Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Pris til købmand for at redde landsby

Joachim Cyrill Hansen har som lokal købmand og ildsjæl pustet liv i landsbyen Horbelev på Falster. I oktober åbner nyt kulturhus og tankanlæg som resultat af fem års arbejde i

Joachim Cyrill Hansen har som lokal købmand og ildsjæl pustet liv i landsbyen Horbelev på Falster. I oktober åbner nyt kulturhus og tankanlæg som resultat af fem års arbejde i en fremtids- og investeringsforening

Købmand Joachim Cyrill Hansen fra Horbelev på Falster var blandt de 49 nominerede til Landdistriktsprisen 2016 og blev hædret med en 3. plads. Præmien var et diplom og en købmandskurv.

Første- og andenpladsen gik til henholdsvis Jammerbugt Kommune og Venø Efterskole.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen overrakte i dag priserne på landdistriktskonferencen i Kobæk ved Skælskør.

– De lokale kræfter spiller en overordentlig vigtig rolle i at udvikle de danske landdistrikter og gøre landsbyer og lokalsamfund til attraktive steder at bo og leve. Det er de mennesker, som i det daglige tager initiativerne og gør en ekstra indsats for at skabe jobs og udvikling i landdistrikterne, sagde erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen forud for prisoverrækkelsen.

Købmand Joachim Cyrill Hansen, Min Købmand, var nomineret, fordi han og en masse frivillige er den alliance, som trods tidernes ugunst og kommunens krav om centralisering har holdt liv i landsbyen Horbelev på Falster. Den nedlagte skole genopstår i oktober som et moderne kulturcenter.

Udover Kulturgården har de frivillige gennem Nordøstfalsters Fremtidsforening og en tilsvarende investeringsforening også taget initiativ til et nyt tankanlæg ved siden af købmanden, som også åbnes i denne måned under sloganet: Tank lokalt og kør globalt.

Købmanden har sammen med andre ildsjæle kæmpet en årrække for at genskabe Horbelev som et levende lokalsamfund, og de kan nu nyde frugten af deres arbejde. Flere og flere nye familier flytter til, og flere har fået lyst til at sætte deres huse i stand. Det smitter når, naboen sætter tag og vinduer i stand.

– Helt op i 1960´erne var der over 30 butikker i byen og mod 100 elever på skolen. Indtil for nylig var der kun ”Min Købmand” tilbage, hvor vi til gengæld har samlet så forskellige funktioner som post, håndkøbsudsalg og hjertestarter, fortæller Joachim Cyrill Hansen og konkluderer:

Købmand Joachim Cyrill Hansen. Foto: Flemming Effersøe

– Uden butik ingen landsby. Og det er fantastisk at jeg på vegne af de mange ildsjæle i Horbelev vær med i opløbet til Landdistriktsprisen. Det er et skulderklap for vores indsats for at redde landsbyen. Ligesom det er fantastisk, at det kan tjene til inspiration for andre mindre lokalsamfund. Vores eksempel viser, at man kan udrette mirakler, når man står sammen og er vedholdende.

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: