Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Venstres formand klar til livtag med grænsehandlen

DSK: Regeringen bør her og nu nedsætte et hurtigt arbejdende og sagkyndigt udvalg til at komme med forslag, der kan dæmme op for en stigende grænsehandel Efter et besøg i

DSK: Regeringen bør her og nu nedsætte et hurtigt arbejdende og sagkyndigt udvalg til at komme med forslag, der kan dæmme op for en stigende grænsehandel

Efter et besøg i REMA 1000 i Kruså i dag står det endnu mere klart for Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen, at danske købmænd er udsat for unfair konkurrence fra butikker syd for den dansk/tyske grænse.

Købmand Kim Nicolajsen og adm. direktør John Wagner, DSK, viste Jakob Ellemann-Jensen og den tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) rundt i butikken under en kilometer fra grænsen. Salget af øl, sodavand, vin og slik steg eksplosivt, da grænsen til Tyskland var lukket i tre måneder.

Samme melding kommer fra købmand Eggert Christiansen, SPAR Ullerslev, som Venstres formand besøger i eftermiddag.

Det er især pantfrie dåser, stor forskel i moms på fødevarer og højere afgifter på bl.a. tobak, som rammer de danske butikker i store dele af Syd- og Sønderjylland og Fyn.

Fra venstre ses købmand Kim Nicolajsen, Ellen Trane Nørny (V), en lokal journalist, adm. direktør John Wagner, DSK, og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre-formanden beklagede, at partiets ønske om at halvere momsen for at sætte gang i økonomien efter den store corona-nedlukning af landet ikke opnåede bred politisk opbakning.

På længere sigt ønsker DSK en momsdifferentiering som i Tyskland og Sverige, hvor fødevaremomsen kun er på fem og 12 pct. mod 25 pct. i Danmark.

John Wagner opfordrer regering og Folketing til at handle hurtigt i forhold til den helt urimelige situation med pantfrie dåser i grænsehandelsbutikkerne:

– Knap 30 butikker syd for grænsen sender 650 millioner dåser med øl og sodavand uden pant retur til Danmark. Mange ender i naturen.

Som tidligere miljø- og fødevareminister ærgrede det også Jakob Ellemann-Jensen, at det endnu ikke var lykkedes at få en aftale med Tyskland om de såkaldte eksporterklæringer, der gør det muligt at sende dåser uden pantmærke over grænsen til Danmark. Jakob Ellemann-Jensen tilkendegav, at det har partiets fulde opmærksomhed.

– Regeringen bør her og nu bør nedsætte et lille, hurtigt arbejdende og sagkyndigt udvalg til at komme med de forslag på områderne afgifter, pant og rejsegodsbestemmelser, som tilsammen kan forhindre en stigende grænsehandel som følge af de af sundhedsmæssige grunde nødvendige stigninger af tobakspriserne de kommende år, siger John Wagner efter en god drøftelse med Venstre-formanden.

John Wagner peger på, at den franske model for stramning af rejsegodsbestemmelserne med fordel kan kopieres i Danmark til glæde for sundheden og en mere fair konkurrence mellem danske og tyske butikker.

– Grænsen for lovlig import af cigaretter til såkaldt eget forbrug skal hurtigst muligt nedsættes fra 800 – altså fire kartoner – til 200. Ellers vil grænsehandlen eksplodere i takt med de stigende tobakspriser, siger John Wagner.

Derudover opfordrede John Wagner Venstre-formanden til ved de kommende finanslovsforhandlinger at arbejde på en nedsættelse af afgifterne på øl, vin og chokolade, som brandbeskattes i Danmark set i forhold til Tyskland.

Købmand Kim Nicolajsen, REMA 1000 i Kruså, kunne sælge vin, øl og sodavand i hidtil uset store mængder, da grænsen til Tyskland var lukket i tre måneder som følge af coronakrisen.

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Billedet viser en mindre købmandsbutik i en mindre by i landdistrikterne
Debatindlæg

Landsbyers livsnerver er truede

En del af vores landdistrikter står over for store udfordringer som butiksdød og fraflytning, men også med unikke muligheder for udvikling og vækst.

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: