Spring til indhold
Søg
Close this search box.

SPAR Ullerslev i topform til 90 års fødselsdag

Eggert Christiansen er 3. generation i den østfynske købmandsforretning og kan i år fejre 30 år som købmand sammen med hustruen Ingrid. De mødte hinanden som bankelever – Jeg tror

Eggert Christiansen er 3. generation i den østfynske købmandsforretning og kan i år fejre 30 år som købmand sammen med hustruen Ingrid. De mødte hinanden som bankelever

 – Jeg tror igen på en fremtid for den frie købmand.

Det siger Eggert Christiansen, der i år kan fejre 30 år som købmand i Ullerslev, hvor hans morfar Erik Nielsen etablerede en købmandsforretning i 1929. Næste år fylder butikken 90 år.

I november 2016 kunne købmandsægteparret Eggert og Ingrid Christiansen efter flere års tilløb byde kunderne velkommen til en topmoderniseret SPAR butik tæt ved Ullerslevcentret, Dagli’Brugsen, skole, daginstitutioner og plejecenter.

På hovedvejen mellem Nyborg og Odense var KIWI to år tidligere rykket ind i nye butikslokaler.

– Jeg havde brugt en del år på at overveje muligheden for at begynde forfra i et nyt butikslokale. Vores oprindelige butik på Svendborgvej var havnet i en blindtarm, efter at jernbaneoverskæringen var blevet lukket og erstattet med en bro lidt uden for byen. Byens tyngdepunkt var flyttet op mod centret, det nu nedlagte rådhus og et helt ny boligkvarter vest for byen, fortæller Eggert Christiansen.

Investorerne – et såkaldt 10-timandsselskab – bag det tomme KIWI butikslokale var imidlertid klar til en forhandling, da det lykkedes trekløveret; den bankuddannede Eggert Christiansen, Dagrofa og KFI at skrue en kombineret leje- og leasingaftale sammen.

– Jeg var på daværende tidspunkt ved at nærme mig de 62 år, og min udløbsdato var rykket tættere på. Så det var afgørende for mig, at jeg kunne sætte min underskrift på en 5-årig kontrakt om at drive butikken og herefter stoppe uden at sætte min personlige formue på højkant, forklarer Eggert Christiansen.

Købmandens konkurrent måtte give op

Siden er der vendt op og ned på butikslivet i Ullerslev, og købmanden synes selv, at han har fået et gunstigt udgangspunkt for at være byens lokale købmand. Og han udelukker ikke at forlænge kontrakten eller fortsætte i familiens regi.

Denne sommer lukkede Dagli’Brugsen. Året før var KIWI lukket, og Netto rykkede ind i butikken på hovedlandevejen.

– Nu skal vi ikke længere konkurrere med KIWI om de samme varer og kunder. Samtidig trækker Netto kunder til byen, mens de lokale er mindre tilbøjelige til at søge ud af byen mod Nyborg, Langeskov eller Odense, fortæller Eggert Christiansen.

Med lukningen af KIWI fik SPAR-købmanden en uventet god start i det nye butikslokale med indeks 150 på omsætningen i en periode, indtil NETTO var klar til at åbne sin butik.

– Vi nåede at give mange, nye kunder en god oplevelse i vores butik. Blandt andet fordi vi valgte at bestille mælk hjem alle ugens dage. Det var formentlig udslagsgivende i dysten mod Dagli’Brugsen, at vi var bedst på sortiment og friskhed, siger Eggert Christiansen.

Galgenhumor i Købmandsforening

For bare fem år siden spøgte købmandstrioen Eggert Christiansen, Kim Poulsen fra Vorupør og Joachim Cyrill fra Horbelev med, at det så dystert ud for købmændenes overlevelse, og hvis det ellers var muligt kunne de jo lige så godt ”lukke” Købmandsforeningen Danmark.

Den var i forvejen et levn fra en anden organisatorisk tid og havde i modsætning til brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd kun fokus på at eje Dansk Handelsblad og uddele fondsmidler til uddannelse og rekruttering.

– Hvis der alligevel ikke var nogle købmænd i fremtiden, hvad skulle det så nytte. Sådan ræsonnerede vi med en god portion galgenhumor. Men siden er det jo som bekendt gået den rigtige vej med ny ledelse i KFI og Dagrofa og ikke mindst en revitalisering af SPAR kæden. Nu bliver vi ikke længere opfattet som en ”røvsparkerkæde”.

SPAR i nye klæder

Grundstenen til dagens SPAR blev ved årtusindeskiftet taget med fusionen af SPAR-, Super1- og Super Nærkøb. Fire år senere kom kæderne “1 af De Friske” og Kanongruppen med.

I 2009 blev samlingen af den frie købmandssektor endelig tilendebragt, og SPAR indslusede flere end 100 butikker fra kæderne Aktiv Super, Merko og Focus.

Ny milepæl blev sat den 31. oktober 2013 med NorgesGruppens opkøb af Skandinavisk Holdings ejerandel i Dagrofa. Strukturen blev ændret, så de mange selvstændige købmænd under SPAR Danmark A/S blev medejere og dermed en integreret del af Dagrofa.

– Vi har opnået en langt større troværdighed hos leverandørerne, som kan indgå aftaler, der giver dem sikkerhed for, at deres varer bliver eksponeret som aftalt i butikkerne. Samtidig har KFI med succes stået for leasing af inventar og kølemøbler til købmændene, som til gengæld forpligtes til at overholde aftaler om eksponering og placering, siger Eggert Christiansen.

Sammen med en meget mere levende markedsføring, der tager udgangspunkt i købmanden som en af de lokale og netop nu kulminerer med komikeren Anders Grau, der vil gøre alt for sine kunder, har SPAR ifølge den østfynske købmand godt tag om markedet for nærbutikker.

– Vi har medvind i medierne på grund af de gode resultater. Nu falder det også lige for at tale om købmanden i stedet for Brugsen. Så jeg er ret sikker på, at vi kan stabilisere kæden på de nuværende ca. 150 butikker, siger Eggert Christiansen.

Han erkender, at kæden vil blive udfordret på generationsskiftet, den demografiske udvikling, bankernes forsigtige udlånspolitik til forretninger i mindre byer og ikke mindst internethandlen.

4. generation står klar i kulissen

Efter soldatertiden blev den dengang 21-årige Eggert Christiansen elev hos Den Danske Bank i Svendborg og var efter elevtiden ansat to år i samme pengeinstitut i København. Eggert og Ingrid var bankelever, da de mødte hinanden. De flyttede senere til Korup ved Odense, hvor de begge arbejdede i Den Danske Bank.

Siden fulgte en tid i Bogense, da købmandssønnen fra Ullerslev blev ansat som personale- og organisationschef i Nordfyns Bank.

– Det lå i kortene, at min fars elev og siden førstemand skulle overtage butikken. Men han ville hellere koncentrere sig om at drive en mindre butik i Ellinge, som han og min far havde købt sammen. I 1987 åbnede jeg sammen med min far en moderniseret butik med slagterafdeling, og året efter stoppede jeg for at blive købmænd på fuld tid, og Ingrid fulgte med halvandet år senere.

Ægteparrets ældste søn, den 39-årige Heine er økonomichef hos 3C Retail, der er koncernmoderselskabet for D.E.R og L’easy. Den yngste søn Robert på 36 år er til gengæld 4. generation i butikken.

– Han står klar i kulissen til at kunne overtage butikken. Men intet er afgjort endnu, siger Eggert Christiansen, hvis far ”kuppede” butikken, da han som kommis forelskede sig i købmandens datter Edith. Sammen drev de butikken fra 1965 frem til 1988, hvor Eggert og Ingrid overtog styringen.

For et par år siden kunne købmandsægteparret Eggert og Ingrid Christiansen efter flere års tilløb byde kunderne velkommen til en topmoderniseret SPAR butik i Ullerslev. Nu er den i topform til en 90 års fødselsdag næste år. Foto: Flemming Effersøe
Som den lokale købmand har flere og flere SPAR-købmænd i lighed med Eggert Christiansen i Ullerslev på Fyn fået appetit på at give kunderne en ekstra oplevelse.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: