Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Tyske turister holder liv i den lokale butik

Rundt om i sommerlandet står især tyske turister i kø for at købe mad og drikke. Det sender butikkernes omsætningsindeks kraftigt i vejret. Uanset højtryk eller lavtryk Turisternes forbrug bidrager

Rundt om i sommerlandet står især tyske turister i kø for at købe mad og drikke. Det sender butikkernes omsætningsindeks kraftigt i vejret. Uanset højtryk eller lavtryk

Turisternes forbrug bidrager til en omsætning på næsten 41 mia. kr. og skaber 33.000 arbejdspladser i detailhandelen.

Hygge ved havnen i Allinge.

Vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen fra De Samvirkende Købmænd konstaterer, at det kan ses på detailhandelens omsætning, når der skal købes ind til grillaftener eller indehygge:

– Hver tredje krone, som de danske og udenlandske turister bruger på deres ferie i Danmark, går til detailhandel, hvor føde-og drikkevarer er en central post. Det viser tal fra Visit Denmark.

Det er en del af forklaringen på, at mange mindre samfund rundt om i Danmark stadig har en dagligvarebutik.

Turister erstatter skibsproviantering i Thorsminde

Tyskerne er ellers kendt for at have mad med hjemmefra til ferien, da momsen på fødevarer i Danmark er meget højere end i Tyskland.

– Men faktisk køber tyskerne en hel del i Danmark. Deres døgnforbrug er også steget betragteligt over de senere år, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Købmand Kaj Christensen fra Min Købmand i Thorsminde fortæller til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at butikkens tyngde har ændret sig fra skibsproviantering til indkøbssted for turister:

– Jeg bestiller gerne flere varer hjem, og så ved jeg også, hvad det er, som turisterne og herunder især tyskerne gerne vil have.

Han tilføjer, at tyskerne især er glade for marmelader, gelér og tilsvarende.

Vestkysten med vidtstrakte sandstrande får tyskere til at vende blikket mod nord.

Danske basser hitter

Claus Bøgelund Nielsen bekræfter, at tyskerne i stor stil efterspørger danske fødevarer og specialiteter:

– Det gælder blandt andet klassikere som sild, marmelade med hele bær, kirsebærvin, ost og snaps.

Til det tyske morgenbord er det også et hit at købe friske basser og morgenbrød hos den lokale bager eller købmand. For mange tyskere er en god dansk hotdog også et fast menupunkt på ferien, og det kræver en tur til købmanden efter remoulade, røde pølser, agurkesalat og ristede løg.

Is og slik fra danske producenter er også populære. Hver tredje tyske kystturist har hunden med på ferien, og den skal også forkæles, når den er på ferie i Danmark.

Tale tysk

For købmanden i Thorsminde er det en fordel, når medarbejderne kan tale tysk. I løbet af sommeren kan købmanden ifølge Dagbladet Ringkøbing Skjern godt blive forvandlet til et mindre servicekontor:

– Der er mange turister, som henvender sig, hvis de er kørt fast på stranden, eller hvis de mangler startkabler. Det er typisk også noget, som vi så ender med at hjælpe med, fordi vi hurtigt kan finde én, der kan hjælpe med at trække dem fri eller får startet deres bil.

– Derfor er det også nødvendigt, at medarbejderne kan tale tysk. Det behøver ikke være på et voldsomt højt niveau, men hvis de kan føre en samtale, og selvom det er med fagter, så er det helt klart et plus, fordi det gør det nemmere.

Pibemanden sælger tobak til tyskere

Købmand Kim Poulsen har fået succes med slag af tobak og piber til tyske turister.

Den 1. juli i fjor kunne Kim Poulsen fejre 40-års jubilæum som købmand. Han lukkede Min Købmand i Nørre Vorupør sidste efterår og er nu en del af holdet i byens MENY.

– Det var sommeromsætningen og salget af piber og pibetobak, som i mange år gjorde det muligt for mig at holde liv i butikken. Vinteromsætningen faldt i takt med, at antallet af fastboende faldt fra 900 til 500.

– Men jeg overlevede som købmand i mange år ved at forkæle byens borgere og tilbyde bl.a. håndkøbsmedicin. Efterhånden som der var færre faste helårskunder, blev det i højere endagsturister og sommerhusgæster, der sammen med piberne som vores særlige niche, fik det hele til at løbe rundt, fortæller Kim Poulsen.

For godt 10 år siden åbnede købmanden sin egen internetbutik Pibeshoppen.dk, hvor danske kunder kunne gå opdagelse mellem piber til priser mellem 200 og 1.000 kroner stykket og købmandens egne tobaksblend. Pibeshoppen blev for et par år siden gjort tilgængelig på engelsk og tysk.

– Som købmand i Nørre Vorupør blev tysk mit andet sprog. Mange af de tyske turister er kommet igen år efter år. Og flere er jeg med tiden blevet venner med. Det har været fantastisk at have tyskere i køen. Jeg har følt, at jeg kendte dem næste lige så godt som de lokale. Og nu møder jeg dem heldigvis i MENY.

I det gamle butikslokale er der nu showroom for pibeshoppen og hver torsdag er der åbent for salg, hvor mange af de tyske kunder også kommer forbi og hilser på.

Købmand Flemming Yde Larsen i MENY Nørre Vorupør glæder sig over, at alt tyder på, sommeren overgår sommeren i fjor, som ellers var begunstiget af ekstremt godt vejr: – Alle tal i vores forretning, som omfatter dagligvare, camping og feriehusudlejning, viser en flot vækst.

Også danskere er denne sommer valfartet til Thy, hvor nationalparken og Cold Hawaii lokker med oplevelser i natur og på vandet.

Kærlighed til det kendte

MENY forkæler turister med et sortiment, som kan gøre enhver grillaften til noget særligt.

Selvom tyskerne er vilde med de danske kyster, feriehuse og naturen, så har tyskerne ifølge Claus Bøgelund Nielsen også en stor forkærlighed for de produkter, de kender hjemmefra:

– Danske købmænd i feriehusområderne fortæller blandt andet, at tyskerne efterspørger varer som Sauerkraut, smør uden salt, særlig tysk suppebouillon og produkter fra Dr. Oetker og Knorr.

Når ferien lakker mod enden i Danmark, vælger mange tyskere også at købe særlige danske føde-og drikkevarer med hjem -både til eget forbrug og som gaver.

Muslinger er blevet et vartegn for Løgstør.
Nørholm Vandmølle ligger smukt ved Varde Å ca. 10 kilometer nord for Varde og ejes og drives af Nørholm Gods med praktisk støtte af Nørholm Vandmøllelaug, der er stiftet i 2008.
Nørre Vorupør er kendt for kystfiskeri og turisme. Der er stadig erhvervsfiskeri med kystbåde fra åben strand, som trækkes op på landingspladsen med spil. Vorupør er en del af Nationalpark Thy.
Udsigt til Danmarks nordligste punkt – et fikspunkt for turister.
Nyhavn er en af Københavns absolutte turistmagneter.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: