Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Udbryderbrugs i købmandskoncept       

Brugsforeningen Tikøb byder kunderne velkommen i SPAR. Næste år fejrer foreningen 100-års jubilæum med stor fest i den lokale idrætshal Er du uddeler eller købmand? Jeg er uddeler, svarer Morten

Brugsforeningen Tikøb byder kunderne velkommen i SPAR. Næste år fejrer foreningen 100-års jubilæum med stor fest i den lokale idrætshal

Uddeler Morten Wagner flankeret af et par af sine erfarne og stabile medarbejdere.

Er du uddeler eller købmand?

Jeg er uddeler, svarer Morten Wagner – ikke at forveksle med John Wagner, der er adm. direktør i De Samvirkende Købmænd, DSK, og hvis far var uddeler i Albertslund.

Men Morten Wagner er alligevel ikke så ligetil at sætte i bås. Han har et ben i to lejre og har netværk både blandt uddelere og købmænd. Han er medlem af uddelernes fagforening, Danmarks Leder Organisation, og Tikøb og Omegns Brugsforening er medlem af Brugsforeningernes Arbejdsgiverforening, og butikken hos købmændenes brancheorganisation DSK.

Nok har han titel af uddeler og er ansat i en brugsforening med næsten 700 medlemmer; men siden begyndelsen af 1990’ene har foreningen ikke været medlem af det daværende FDB (i dag Coop amba).

Og i snart 30 år har brugsforeningen i Tikøb købt sine varer hos købmandsgrossisten Dagrofa og har været med i kædekoncepter som SuperBest, EuroSpar og siden 2015 som en del af SPAR.

– Vi har faktisk ikke for alvor tænkt på at vende tilbage til vores slægtninge i Coop, siger den 53-årige Morten Wagner.

Jubilæumsavis med kig tilbage i historien

Han har været uddeler i butikken i 15 år og er ved at planlægge Tikøb Brugsforenings 100-års jubilæum den 14. marts 2020. Han har efterlyst fotos på butikkens Facebookside med 2.800 følgere.

Generalforsamling og jubilæumsfest holdes i den lokale idrætshal, hvor der bliver plads til 200 medlemmer. I løbet af februar udgiver brugsforeningen i samarbejde med SPAR en jubilæumsavis med tilbud og kig tilbage på historien med tekst og fotos.

Båndene til brugsforeningsbevægelsen blev delvist klippet, da bl.a. den de daværende uddelere Svend Risvang fra Brugsen i Slangerup og Niels Henrik Risvang i Brugsen i Tikøb var utilfreds med samhandelsbetingelserne i FDB og overgik til hvilende medlemskab og fuldstændig udmeldelse i 2001.

Det førte til en tvist mellem FDB og seks brugsforeninger. Året efter afgjorde Sø- og Handelsretten, at fem sagsøgte ”udbryderbrugser” ikke måtte benytte det af FDB registrerede ordmærke BRUGSEN eller forkortelsen BRUGS.

REMA 1000 rykker tættere på

Konkurrencen er gennem årene blevet skærpet markant. Men loyale medlemmer, egen slagterafdeling og lokal tilpasning drevet af dedikerede og erfarne medarbejdere har holdt butikken på ret kurs gennem et par års stormvejr.

Tikøb Brugsforening er nemlig fortsat en solid forening med gældfrit butiksanlæg og et mindre overskud på driften. Og det undersøges, om det er er muligt – både i forhold til økonomi og placering – at bygge en ny fremtidssikret butik i byen.

Det koster nemlig en del hvert år at vedligeholde de 650 salgskvadratmeter med fuld kælder. Kølemøblerne står til total udskiftning senest i 2022. Så der er behov for at beslutte en kurs om at blive på adressen og modernisere eller flytte til noget helt nyt.

Dømt til butiksdød

Som en del af SuperBest kulminerede omsætningen i 2008 med 33,5 mio. kr. fraregnet spil. Så kom finanskrisen og barberede en del af omsætningen, mens REMA 1000 i Kvistgård, Hornbæk, Helsingør og Esbønderup siden hen erobrede markedet rundt om Tikøb.

– Der var nogle, som dømte os til butiksdød. Men vi er nogle stykker her i butikken, som ikke så let giver op. Og så har vi jo så de mange medlemmer, som andre i SPAR kun kan drømme om, siger Morten Wagner, der i nogle af de vanskelige år fik god støtte af sin bror Kim Wagner. Han er i dag er leder af frugt- og grøntafdelingen i MENY Solrød.

Regnskabet i 2014 og 2015 viste et samlet underskud på mere end én million kroner. Advarselslamperne blinkede. Men belært af tidligere likviditetskrise var pengekassen godt fyldt, og i fjor blev driften stabiliseret med et mindre overskud.  2019 ser ud til at give et overskud på omkring en kvart million kroner. Omsætningen lander tæt på 28 mio. kr. uden spil.

– Tiden som EuroSpar kostede os dyrt på bruttoavancen samtidig med, at den nye REMA 1000 ved rundkørslen i Kvistgård kaprede en god bid af pendlerne til og fra Tikøb. Så vi skulle virkelig kæmpe hårdt for at komme ovenpå igen. Men vi har fået godt styr på lønprocenten og nyder godt af, at SPAR med sin markedsføring har revitaliseret kæden, siger Morten Wagner.

Egen slagter og delikatesse

For at kunne differentiere sig fra discountbutikkerne har SPAR i Tikøb valgt fortsat at have en slagter- og delikatesseafdeling.

– Isoleret set er det næppe rentabelt. Men det giver profil og kundestrøm. Facebook er nøglen til at markedsføre os som byens slagter. Og de tre medarbejdere i afdelingen gør det rigtigt godt i forhold til at differentiere os på sortiment, inspiration og kompetencer, siger Morten Wagner.

Butikkens ledertrio består udover uddeleren af 1. manden Michael Biern, som næste år kan fejre 20-års jubilæum i butikken, og salgsassistent Kenneth Larsen med 14 års erfaring i butikken.

– Det giver ro i maven, at vi ved, at vi kan stole på hinanden og alle er parat til hver eneste dag at kæmpe for butikken og møde kunderne med overskud. Vi skal gøre en forskel lokalt. Ellers står konkurrenterne klar i periferien til at snuppe vores kunder, siger Morten Wagner.

Butikkens erfarne ledertrio: uddeler Morten Wagner, 1. mand Michael Biern og salgsassistent Kenneth Larsen. Morten Wagner er født og opvokset i Stenløse, hvor faderen havde et ismejeri. Der var et leben med tre brødre og allerede som 6-årig begyndte den unge Wagner at veje kartofler af. Han kom i lære SuperBrugsen Jægerspris. Siden gik turen til Dagli’Brugsen Skuldelev fra 1995 til 2005, inden han fik muligheden for at få jobbet i Tikøb Brugsforening a.m.bA.
Slagterne giver SPAR Tikøb en profil, som er med til at gøre den attraktiv i konkurrence med discountbutikkerne rundt om Tikøb.

 

Selv om butiksanlægget er af ældre dato, så bliver der hvert år investeret et betydeligt beløb i at sikre en høj standard. Uddeleren i SPAR-butikken håber dog, at igangværende sonderinger kan give mulighed for en ny SPAR-butik i Tikøb.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: