Spring til indhold
Søg
Close this search box.

Pant på mange emballager med saft og juice fra 1. juli

Pantsystemet bliver nu udvidet med emballager med saft og juice. Købmænd støtter udvidelsen og appellerer til en løsning på de pantfrie tyske grænsedåser Fra i dag bliver pant- og retursystemet

Pantsystemet bliver nu udvidet med emballager med saft og juice. Købmænd støtter udvidelsen og appellerer til en løsning på de pantfrie tyske grænsedåser

Fra i dag bliver pant- og retursystemet udvidet med nye drikkevarer. Det bliver muligt at anvende pantmærket på juice og saft i emballage af glas, plast og aluminium.

Producenter, importører og andre leverandører kan dog vente frem til 1. november, før saft og juice leveret til danske butikker skal være med pantmærke.

– Udvidelsen af pantsystemet med juice- og saftflasker er en fornuftig beslutning, siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, De Samvirkende Købmænd, DSK.

Han understreger, at forudsætningen er, at de tomme flasker og dåser fra saft og juice kan modtages i butikkernes automater. Dermed er alle de drikkevarer, der ofte nydes på farten, og som kan håndteres uden problemer, med i pant- og retursystemet.

Købmændenes brancheorganisation er derimod skeptisk over for yderligere udvidelser af pantsystemet.

– Vi ser ikke nye udvidelser med andre varer foran os. Der er ikke flere varegrupper, der kan modtages problemfrit i butikkernes pantautomater, og dermed er smertegrænsen nået, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Næste skridt bør være et opgør med de anslået 600 til 800 millioner dåser, der årligt kommer ind i Danmark fra de tyske grænsehandelsbutikker.

– Det er og bliver grotesk, at der i både Danmark og Tyskland er velfungerende pantsystemer, men at en række butikker placeret tæt ved den dansk/tyske grænse er eneste undtagelse fra det tyske pantkrav, siger Claus Bøgelund Nielsen. 

Fakta om den kommende udvidelse af pant- og retursystemet

  • I dag er øl, sodavand, kildevand, iste, cider, alkoholsodavand, energidrikke og limonader omfattet af pant- og retursystemet
  • Juiceprodukter omfatter drikkeklare drikkevarer, der består af juice fra frugt- og grøntsager
  • Saftprodukter omfatter koncentreret læskedrik og saftprodukter, der består af frugt- og grøntsagsjuice, som ikke er umiddelbart drikkeklare
  • Produkter uden pantmærke må sælges, så længe de er holdbare, så der kan fortsat være saft og juice uden pant på hylderne efter 1. november. Dermed undgår man bøvl i butikkerne med ommærkning af produkter og/eller madspild.
  • Det vil altid være pantmærket, der afgør, om der er betalt pant eller ej på flasker og dåser med saft og juice. Forbrugerne skal derfor hverken betale eller have udbetalt pant for saft og juice uden Dansk Retursystems pantmærke.

Yderligere oplysninger hos vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen, telefon 23 45 30 59.

 

Del:

RELATEREDE NYHEDER

Nyhedsbrevet for selvstændige købmænd: