Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Trio giver tonsvis af æbler nyt liv

REMA 1000, Stop Spild Af Mad og Ørbæk Mosteri er gået sammen om at redde årets æblehøst fra at rådne eller lande i kompostbunken Landbrug & Fødevarer anslår, at der

REMA 1000, Stop Spild Af Mad og Ørbæk Mosteri er gået sammen om at redde årets æblehøst fra at rådne eller lande i kompostbunken

Landbrug & Fødevarer anslår, at der produceres årligt omkring 10 mio. kilo pærer og æbler i danskernes private haver. Men kun halvdelen bliver spist af mennesker. Resten – svarende til en værdi af 50 mio. kr. omsat til priser hos dansk detailhandel – går til spilde.

Men nu kan danske haveejere få hjælp til at redde tonsvis af æbler takket været et samarbejde mellem Danmarks største mosteri Orskov Foods, forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad og REMA 1000.

Fra i dag kan man aflevere sine æbler fra en privat have til Ørbæk Mosteri, Orskov Foods i Ørbæk på Fyn – og for hver 10 kilo æbler, som man afleverer, modtager man 1 liter æblemost som betaling.  Det kan man gøre frem til slutningen af oktober.

Derudover vil man kunne købe æblemosten som “Årets Ævlerov” med det velkendte Stop Spild Af Mad logo i samtlige REMA 1000 butikker og derved også støtte Stop Spild Af Mads daglige arbejde mod madspild.

Allerede i 1938 startede Ørbæk Mosteri på Fyn med at redde haveejernes æbler. De sidste 10 år har Ørbæk Mosteri modtaget seks mio. kilo æbler fra private haveejere, hvilket svarer til ca. 20.000 trailers fyldt med æbler, hvis man regner med 300 kilo pr. trailer.

I 2018 slog Ørbæk Mosteri rekord og har reddet 1.100 tons æbler. I 2019 blev det til 400 tons æbler, så mængderne af afleverede æbler varierer fra år til år og fra høst til høst.

Har man ikke selv mulighed for at køre hele vejen til Fyn, har Orskov Foods oprettet en Facebook-gruppe “Æblevenner” som hører under “Årets Ævlerov” Facebook-siden.

“Æblevenner” vil fungere som en platform, der skal sætte danskere sammen på tværs af landet og gøre det nemmere for danskerne at komme i kontakt med hinanden og køre æblerne ud til Ørbæk Mosteri på Fyn. Derved kan danskere fra hele landet få mulighed for at lave deres æbler om til æblemost og samtidig spare tid, udgifter, benzin og CO2 ved at lave samkørsel.

REMA 1000 var den første danske discountkæde, der for over 12 år siden gik aktivt ind i kampen mod madspild. Anders René Jensen, indkøbs- og marketingdirektør i REMA 1000, ser frem til at se “Årets Ævlerov” 2020 i butikkerne:

– Den 29. september fejres en ny National Madspildsdag, som er en del at FN’s Internationale Madspildsdag, og den tankegang støtter REMA 1000. Det er dog vigtigt at huske, at REMA 1000 kæmper mod madspild hver eneste dag året rundt. Og et initiativ som “Årets Ævlerov” viser, at gode danske æbler kan blive til velsmagende dansk æblemost og samtidigt støtte en god sag.

 

 

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: