Spring til indhold
Søg
Close this search box.

SPAR ligger lige på vejen og er altid åben

Købmandsdatter løfter arven efter sin far og har netop fået økonomisk blåstempling af købmændenes erhvervsdrivende fond KFI Med et kæmpe banner ud mod Hornsherredvej har Malene gjort sit navn synligt

Købmandsdatter løfter arven efter sin far og har netop fået økonomisk blåstempling af købmændenes erhvervsdrivende fond KFI

Med et kæmpe banner ud mod Hornsherredvej har Malene gjort sit navn synligt som købmand i SPAR og vist bilisterne vejen ind til en moderne dagligvarebutik, som mange af de faste kunder stadig kalder ”tanken”. Den er kendt for at ”ligge lige på vejen” og altid holde åbent.

Mange bilister og sommerhusgæster drejer fra motorvejen mod Holbæk ved afkørsel 15 for at tanke og handle, inden de fortsætter turen mod enten Hornsherred eller Odsherred. Nogle af de faste kunder kommer fra et mindre sommerhusområde på modsatte side af vejen ned mod Roskilde fjord.

Malene L. Kirkestrup kan i år fejre 10 år som selvstændig købmand i Borrevejlecentret. Udover SPAR med 35 medarbejdere omfatter det en campingplads med udlejning af hytter. Forpladsen er udlejet til OK og grillen udlejet til Tulip.

Brændstof til bil og krop

Det begyndte med brændstof, da hendes far Eigil Knudsen købte den daværende DK-tanken i 1984. I forvejen havde han en tankstation i Roskilde og havde tidligere haft succes med en musikforretning med bl.a. salg af udstyr til Roskilde Festivalen.

Selv om der stadig er brændstof på tanken, så er det med tiden blevet dagligvarerne – først under DK og fra 2003 som en del af SPAR – der har sikret kundestrømmen året rundt.

Åbningstiderne har altid være kundevenlige. Og er det stadig. Kun juleaftensdag og nytårsdag lukker butikken klokken 18. Ellers er der alle ugens dage åbent til kl. 22. Og på hverdage står de første kunder klar til at købe frisk morgenbrød fra kl. 5.30.

Der er stadig en reol med autoudstyr. Men ellers er de 600 salgskvadratmeter fyldt med varer, som kunderne efterspørger, fordi de ikke kan få dem i de nærliggende Dagli’Brugser i Gevninge og Kirke Saaby. Nærmeste købmand er MENY i Kirke Hyllinge, hvor REMA 1000 og Fakta er med i konkurrencen om kunderne. Netto har placeret sig i Ejby og Skibby.

Vin i værelset

Derfor fylder købmændenes eget kvalitetsmærke Gestus godt op på hylderne. Der er også en stor nedkølet øl- og vandafdeling med alle områdets lokale bryghuse; Herslev, Holbæk og Hornbeer stærkt repræsenteret. I mælkekøleren er der masser af dagsfrisk mælk fra Brandbjerg Gårdmejeri fra Skibby.

Vinafdelingen, som i 2010 blev indrettet i købmandsdatterens værelse, rummer et stort udvalg af bag-in-box og udvalgte kvalitetsvine. Senest er frugt- og grøntafdeling moderniseret med vægkølere og kan nemt skaleres op og ned efter behov.

Endelig er nyt fleksibelt forområde med en mobil kasseløsning på vej sammen med et stort udvalg af convenience. En del af finansieringen er sket gennem en uddeling fra den KFI Erhvervsdrivende Fond.

– Jeg ser støtten fra KFI som en anerkendelse af, at jeg driver en sund forretning med potentiale. Også selv om vi snart får mere konkurrence fra en ny REMA 1000 i Gevninge, siger Malene L. Kirkestrup.

P-pladsen er en flaskehals

Hun drømmer om at udvide parkeringsområdet for at holde på kunderne og få flere til at dreje ind på pladsen. For nok ligger butikken lige på vejen. Men antallet af p-pladser er til tider en flaskehals.

En udvidelse kræver, at en ældre nabolandmand vil sælge en bid af sin mark bag butikken. Og som landet ligger lige nu, er der ikke til forhandling. Men købmanden håber, at først hendes afdøde faders og nu hendes egen historie for enden af Roskilde Fjord i hjertet af Nationalpark Skjoldungernes Land har skabt så megen lokal goodwill, at der kommer en løsning på parkeringsforholdene.

Hendes mor Ulla, som oprindelig kommer fra Mors, har stadig sin ugentlige gang i butikken, hvor hun bl.a. hjælper med at fylde varer på hylderne og får hilst på de trofaste kunder.

Generationsskiftet

– Men far, som jeg desværre mistede for fem år siden, var en driftig herre, som også forsøgte sig med dyrkning af druer til vin på et stykke jord mellem butikken og campingpladsen og sørgede for, at jeg og min bror fik hver vores hest, som gik rundt i en fold ikke langt fra butikken, fortæller Malene L. Kirkestrup.

Til hendes faders fortrydelse valgte hun handelsskolen i stedet for det almene gymnasium, selv om hun ikke havde tænkt sig at følge i faderens fodspor som købmand og handelsmand.

– Jeg arbejdede lidt på kontor og i en tøjbutik. Men det var kedeligt, så det endte med, at jeg kom i lære her i butikken. Men købmand ville jeg ikke være, sige købmanden.

For godt 10 år siden rejste hun med sin far til Jylland for at se på nye hytter til campingpladsen. Og pludselig var der god tid til at tale om fremtiden.

– Butikken var jo i praksis blevet omdrejningspunktet for min tilværelse, så jeg kunne jo lige så godt tage skridtet fuldt ud. Men det var vigtigt for mig at skabe en hverdag, hvor jeg også kunne få tid til familien og ride på min hest, siger Malene L. Kirkestrup.

Hun har i dag en datter på ni år og tre bonusbørn på 7, 11 og 18 år. Udover bonusbørn har hun fået en mand, der arbejder som ejendomsinspektør og hjælper til med at vedligeholde butiksanlægget.

Hver anden uge er børnene hos deres anden del af familien, hvor Malene har ekstra tid til at fokusere på købmandskabet og bruge den knappe fritid til at koble af og lade tankerne flyve, når hun rider på hesten Fjörgull på markerne ved Egholm Slot på Hornsherred.

Medarbejderne tager ansvar

Når hun er til købmandsmøder i Dagrofa og SPAR-kæden eller holder 14 dages sommerferie, ved hun, at medarbejderne tager ansvar for butikken på samme måde, som hun selv ville gøre.

– Jeg behøver ikke at forlade et møde i hast for at nå hjem og bestille varer. Det klarer mine medarbejdere selv.

– Og indekstallene ligger også fint, selv om jeg er på ferie. Rytmer og rutiner er forankret hos den enkelte medarbejdere. Derfor er det i højere grad min opgave at bevare overblikket og sikre, at butikken er på rette kurs med sortiment og tryk på de rigtige varegrupper, siger Malene L. Kirkestrup.

Og med en god udvikling i omsætningen over de seneste år og en moderniseret butik med fokus på kvalitet, bake-off, convenience, vin, lokale varer, blomster, gaver og strømper er hun optimistisk:

– Jeg har haft en fantastisk sparring med kædens salgschef Helle Nielsen, som desværre er stoppet. Nu må vi se om den nye salgsrådgiver kan vinde min tillid, så vi sammen kan udvikle butikken.

Det er nu 10 år siden, at Malene L. Kirkestrup overtog SPAR Borrevejle efter sin far Eigil Knudsen. I år er der investeret i en større modernisering af forområdet, så det bliver endnu nemmere for kunderne at handle dagligvarer, kioskvarer og nem mad. Fotos: Flemming Effersøe

 

Eigil Knudsen skabte grundlaget for SPAR Borrevejle, da han købte DK-tanken i 1984. Privatfoto.

Del:

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: