Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Vælgerne: Klart nej til flere storcentre og hypermarkeder

Venstres forslag om en liberalisering af planlovens detailhandelsbestemmelser møder stor modstand fra vælgerne, der frygter yderligere butiksdød i landdistrikterne og derfor hellere vil have statsgaranterede lån til virksomheder i Udkantsdanmark,

Venstres forslag om en liberalisering af planlovens detailhandelsbestemmelser møder stor modstand fra vælgerne, der frygter yderligere butiksdød i landdistrikterne og derfor hellere vil have statsgaranterede lån til virksomheder i Udkantsdanmark, viser meningsmåling fra Megafon. 82 procent af vælgerne lægger stor vægt på tilstedeværelsen af lokale dagligvarebutikker, når de vælger bopæl.

76 procent af vælgerne frygter yderligere butiksdød i landdistrikterne, hvis Venstre efter det kommende valg får opbakning i ”blå blok” til en liberalisering af planlovens detailhandelsbestemmelser, hvorefter kommunerne uden begrænsninger kan tillade nybyggeri af flere storcentre og hypermarkeder.

Det viser en frisk meningsmåling fra Megafon, som De Samvirkende Købmænd har fået gennemført i dagene efter, at Venstres landdistriktsordfører, Thomas Danielsen, i sidste uge foreslog en planlovsliberalisering.

Thomas Danielsen fremførte som argument for liberaliseringen, at den vil skabe vækst i landdistrikterne. Men heri er et markant flertal af vælgerne lodret uenige, og det gælder faktisk også et flertal af Venstres vælgere.

Så er spørgsmålet, om Venstre kan få opbakning bag så upopulært et forslag fra resten af ”blå blok”? Hvis Dansk Folkeparti lytter til partiets vælgere, er svaret nej. 42 procent af DF’s vælgere siger nej til liberalisering, 32 procent siger ja og 26 procent hverken/eller/ved ikke.

Vælgernes frygt for at miste de lokale dagligvarebutikker har rod i deres prioriteter ved valg af bopæl, viser Megafon-målingen. 82 procent af vælgerne lægger stor vægt på tilstedeværelsen af lokale dagligvarebutikker, når de vælger bopæl. Det tilsvarende tal for f.eks. god kollektiv trafik er 58 procent og for skole 40 procent.

”Vælgernes tale er meget tydelig – og en klar advarsel til ”blå blok” og ikke mindst til Venstre”, siger John Wagner, adm. direktør i De Samvirkende Købmænd. ”Vælgerne vil bevare den fintmaskede butiksstruktur og frygter butiksdød, hvis kommunerne uden begrænsninger kan tillade nybyggeri af flere storcentre og hypermarkeder, sådan som Venstre foreslår. Derfor: Jo før, der skabes ro om detailhandelsbestemmelserne, desto bedre for investeringerne i de lokale butikker og for fortsat bosætning i de mindre byer.”

Hvor vælgerne siger nej til planlovs-liberalisering, siger de til gengæld ja til statsgaranterede lån til virksomheder i landdistrikterne. Det gælder 54 procent af vælgerne, medens kun 19 procent siger nej.

”Med bankernes og realkreditinstitutternes lunkne tilgang til små og mellemstore virksomheder i landdistrikterne, måske ikke mindst de sidste butikker, er der ingen tvivl om, at det vil fremme investeringerne og skabe beskæftigelse, hvis der indføres statsgaranterede lån”, siger John Wagner.

Læs hele Megafons undersøgelse her

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: