Nyheder

Selina Juul i New York: Dansk kamp mod madspild høster global anerkendelse

2. oktober 2018
             
    

Selina Juul, stifter og bestyrelsesformand i Danmarks største organisation mod madspild Stop Spild Af Mad har været i New York, hvor hun sad til højbords med verdens ledere og talte på en high level event om madspild.

DSK har fanget Selina Juul kort tid efter hjemkomsten fra USA.

Hvorfor var du i New York?

– Jeg er så heldig at være blandt de globale ambassadører for FN’s bæredygtighedsmål om madspild, Champions 12.3.

– Vi skulle hver især præsentere vores landes og organisationers fremskridt i kampen mod madspild samt diskutere, hvordan FN og EU implementerer målingen af madspild og fødevaretab med henblik på at halvere madspild og fødevaretab inden 2030.

Blandt andre Champions 12.3 var der EU-Kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed Vytenis Andriukaitis, den globale CEO af Kellogg Company Steven Cahillane, CEO af Tesco-kæden Dave Lewis samt Adm. Direktør af The Consumer Goods Forum Peter Freedman.

Hvad betyder dit bidrag i New York for Danmark og for Stop Spild Af Mad?

Jeg ser det som en gigantisk blåstempling og anerkendelse – både for Danmarks kamp mod madspild samt for vores frivillige organisation Stop Spild Af Mad, som netop i år er fyldt 10 år.

Danmarks kamp mod madspild var på alles læber i New York – og man ser på Danmark som blandt de lande, der går forrest i kampen mod madspild med involvering af forbrugere, dagligvarehandel, leverandører, medier, politikere og royale.

Aktuelt skal miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen igangsætte arbejde på en ny tænketank mod madspild med inspiration fra græsrødderne i Stop Spild Af Mad.

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie er også blevet involveret i kampen mod madspild.

– Hvis du havde fortalt alt dette til mig for 10 år siden, samt at jeg skulle holde tale i New York i forbindelse med FN’s Generalforsamling, ville jeg grine af tanken. Det er en vild udvikling, siger Selina Juul.

Hvorfor er det så vigtigt at mindske madspild?

– At forebygge og reducere madspild er det nemmeste bidrag til at mindske drivhusgasudledninger. Ifølge FN er madspild verdens 3. største CO2-synder. Her kan vi alle sammen gøre forskel – helt ned på det personlige niveau. Og så sparer man dermed også sine egne penge og tid, siger Selina Juul og tilføjer:

– På verdensplanen producerer vi en 3. del af al verdens mad direkte til skraldespanden. I takt med eskalerende klimaforandringer og stigende befolkningstilvækst er det ikke brugbart at producere mad til skraldespanden. Vi skal med andre ord begynde at tænke os om.

Hvad tror du kommer ud af arrangementet i New York?

– Intensiveret og forankret fokus på kampen mod madspild. Fra næste år agter EU at opfordre alle lande til at påbegynde at måle madspild med henblik på halvering af madspild i 2030. På arrangementet i New York drøftede vi bl.a. en fælles standardiseret global målemetode, Food Loss & Waste Protocol Measuring Standard, som jeg er en af bidragsydere til. Hvad kan måles, kan også mindskes. Og det er vigtigt at alle lande har en fælles målestandard indenfor madspild og fødevaretab.

– Det arbejder vi også med i Europa-Kommissionens platform for madspild og fødevaretab, EU Platform on Food Losses and Food Waste, som jeg er medlem af. Allerede fra den kommende år agter EU at opfordre alle lande til at påbegynde at måle madspild med henblik på halvering af madspild i 2030. Og Tesco samt mange andre aktører er allerede i fuld gang.

Er der flere rejser på menuen i år?

– Lige om lidt skal jeg tale i Bruxelles, München, Berlin, Stockholm, igen Bruxelles og så Rom. Næste år starter det med Washington D.C. Og så Beijing i Kina.

– Jeg lever efterhånden i en kuffert. Samtidigt med at jeg også skal være en bestyrelsesformand og daglig leder af Danmarks mest toneangivende organisation mod madspild. Jeg arbejder meget for sagen. Men jeg ved, at vores arbejde gør en gigantisk forskel i verden og inspirerer millioner af mennesker.

En BBC video med Selina Juul er gået viralt sidste år og fik på Facebook over 30 millioner visninger over hele verden. Kort efter fulgte CNN og mange andre.

– Vores arbejde får en global anerkendelse. Men selvom at der er store fremskridt, er kampen mod madspild kun lige begyndt – og jeg stopper ikke foreløbigt.

Foto: Hasse Ferrold.

 

Selina Juul i New York