Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Parløb går et gear op på SPAR Ellevej

Morten Hansen og Torben Lauridsen har fået et skæbnefællesskab med købmandskab som livsstil i Frederiksværk 2018 blev det hidtil bedste år – målt på både indtjening og omsætning – for

Morten Hansen og Torben Lauridsen har fået et skæbnefællesskab med købmandskab som livsstil i Frederiksværk

2018 blev det hidtil bedste år – målt på både indtjening og omsætning – for købmanden på Ellevej i Frederiksværk. Eller rettere sagt: for de to SPAR-købmænd Morten Hansen og Torben Lauridsen.

De var ellers tæt på at opgive butikken i 2017, hvor nedbrud på køl og frys reducerede egenkapitalen til 100.000 kroner. Siden 2012 havde de som selvstændige købmænd oven i købet kæmpet hårdt for at få fodfæste i konkurrencen med den daværende MENY, Kvickly og et batteri af discountbutikker.

2016 blev også en milepæl for de to købmænd, som havde sparet op til en større modernisering af butikken med nyt indgangsparti, mere lys, lavere reoler og udvidelse af slagter, delikatesse og kølerum. De var fulde af gå-på-mod.

– Omsætningen gik pænt i vejret. Ikke mindst i vinafdelingen, der blev flyttet ned i et hjørne og væk fra kundestrømmen, så kunderne kunne studere det udvidede sortiment i ro, fortæller Torben Lauridsen.

Men festen varede kort, for året efter var der konstant nedbrud på butikkens fryse og kølemøbler, så kassationer kørte af sporet og de daglige rytmer og rutiner blev til brandslukning.

– Det var nok vores sværeste tid sammen som købmænd. Kun fordi vi talte åbent om det, der var svært for os hver især og sammen, kom vi igennem krisen, siger Torben Lauridsen, der godt kan lide at føre ordet og ofte er butikkens ansigt udadtil.

– Vi glæder os over, at vi er blevet stærkere sammen, fortsat har lyst til at samle vores familier nytårsaften og glæder os til nytårsaften at fejre vores version af en 90-års fødselsdag med tilbud og et godt grin på Facebook, siger Torben Lauridsen, der bidrager med 46 år, mens Morten runder op med 44 år.

Reddet lige før lukketid

De to købmænd blev reddet kort før lukketid, da KFI Erhvervsdrivende Fond vurderede, at der var en fremtid for butikken med et stort opland ud mod Melby bestående af fastboende og mange sommerhusgæster.

– Vi landede en aftale om finansiering af nye fryse og kølemøbler og fik forhandlet en varekredit på 600.000 med Dagrofa på plads, så vi kunne koncentrere os om at komme på fode, siger Torben Lauridsen, der sammen med sin makker er klar til igen at sætte foden på speederen med kreativt købmandskab, hvor blikfang, lokale varer, sponsorater, mad ud af huset og masser af godt humør er opskriften på det lokale købmandskab.

– Efter at MENY er lukket, så er vi de sidste rigtige købmænd i Frederiksværk. Og det bruger vi aktivt ved at være synlige alle steder i byen, hvor foreninger har brug for støtte, siger Torben Lauridsen, der hver mandag morgen møder med 48 nye ideer. Men han ved også, at Morten kun sparker de bedste af boldene i mål, så drift og fokus aldrig går tabt.

Ølsalg giver festfyrværkeri

På søndag er Købmanden på Ellevej medsponsor på Stålmanden, som er stor idrætsbegivenhed i Frederiksværk og kilde til økonomisk tilskud til idrætsforeningerne. Ruten er 1,9 km svømning – 89 km cykling – 20,5 km løb. Det er DGI Nordsjælland, der arrangerer eventet i samarbejde med lokale foreninger og med sponsorer som SPAR og støtte fra Halsnæs Kommune.

Ved Kanalfestivalen lørdag d. 7. september bliver 300 året fejret for udgravning af kanalen mellem Arresø og Roskilde Fjord. Butikken støtter bl.a. med salg af en særlig kanaløl – brygget af Herslev Bryghus – hvor overskuddet går til et kæmpe festfyrværkeri.

Med slagter og delikatessen har købmanden på Ellevej også et tæt samarbejde med to af byens bedemænd, som et par gange om ugen bestiller kage, kaffe, smørrebrød og drikkevarer.

– Vi er jo glade for, at vores mange kunder på deres livs sidste rejse har glæde af vores butik. Og så håber vi jo ellers, at deres børn og børnebørn er kunder i vores butik, siger Torben Lauridsen.

Bag om købmændene

De er begge konkurrencemennesker. Men på forskellig vis. Torben er den kreative og lettere anarkistiske type, mens Morten er stædig og tålmodig. I fritiden henter Torben ny energi og mange af sine ideer, når han går sine 18 huller på den nærliggende golfbane i Asserbo, mens Morten lader op til en travl hverdag i butikken, når han løber ekstremsport i naturen rundt om Arresø.

Trods Torbens livlige tilgang til livet, så han har stort set holdt sig til butikken på Ellevej, hvor han er udlært og haft sin daglige gang i 30 år. Sammen med Hanne har han en dreng på 16 år og en pige på 17 år.

Morten er udlært i SuperBrugsen Ølsted og har bl.a. været i SuperBest i Slangerup, som var en brugsforening, der i en periode valgte Dagrofa som grossist.

I 2007 kom han til Ellevej og blev mere end gode venner med Torben. De har holdt sammen, mens Mortens vej i livet har slået flere sving med fem børn i bagagen og sin tredje kærlighed i skikkelse af Rikke, der selv har tre børn. Hun har i øvrigt gået i skole med Torbens hustru Hanne, der arbejder på den lokale avis og kender alt og alle i Frederiksværk.

De blev enige med den daværende købmand Carsten Berg om at gennemføre et glidende generationsskifte, hvor det var planen, at de kunne låne butikken i fem år og tjene penge til at købe anlægget. Men så kom finanskrisen i 2008 og satte en stopper for det.

– Det kostede hårdt på omsætning og indtjening. Men vi ejede jo ikke butikken, så det var købmanden, der måtte indkassere tabet. Han ville dog stoppe som købmand, og nogle år efter finanskrisen købte Dagrofa ejendommen, da REMA 1000 var begyndte at interessere sig for beliggenheden. Aftalen blev så, at vi forpagter forretningen, forklarer Torben Lauridsen.

Morten Hansen, tv. og Torben Lauridsen har skabt en lokal madbutik sammen med slagteren, Spisekammer Halsnæs og lokale leverandører. Foto: Flemming Effersøe

 

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/hBuneFOaP14″][/vc_column][/vc_row]

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: