Spring til indhold
Søg
Close this search box.

To hunde efter rotter

Olia og Wilma har sammen med deres ejer Morten Groser nedlagt over 3.200 rotte . Det skriver Dansk Handelsblad 9. september 2016. Når skaden først er sket, så er Olia

Olia og Wilma har sammen med deres ejer Morten Groser nedlagt over 3.200 rotte . Det skriver Dansk Handelsblad 9. september 2016.  

Når skaden først er sket, så er Olia og Wilma butikkernes bedste ven i nødens stund. Sammen med rottefænger Morten Groser fra Akut rotteservice kan de to dansk-svenske gårdhunde hurtigt snuse sig frem til rotteangrebet.

Morten Groser fra Nørrebro i København har været rottefænger siden 1999, hvor han begyndte hos AZ Dantox og senere jagtede han rotter i hele Skandinavien for Anticimex sammen med Olia. Han blev så berømt, at han kom i aviserne og Go’Aften Danmark.

Kampen mod rotter kom op i tempo, da han uden at spørge sin arbejdsgiver tog sin dansk-svenske gårdhund Olia med på arbejde for 13 år siden. Hundens skarpe lugtesans og nedarvede instinkt til at knække halsen på rotter var mere effektivt end tidskrævende gift og fælder.

– En ven syntes, at jeg skulle have en hund som kæledyr. Jeg var skeptisk. Mens jeg talte med ham om sagen i en baggård, strøg hans egen hund tværs hen over gårdspladsen til en container og kom tilbage med en stor rotte. Så tænkte jeg, at sådan en hund kunne være smart at have med på arbejde, fortæller Morten Groser.

For otte år siden fik Olia et kuld hvalpe. Den ene tæve – Wilma – viste sig at have arvet moderens instinkt og mod. Tilsammen har de to gårdhunde nedlagt over 3.200 rotter i butikker, restauranter, hoteller og private ejendomme. Rekorden var 76 rotter på en dag i en korn- og foderstofforretning.

De første butikker, som fik bekæmpet rotter af Olia, måtte betale op til 30.000 kr. i bøde fra Fødevarestyrelsen for at have overtrådt forbuddet om at tage en hund med ind i butikken. Det skulle ses i lyset af, at det for nogle af de største butikker kunne koste op mod en million kr. i tabt daglig omsætning at holde lukket.

– Vi valgte i begyndelsen at se stort på lovens bogstav, da vi mente, at sund fornuft måtte gå forud for paragrafferne. Og vi har kun brugt hunden, når vi var sikre på, at der var rotteangreb, og butikken alligevel derefter skulle rengøres. Og dermed har vi ikke bragt kundernes sundhed på spil ved at have hunden med inde i butikken, forklarer Morten Groser.

– Da jeg som en af de første i Danmark begyndte at bruge en hund i jagten på rotter, betød det, at butikkerne som regel kunne åbne allerede dagen efter. Før var der sædvanligvis mange flere lukkedag, da det tager længere tid at fange rotter i fælder, siger Morten Groser.

Han forklarer, at rotter er neofobe: – De er bange for nyt – men samtidig nysgerrige. Hvis blot rotterne har været i et bestemt område mere end et døgn, kan de i op til otte dage derefter opfatte den mindste ændring i de fysiske forhold.

Typisk lægger skadedyrsbekæmpere mel rundt om fælden for at se, om der er spor af rotte eller rotter. Sporene afslører, at rotten i mange dage går uden om fælden, før den har vænnet sig til, at den er der og går efter den giftige lokkemad.

– Olia og Wilma indkredser derimod hurtigt rotterne. Også selvom de gemmer sig under gulve eller bag vægge, hvor jeg ikke selv kan se dem. Når de stopper med at gø og i stedet begynder at bide, så ved jeg, hvor der skal sættes ind. Ofte er det nødvendigt at skære hul i en væg for at hundene kan nå rotten og bide halsen over på dem, siger Morten Groser.

Den daværende fødevarechef Bjørn Willander fra Fødevarestyrelsen besluttede på baggrund af de succesfulde erfaringer med brug af en hund til at lokalisere rotteangreb at få ændret bekendtgørelse om skadedyr, så det rent faktisk blev tilladt at tage hunden med ind i butikken for specifikt at jagte rotter.

Rottehundenes arbejde suppleres med melspor, sektionering og fælder for at sikre, at der ikke kommer flere rotter.

– Det er vigtigt at tjekke sine paller for rotter, hvis de bliver kørt fra varegården ind på lageret. Derudover er faldstammer og kloakker typisk de veje, som rotterne bruger for at komme ind i fx butikker, hvor de nemt kan finde føde. Derfor er det vigtigt at gennemgå bygningen efter et rotteangreb for at sikre den mod nyt rotteangreb, siger Morten Groser.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skadedyrstekniker og rottefænger Morten Groser fra Akut rotteservice rykker ud døgnet rundt med sine to svensk-danske gårdhunde. Det er en hunderace, der i generationer er blevet brugt på gårdene til at holde rotterne væk. Nu bliver hundens instinkt brugt i jagten på rotter i fx butikker. Foto: Flemming Effersøe

Hygiejnebekendtgørelsen, § 43, stk. 3

Virksomhedslederen i en fødevarevirksomhed kan tillade, at rottehunde fra professionelle skade-dyrbekæmpelsesfirmaer får adgang til virksomhedens lokaler, hvis det ikke kontaminerer fødevarerne, eller fødevarevirksomheden sørger for at kassere kontaminerede fødevarer.

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: