres forældre.

DSK er klar til at tage medansvar og udtrykke forståelse for tanken bag aldersgrænserne; nemlig at visse ”laster” er et voksent valg, hvor man som forbruger skal tænke sig godt om.

Det ligger dog DSK stærkt på sinde, at aldersgrænserne skal kunne kommunikeres klart og tydeligt til såvel medarbejdere i butikkerne som de unge forbrugere og ikke mindst deres forældre. Aldersgrænserne bør være logiske, så de unge og forældrene har forståelsen og respekt for de politisk fastsatte grænser. Det er f.eks. ulogisk, at en 16-årig må købe en Lotto-kupon, men man skal være 18 år for at spille 10 kr. på en sportskamp på Oddset.

Hvis lovgivningen skal have effekt, er det vigtigt, at der også følger penge med til information, oplysning og kontrol.

I dag må butikkerne nøjes med skilte til opsætning. Skilte og oplysning er desværre ingen garanti for lovens overholdelse, og derfor kan der ske fejl i de mere end 5.500 butikker, der f.eks. sælger tobak eller alkohol. Især hvis de unge bevidst ønsker at reglerne skal omgås.

Som supplement til Folketingets tobaks-handlingsplan foreslår De Samvirkende Købmænd, at butikker får mulighed for at benytte ny teknologi for at kunne forhindre salg af tobak og alkohol mv. til unge.

Kontrollen af aldersgrænser ved køb af f.eks. tobak, alkohol og spil bør ske automatisk via betalingskortet. Som det er nu, skal butikkerne spørge en kunde om legitimation, hvis kassemedarbejderen er i tvivl om kundens alder ved salget af f.eks. tobak, alkohol, spil og håndkøbsmedicin.

”Den menneskelige vurdering svigter for ofte, ligesom nogle kunder reagerer negativt over for butiksmedarbejderne, der derfor ikke får spurgt så konsekvent, som de bør. Vores kort-forslag sikrer, at kunder, der forsøger at købe varer, som de ikke er gamle nok til, automatisk vil få afvist deres køb af kasse-systemet,” forklarer vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, DSK.

”Butikkerne vil ikke modtage data om hverken kundens navn eller alder. Kassesystemet får udelukkende et ja eller et nej til, hvorvidt kunden er gammel nok til at købe varer, der har en aldersgrænse,” siger Claus Bøgelund Nielsen.

Hvis betalingskortet skal kunne bruges til såkaldt aldersvalidering, kræver det opbakning fra både Nets og pengeinstitutterne. Bankerne skal levere data til Nets, der mod betaling skal levere løsningen til detailhandelen.

Del:

Læs mere her

Artikler, rapporter og eksterne dokumenter om emnet

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: